Witamy ! |
---|
|
cinek1983059 napisał(a):a ty jeszcze męczysz ten temat?pewno pompa się kończy ale niech wypowiedzą się inni bo średnio się znam na dieslach
tomek_89 napisał(a):U mnie takie zjawisko z obrotami powstało gdy układ paliwowy zaczął łapać powietrze. Wymieniłem wszystko łącznie z obudową filtra i zupełnie nie potrzebnie bo okazało się, że pompa zapowietrza się przez jeden mały oring. Ten oring jest na śrubie (pod torxa) w obudowie pompy. Co do plam, jeżeli wciągasz na obroty zimny silnik ze skroploną parą w wydechu to masz taki efekt. Wniosek - lepiej w białych spodniach nie stać z tyłu koło wydechu
przemekcrx napisał(a):Swieca żarowa może któraś nie grzeje ,zanim odpali cylinder to może potrzepać troszkę silnikiem
co do plam to może być woda ze sadzą ,różnica temperatur i skrapla się w tłumiku
ali napisał(a):padające elektrozawory od sterowania klap i egr, jak masz kogoś kto ma nowe to spróbować podmienić, nie sprawdzisz ich bo one mają kilka stanów pracy i puki nie padnie na amen to nie zdiagnozujesz.
cinek1983059 napisał(a):też kiedyś u kumpla były sparciałe przelewy auto po dłuższym postoju nie chciało zapalać, dla tego wydaje mi się że u ciebie to było główną przyczyną
vaxel napisał(a):cinek1983059 napisał(a):też kiedyś u kumpla były sparciałe przelewy auto po dłuższym postoju nie chciało zapalać, dla tego wydaje mi się że u ciebie to było główną przyczyną
Jeśli chodzi o problemy z odpalaniem tak. Natomiast nierówna praca na zimnym silniku, to tak jak pisał ali, prawdopodobnie problem z klapami. Teraz ich już nie ma i problemu też
RudeBoy napisał(a):Klapy nie mogą być przyczyną nierównej pracy. Chyba, że masz pozatykane kanały dolotowe w głowicy na amen.
Klapy służą do zmieniania dolotu z 4 zaworów na 8 zaworów.
Praktycznie cały czas klapy są zamknięte - silnik ssie 4 zaworami (większa moc w dolnym zakresie obrotów). Tylko przy gwałtownym depnięciu na gaz klapy otwierają się na moment przyspieszenia. Klapy pozostają otwarte również przy dużym obciążeniu powyżej 2800 obrotów.
Nie równo Ci pracował bo miałeś nieszczelności w podciśnieniach i szalał EGR zapewne.
vaxel napisał(a):RudeBoy napisał(a):Klapy nie mogą być przyczyną nierównej pracy. Chyba, że masz pozatykane kanały dolotowe w głowicy na amen.
Klapy służą do zmieniania dolotu z 4 zaworów na 8 zaworów.
Praktycznie cały czas klapy są zamknięte - silnik ssie 4 zaworami (większa moc w dolnym zakresie obrotów). Tylko przy gwałtownym depnięciu na gaz klapy otwierają się na moment przyspieszenia. Klapy pozostają otwarte również przy dużym obciążeniu powyżej 2800 obrotów.
Nie równo Ci pracował bo miałeś nieszczelności w podciśnieniach i szalał EGR zapewne.
Zatem w przypadku braku klap, teoretycznie powinien mieć mniej mocy w dolnym zakresie obrotów ?
RudeBoy napisał(a):Teoretycznie tak. Kombinowałem kiedyś z tym, odłączałem, otwierałem, zamykałem... i jest minimalnie słabszy w dolnym zakresie obrotów. Dla mnie wyczuwalne było to głównie przy ruszaniu.
Jak nie czujesz różnicy to nie ma co się tym zajmować.
cinek1983059 napisał(a):też kiedyś u kumpla były sparciałe przelewy auto po dłuższym postoju nie chciało zapalać, dla tego wydaje mi się że u ciebie to było główną przyczyną
ali napisał(a):Dti nie ma przelewów
cinek1983059 napisał(a):ali napisał(a):Dti nie ma przelewów
tak? to co to za wężyki przy wtryskach?
ali napisał(a):klapy pracują podczas wkręcania na obroty, zmiany obciążeń silnika itp. To jedna z najpracowitszych części, jak ktoś twierdzi inaczej to prosze sobię wpiąc manometr pod siłownik i popatrzeć.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość