Witamy ! |
---|
|
MISIEK1985 napisał(a):witam , mam taki problem , zrobiłem kapitalke silnika i niemoge odpalić , niby ciśnienie jest , myśle że pompa jest żle ustawiona ma ktoś jakiś domowy sposób na ustawienie ,
MISIEK1985 napisał(a):Dzięki pany poddalem sie oddaje furke do magika niech się męczy , ja mam jej dosyć odpalić poskaładac i sprzedać przynajmniej ktoś sobie pojeżdzi
DANIEL S-KI napisał(a):Panowie na nasze silniki (filtry ) gorąca woda 2-3 razy polewamy i oczwiście podgrzewamy świeczki ok.3x i przeważnie pomaga.W FILTRACH ZKRAPLA I GROMADZI SIĘ WODA I TO JEST TEN ,,WŻÓD NA D.....PIE"
CIEKAWOSTKA - podgrzewacz filtra paliwa
1.kombinujemy starą ale działającą zapalniczke samochodawą
2.rozbieramy ją aby nie uszkodzic spiralki
3.kombinujemy przewody elektrycze sam. włącznik wysoko prądowy lub nisko(ale wtedy trzeba przekaznik) i wsówki elek. 1 męską i 1 żenską
4.owijamy filter spilarką i ściskamy na wys.ok,3/4
5.mocujemy do przewodów wsowki M i Ż
6.wszystko podłańczamy tj.
a.jeden kabelek wpinamy pod spiralkę i bezpośrednio pod plusik akumulatora
b.drugą zaś pod przełącznik i pod minusik akumulatora (włącznik montujemy w kabinie naszej frąci - oczywiście)
poootem jak jest -15 st.C wsiadamy do frąci, przekręcamy stacyjkę, włączamy nasz ,,magiczny przełącznik" na ok.10-15 sec.(bo przecierz spiralka może przepalic się)grzejemy świeczki, odpalamy i jedziemy
****trochę prymityw ale działa***
POWODZENIA
highlander napisał(a):A ja do następnej zimy montuje grzałkę elektryczną do podgrzewania wody,mam już dość!! froty nie mogę odpalić już czwarty dzień:(
Gruby napisał(a):Kup se samostart i po problemie. Najlepszy jaki miałem był firmy Preston, pięknie rozpylał i odpalał nawet zajechane motory!
jrzeuski napisał(a):A co za różnica samostart czy plak? Chodzi o propan
bloodsuckin napisał(a):Gruby napisał(a):Kup se samostart i po problemie. Najlepszy jaki miałem był firmy Preston, pięknie rozpylał i odpalał nawet zajechane motory!
Znajomy mechanik zabronił stosowania samostartu w dieslach, bo to ponoć ma za dużego kopa i można zabić endżyn. Mówił, że jak już to używać plaka.
Dalej napisałem, że rodzaj gazu może być różny, byle był palnybloodsuckin napisał(a):jrzeuski napisał(a):A co za różnica samostart czy plak? Chodzi o propan
Raczej chodzi o eter, który jest w samostarcie, a w plaku już nie.
Lepiej zamienić krok 3 z 4 a po odpaleniu jedynie dokręcić opaskę mocującą rurę. Zwłaszcza, jeśli to silnik z turbiną. Dodatkowo zyskuje się czas na dotarcie do kabiny i rozgrzanie świec żarowych przed uruchomieniem rozrusznika, bo gaz nie ucieknie do atmosfery.Gruby napisał(a):Instrukcja używania samostartu lub plaka:
Gruby napisał(a):Przekaż mu żeby podszlifował wiedzę w tej dziedzinie
Iwan napisał(a):Samostart ma takiego kopa, że potrafi przestawić rozrząd na pasku, a nawet ściąć zęby (co w 2.3TD nie grozi bo jak czytam ma łańcuch).
Ursus odpalany samostartem przez około miesiąc postanowił uwolnić korbę bokiem (to w wypadku nadużywania).
Poradził odpalić silnik na samostarcie i go posłuchać, brzmi jakby miał się rozsypać, na plaku dźwięk jest zupełnie inny, mniej gwałtowny
odpalał obydwoma specyfikami i do diesla radzi plaka
jrzeuski napisał(a):byle był palny
adrian.lębork napisał(a):Tomkoski a nie bałeś się że podczas ciągania froty może pęknąć pasekCzy to raczej nie możliwe
Słyszałem kiedyś że diesli się nie zaciąga bo często paski pękają.Z grzania zbiornika palnikiem rezygnuje ale mam farelke elektryczną i jak uda mi się prąd tam ze sklepu załatwić to będę grzał.Mam nadzieje że autko odpali.
jrzeuski napisał(a):Dalej napisałem, że rodzaj gazu może być różny, byle był palnybloodsuckin napisał(a):jrzeuski napisał(a):A co za różnica samostart czy plak? Chodzi o propan
Raczej chodzi o eter, który jest w samostarcie, a w plaku już nie.Lepiej zamienić krok 3 z 4 a po odpaleniu jedynie dokręcić opaskę mocującą rurę. Zwłaszcza, jeśli to silnik z turbiną. Dodatkowo zyskuje się czas na dotarcie do kabiny i rozgrzanie świec żarowych przed uruchomieniem rozrusznika, bo gaz nie ucieknie do atmosfery.Gruby napisał(a):Instrukcja używania samostartu lub plaka:
Fajny patentGruby napisał(a):W sumie w każdym dieslu miałem wywierconą dziurę na samostart, a po zabiegu zaślepiałem śrubą fi10
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość