Witamy ! |
---|
|
dziewul napisał(a):Odświeżam temat by nie zakładać nowego.
Doszedł ktoś z podciśnieniami w 2.3 td ? jest gdzieś schemat ? szukam już dobre 2 godziny i nigdzie nie mogę tego znaleźć.
proszę o pomoc
Łukasz12502 napisał(a):dziewul napisał(a):Odświeżam temat by nie zakładać nowego.
Doszedł ktoś z podciśnieniami w 2.3 td ? jest gdzieś schemat ? szukam już dobre 2 godziny i nigdzie nie mogę tego znaleźć.
proszę o pomoc
nie tylko ty szukasz.ja już z dwa miesiące temu o to pytałem ale też nic nie znalazłem ijak byś coś znalazł daj znać.będę wdzięczny.
bienias_75 napisał(a):Ok kolektora ssącego idzie właśnie do pompy. U mnie nie ma żadnego trójnika od vacum do pompy hamulcowej ale nie wykluczone, że może coś jest zdemontowane
bienias_75 napisał(a):Od kolektora do EGR - bez sensu, to co steruje tym podciśnieniem
Chyba wiem o co chodzi z tym Twoim trójnikiem za vacum - to najprawdopodobniej trójnik do zbiorniczka wyrównawczego podciśnienia - u mnie go nie ma i nie ma trójnika ale chcę montować, bo brakuje pary po 2 depnięciach na hamulec. Jak się orientuję to zbiorniczek powinien się znajdować zaraz za zbiorniczkiem płynu wspomagania.
Tak abyś już to połapał to w skrócie:
W silnikach wysokoprężnych zawór EGR jest otwarty na biegu jałowym i może dostarczać spaliny stanowiące nawet 50 % objętości zasysanego powietrza. W miarę wzrostu obciążenia silnika domieszka spalin zmniejsza się, aż do całkowitego zamknięcia zaworu. Recyrkulacja jest wyłączana podczas rozruchu i nagrzewania silnika, a także podczas jego pracy przy bardzo niskich ciśnieniach atmosferycznych (hehehe to ostatnie froty chyba nie dotyczy).
Czyli kolejność przewodów podciśnienia aby EGR działał właściwie: pompa paliwa (kombinacja na przepustnicy, która zamyka podciśnienie na wyższych obrotach) -> czujnik temperatury (zamyka podciśnienie jak silnik zimy)-> EGR
Prościej już chyba nie umiem
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość