Zwrócę więc uwagę również na przepływomierz. Co do diagnozy silnika, jeszcze nic nie wiem, dziś podjadę do mechanika...
-- Dodano Cz 17 lis 2011 22:27:09 --
Na dzień obecny sprawa wygląda następująco: auto po mechaniku który to stwierdza (bez przekonania) że to rozrząd i już chce wymieniać cały komplet (łańcuchy, napinacze, ślizgi). Nie wierzę mu do końca bo najlepszy mechanik jakiego ja uznaje to "zrób sobie sam" więc odebrałem Frote dziś, z ojcem ją 2 godziny temu sprawdzałem. A hałas ewidentnie dotyczy rzeczy ruchomej w silniku, na którą wpływa temperatura bo objaw występuje tylko na chociaż trochę zagrzanym silniku. Efekty:
1 Zrzucenie paska osprzętu-nic nie dało, dalej hałasuje
2 odkręcenie pokrywy zaworów-osłuch pracującego silnika i zaworów-to nie zawory/hydropopychacze (na 200% nie to, dźwięk nie niesie się stamtąd)
3 ślizgi górnego łańcucha ok, brak gdziekolwiek śladów obijania się łańcucha o obudowę.
4 odkręcenie, sprawdzenie i porównanie obydwu napinaczy (dolny i górny) - to nie one, pracują tak samo, porównywalnie zachowują się na ścisk.
5. dolnych prowadnic nie sprawdzałem ale wnioskuje że to również nie one ponieważ gdyby były uszkodzone, pęknięte, hałas byłby od razu po zimnym rozruchu.
6. idąc tym tropem od góry na dół zrzuciłem osłony pod miską i jedyne co mi się nasuwa na myśl, bo dźwięk tam się nasila (dzwonienie, ojciec nawet określił jako pisk

), to to ustrojstwo zwane tudzież "pompą olejową" która w tym silniku wygląda tak dziwacznie super skomplikowana i rozbudowana jak chyba w żadnym innym. Nie ściągałem jeszcze michy a jedynie oglądałem inne pompy od 2.2 dti na allegro, być może problem tkwi w napędzie tejże pompy lub układzie z nią związanym. Jak dorwę czasu będę grzebał dalej... tylko czasu brak... Teraz pytania

1Czy to całe to jest tylko pompa czy też te wałki balansujące?
http://moto.allegro.pl/pompa-olejowa-op ... 66979.html2Czy napęd/łańcuch pompy oleju ma gdzieś jakiś napinacz?
3.Czy dużo roboty ze rzuceniem miski (w sensie czy minie się to z przednim mostem) czy pół podwozia trzeba rozebrać?

-- Dodano Cz 24 lis 2011 08:13:27 --
I co? Nikt z forumowiczów nie ruszał miski olejowej w 2.2 dti???....