Dopadło i mnie

... Dziś po szybszej jeździe i nagrzaniu silnika ciśnienie oleju na wolnych obrotach spadło prawie do czerwonej kreski i kilka razy migała mi kontrolka. Sprawdziłem poziom oleju i było na połowie - czyli OK ale i tak dolałem 0,5l. Po tym już mi się kontrolka nie zapaliła ale ćiśnienie i tak dość niskie i przy ok. 2,2tys. obr. wskazuje pierwszą kreskę (tą poniżej połowy) a na jałowym (obr. ok. 900) spada do lekko ponad czerwone pole.
Po ostygnięciu i odpaleniu ciśnienie wskazuje 3/4 potem spada do 1/2 a jak się rozgrzeje to już ciężko aby uzyskać 1/2. Olej wymieniełem miesiąc temu i poprzedni był jak smoła (jeszcze takiego syfu nie widziałem) - zalałem Lotosem 15W40 .. wiem że jest do bani bo gorący robi się rzadki jak woda i może to jest przyczyną
Nie zaglądałem jeszcze do silnika ale chyba pierwsze co zrobię to sprawdzę zaworek i może wcisnę tam podkładkę (sugerując się tym tematem CIŚNIENIE OLEJU ->
viewtopic.php?f=13&t=649&hilit=ciśnienie+oleju&start=100 .
Aha jeszcze jedno: jadąc zauważyłem że wskaźnik ciśnienia utrzymuje się na pierwszej kresce lekko nieraz idzie ponad i nagle spada znów na tą kreskę (chyba ona wskazuje 1/4) - nie jest to regularnie tylko od czasu do czasu ... co to może oznaczać?