Witamy !

[2.3] Kapie olej z odmy

[2.3] Kapie olej z odmy

Postprzez woolf » 02 maja 2012 15:22:07

Witam. Zauważyłem, że mam olej w kolektorze ssącym. Myślałem że turbina ale potem zdjąłem wąż idący z góry pokrywy zaworów do filtra powietrza i przy dodaniu gazu kapie z niego olej. Czy to coś poważnego? Jak to naprawić?
woolf

Re: [A2,3] Kapie olej z odmy

Postprzez Trzeci » 03 maja 2012 11:26:38

Ojojoj starość dorwała serce Twego potwora.... :razz: :razz: :razz: znajdź taki z którego nie kapie. :boss: :boss: . Olej ten jest tam z powodu tego że pod pokrywą zaworów w zużytych silnikach zawsze pojawia się nadciśnienie a w puszcze filtra podciśnienie i wysysa mglę olejową .Mgła powstaje powodu np ucieczki kompresji przez niedomykający się lub nadpalony zawór lub inne takie przypadłości. Sprawdzić idzie to tak. Zdejmujesz wąż i korek z góry pokrywy. odsłaniasz korek i z węża nie leci zasłaniasz i leci.. taka sztuczka Martwił bym się taką ucieczką ciśnienia w dół czyli po wyjęciu bagnetu tamtędy by uciekało ciśnienie. Wtedy albo zlepione pierścienie (łatwo naprawialne) lub już kres silnika.

Naprawiać to kapitalka góry z napawaniem gniazd i docieraniem etc. etc a nie ma gwarancji ze dół to wytrzyma za duży koszt lepiej kupić jak się rozpadnie rozbitka i przełożyć serce.
Trzeci
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 5
Pochwały: 14
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera B 2.2i Sport 1998-2004

Postprzez woolf » 03 maja 2012 19:33:59

z bagnetu nie paruje. Mówisz żeby poczekać aż sie rozpadnie i nic nie inwestować? Myślałem właśnie nad remontem góry. I tak będę ściągał głowicę bo denerwują mnie te twarde węże od wody (uszczelka pod głowicą). Nie wiem tylko jaki koszt regeneracji całej głowicy :niewiem: Jeśli dobrze zrozumiałem to jak zregeneruję głowicę to może się wał rozsypać albo coś z nim połączone? (korby itd) Co do kosztu to nie wiesz ile kosztuje taka impreza?
woolf

Postprzez Trzeci » 04 maja 2012 07:58:08

Z tym remontem głowicy to jest tak że jak ją górą za bardzo uszczelnisz to dołem może puścić. Sam remont góry czyli nowe zawory napawanie gniazd regeneracja wałka plus cała klawiatura to około 3000 z robocizną . Dół tyle samo jakbyś robił oddzielnie . Jeżeli robisz razem to do 6000 i masz "nowe" serce.
za tą kasę to masz 2 rozbitki ze sprawnymi silnikami i zarabiasz na częściach i papierach. Denerwuje Cie uszczelka to ja rób i nie przejmuj się ta odmą . NIe ma co za bardzo kombinować . Dopóki jeździ to jeździj i tyle.
Trzeci
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 5
Pochwały: 14
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera B 2.2i Sport 1998-2004

Postprzez woolf » 04 maja 2012 15:16:28

Chyba znów masz rację :niewiem: Dzięki :D
woolf

Powrót do 2.3 TD