Witamy ! |
---|
|
tuner564 napisał(a):Hejka wszystkim. Stałem się szczęśliwym (mam taka nadzieje) posiadaczem Fronterki i jak to bywa z nowym zakupem zawsze coś niepokoi. Auto kupione w dość umiarkowanej cenie. Silnik miał dwukrotnie robioną uszczelkę pod głowicą u poprzedniego właściciela. Pierwsza naprawa się podobno nie udała przez niefachową robotę. Auto odpalone po dość długim postoju, ponieważ stało ok 7 miesięcy nie ruszane, nie odpalane. Po wymianie akumulatora uzupełnieniu paliwa auto sprawnie odpaliło. Układ hamulcowy oczywiście złapał na przednich kołach, jednak po uruchomieniu przedniego napędu puścił, ale w drodze do domu znowu blokował. Tym sposobem jestem na etapie remontu układu hamulcowego który się spalił (głownie klocki i szczęki. Napędy sprawne co mnie bardzo cieszy. Auto nie wygląda na zniszczone, ale ma pewne wady. silnik jak się nagrzeje to czasem ma drgnięcia, które są odczuwalne na całej budzie, są one w różnych odstępach czasu, nie zaburza to dźwięku "klekotu". Ciśnienie oleju prawie na max na zimnym jak się nagrzeje to spada do białej przedostatniej kreski (nawet niżej), jednak kontrolka się nie zapala, a sam silnik ochoczo reaguje na gaz. Jeszcze nie wymieniłem oleju i filtra, ale zrobię to jak najszybciej. Martwi mnie też dym z rury wydechowej, ponieważ jak mu depnę to jest go dużo i nie jest czarny tylko podlatuje pod niebieski. To normalne ? Jak jest u Was ? Jak mogę rozpoznać czy to auto to przekładka z anglika, będzie w vinie informacja jaka to wersja (na UE czy UK ), pytam bo na liczniku są też wartości w milach ? Auto będzie użytkowane jako wół roboczy do jazdy w ciężkim terenie, ponieważ jestem zrywka-żem. Co polecacie sprawdzić, aby nie było niespodzianek ?
tuner564 napisał(a):Dzięki za wszelką pomoc, wszystko posprawdzam i powymieniam co trzeba. W tej chwili najważniejsze hamulce i pozytywne zaliczenie badania technicznego. Tak chodzi o las, mieszkam i pracuje w okolicach Nowego Żmigrodu. Jest to ciężki teren o dużych przechyłach i fajnie by było móc dojechać jak najdalej do miejsca pracy. Wcześniej zakupiłem vitarę też w okazyjnej cenie i była w remoncie ale po ściągnięciu z ramy okazało się, że rama się łamie, a sama buda zwłaszcza w tylnej części to szpachla i nie ma do czego spawać. Zapadła decyzja o sprzedaży vitary na części i poszukiwałem nowego wozidła i trafiła się fronterka. Jak to opel ma też trochę problemy z korozją głównie progi i końcówki przednich błotników. Reszta o dziwo bez zauważalnej rdzy, rama w dobrym stanie. Jak się będzie dobrze spisywać to na wiosnę zajmę się rudzielcem.
tuner564 napisał(a):. Jakby tego było mało to hamulce (a raczej nazwałbym to zwalniacze) w których regenerowałem zaciski (nowe gumki i tłoczki), nadal są słabe i nadal ciekną, a sam hamulec to aby działał to muszę się zaprzeć aż o fotel aby zdołać go na tyle mocno wcisnąć. Ratujcie bo ręce opadają
Ikis napisał(a):tuner564 napisał(a):. Jakby tego było mało to hamulce (a raczej nazwałbym to zwalniacze) w których regenerowałem zaciski (nowe gumki i tłoczki), nadal są słabe i nadal ciekną, a sam hamulec to aby działał to muszę się zaprzeć aż o fotel aby zdołać go na tyle mocno wcisnąć. Ratujcie bo ręce opadają
Nie wiem skąd masz nowe tłoczki ?? mi nie udało się kupić ale nim moderator opier. nas za off topic powiem Ci że skoro Ci nadal ciekną to nie dołożyłeś staranności przy naprawie zacisków... odpowierzeniu i regulacji układu. Moje hamulce od 5 lat przechodzą badania bez najmniejszego problemu.
jrzeuski napisał(a):Do zdiagnozowania układu paliwowego nie potrzeba żadnego fachowca ani warsztatu.
tuner564 napisał(a):jrzeuski napisał(a):Do zdiagnozowania układu paliwowego nie potrzeba żadnego fachowca ani warsztatu.
Jeśli to kwestia przewodow/ baku to tak , natomiast jak to pompa albo wtryski to na tym się nie znam. A w moich okolicach jak już spotkam frontere to jest to benzyna.
tuner564 napisał(a):Popka sprawdzona, daje wystarczająco mocne ciśnienie. Jeszcze wymontuje bak wypukam i przepatrzę przewody paliwowe (które wyglądają na nowe).
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość