Witamy ! |
---|
|
sebol długi napisał(a):no wiadomo ze nie od razu od pompu ale na to wskazuje jego filmik
bo trawersa jak pusci to go zimnego nieodpalisz za h......
matrix0070 napisał(a):a co do mojego przypadku (skoro pompa niby zrobiona) znalazłem coś takiego na forum opli
http://www.forum.vectra-unlimited.pl/sh ... at+wtrysku
http://forum.omegaklub.eu/showthread.php?t=32856
zobaczymy co z tego wyniknie u mnie, jeśli to nie to.. no to zmaścili a nie zregerenowali mi pompę :/
matrix0070 napisał(a):w czasie rzeczywistym podczas pracy silnika faktycznie zmieniają się wszystkie parametry pod wpływem temperatury, dodania gazu, obciążenia i pokrywają się praktycznie zawsze idealnie.
feniks napisał(a):W zeszłym roku przy mrozach miałem trochę problemów z odpalaniem auta po nocy i odpalała w sposób jak na tym filmiku ale odpalała. Jak wracałem z pracy to po 8 godzinach paliła od strzała więc dałem sobie spokój z tym i nic nie ruszałem. W tym roku jeszcze mrozów nie było a u mnie zaczęły się problemy z paleniem o ile stawałem autem jak zawsze tył w górze było w miarę OK tzn paliła. Jak stawiałem na prostej to zapaliła i zdechła potem kręcenie i jak załapała to już było dobrze. Jako że jeszcze od zeszłego roku nie wymieniłem filtra myślę wymienię go - zdjąłem obudowę i gdy zlewałem paliwo to było z zabarwieniem czarnym, a jak wyjąłem wkład to myślałem że się przeżegnam lewą nogą - był czarny. Więc nie myśląc długo pognałem do sklepu i zakup części do wymiany trawersów
Może się komuś przyda orientacyjny koszt na wczoraj
Uszczelniacze wtrysk-trawers 24zł szt. BOSCH (oryginały GM kosztowały 45zł szt. więc sobie darowałem),
uszczelniacze trawers-obudowa 8zł szt.
uszczelka pokrywy zaworów 47zł
uszczelka kolektora ssącego 17zł erling
filtr BOSCH 35zł w komplecie uszczelki do obudowy
przewód do przelewów 1 metr 10zł
trójniki oryginał 17zł można zastosować od spryskiwaczy 1 szt kosztuje 4 zł (musiałem jeden dokupić bo nie było 3 ori ) warto kupić bo ciężko ich nie uszkodzić przy zdejmowaniu tak twardej gumy ( u mnie jeden się uratował).
Mam pytanie, bo nie miałem czasu jeszcze wszystkiego złożyć, czy warto wymieniać podkładki pod wtryskami te miedziane? czy są jakieś objawy ich uszkodzenia, albo inaczej czy mogą się one w jakiś sposób wyrobić, zużyć?
Co do filtra albo jego obudowy co prawda zamontowałem już go ale czy nie było by głupotą założenie filtra np z jakiegoś np. pajero całego z metalu wyposażonego w dodatkową ręczną pompkę, gdzie nie ma tych dziwnych szybkozłączek, które jak dla mnie wyglądają jak potencjalne źródło zapowietrzania się pompy?
A w ogóle jak sprawdzić całą instalację paliwową na szczelność, bo strasznie tam dużo złączek (rurki gumowe-metalowe-gumowe-metalowe....)
bart322 napisał(a):Jesli chodzi o samo odpalanie, to u mnie pomogla zmiana kata zaplonu przez przestawienie pompy.
Niestety, nadal kopci jak smok jak zimny, do tego doszly drgawki przez pierwsze 30 sek, wiec mechanik dalej szukaCos mi sie zdaje, ze lapie gdzies lewe powietrze.
P.S. Grzechu, check znow sie dzis zaswiecil
feniks napisał(a):"ALI" niestety nie mam dostępu do manuala. Zobaczę jak jutro złożę to wszystko do kupy czy będzie lepiej, bo teraz to boję się jechać gdzieś dalej tym autem. Myślałem że ten filtr to tylko puszka wlot wylot paliwa i nie ma znaczenia z jakiego auta - no cóż zostanie ta co jest. Pytałem o uszczelki tych szybkozłączek ale ponoć występują tylko z całą obudową - możliwe to?
RudeBoy napisał(a):ali co było nie tak z filtrem od 2.8?
Bo mi taka zamiana od dawna chodzi po głowie i w sumie tylko z lenistwa jeszcze tego nie zrobiłem...
RudeBoy napisał(a):Trawersy są z reguły nie szczelne
Powinny być wymieniane obowiązkowo co max 100.000km!
Z resztą aby się przekonać wystarczy zapiąć na powroty vacummetr.
Po kilku godzinach stania na zimnym silniku przy niskiej temp. podciśnienie zniknie...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość