Witamy !

[2.2] Grzeje się gdzie problem

Re: FROTA B 2.2DTL GRZEJE SIE A NIBY WSZYSTKO DOBRE

Postprzez januszm » 28 paź 2011 17:51:19

w tym modelu jest dolny obieg wody czyli czujnik od zalanczania wentylatorow jest wkrecony w dole chlodicy wyciaglem go podgrzalem zapalniczka i wentylatory smigaly na obu obrotach czyli dobre poprostu do czujnika dochodzi nizsza tep a czujnik ktory wskazuje tep na zegar wkrecony jest w obudowe termostatu przy glowicy jak znajde jakis warsztat ktory ma cos takiego do sprawdzania tep faktycznej to dam znac narazie wielkie dzieki
januszm

Postprzez ijido » 28 paź 2011 18:55:46

cóż nie wiem jak jest w 2.2dtl ale czy tam jest termostat jak w benzynowym na wężu co wchodzi do głowicy? bo może on się nie otwiera dobrze i nie masz pełnego obiegu na duży obieg i ci się woda gotuje w głowicy? tak czytam i nie widziałem poruszonego tego aspektu.
Fronterzak zielony? Nie, to Krypton Green Mica.
Krypton - Superman.
Green - Wojskowy kolor.
Mica - Pocisk rakietowy przechwytujący.

Sam lepiej bym tego nie wymyślił ^^.
ijido
Młodszy Guru
Młodszy Guru

Obrazki: 0
Pochwały: 2
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez RudeBoy » 28 paź 2011 19:00:13

termostat jest... i myślę, że autor topicu termostat sprawdził na pewno bo to pierwsza rzecz jaką należy sprawdzić w takiej sytuacji...
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 21
Pochwały: 91
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez ijido » 28 paź 2011 22:34:21

może założył ze działa dobrze jak jest obieg, ale może obieg jest za mały bo nie działa?

nauczyłem się nie zakładać ze coś działa
Fronterzak zielony? Nie, to Krypton Green Mica.
Krypton - Superman.
Green - Wojskowy kolor.
Mica - Pocisk rakietowy przechwytujący.

Sam lepiej bym tego nie wymyślił ^^.
ijido
Młodszy Guru
Młodszy Guru

Obrazki: 0
Pochwały: 2
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez RudeBoy » 29 paź 2011 10:50:01

ijido napisał(a):nauczyłem się nie zakładać ze coś działa

he..he.. a to jest dobra zasada 8;)
Grzechu

była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez januszm » 18 lis 2011 18:57:47

nadal walcze z tym przegrzewaniem sie silnika zalozylem dodatkowy miernik temperatury czujnik dalem nowy i wkrecilem w termostat w miejsce starego i nic teperatura dalej skacze pod czerwone noi kolejny nowy termostat wszystko wskazuje na glowice noale czy to mozliwe zeby ani badanie na co2 nic nie wykazalo noi ze nie wyzuca wody to jest naprawde dziwne a ewidentnie gotuje miedzy glowica a termostatem
januszm

Postprzez yuby194 » 19 lis 2011 01:19:16

Witam,
gdzieś już ten temat był wałkowany, ustaliliśmy , że tak się zadarza.
Ja również mam problemy z temperaturą, mianowicie przy jeździe powyżej 125 km/h temp. skacze gwałtownie na 100 stopni i się tak utrzymuje, jak tylko zjedę na 120 km/h wraca do wartości 85/90 stopni, byłem u kilku fachowców od opli i powiedzieli, ze ten typ tak ma i to by się potwierdzało, bo już kilka osób z forum też o tym pisało.
Co do przegrzania głowicy...
Opisany powyżej objaw miałem przed remontem silnika i mam go nadal, remont polegał na wymianie zatartego pierścienia i reszty również, była też planowana głowica i nic nie wskazywało na jakiekolwiek przegrzanie.

Ale oczywiściem sprawdzić jak najbardziej trzeba.
Pozdrawiam
YubY

Frota B/Sport 2,2 DTI '00/manual, K&N, polibuszowe podkładki 6cm + sprężyny Montka = lift ?", amory przód/tył IROMAN, BFG AT/MT 245/75R16, DW 12000 LBS

ObrazekObrazekObrazek
yuby194
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 4
Pochwały: 5
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez januszm » 19 lis 2011 08:06:42

tylko umnie objawia sie to tak za ze gdy depne ponad 2500 obr to teperatura skacze w pare sekund pod czerwone szczegulnie pod gorke a na zjezdzie powoli opada do 85 z wyjetym termostatem zadko sie tak grzal ale tez sie zdazalo tylko spalanie rosnie a szczegolnie teraz

-- Dodano So 19 lis 2011 08:16:44 --

tak ale czy to mozliwe zeby teperatura szybciej rosla niz wskazania predkosciomierza zastanawiam sie czy jest jeszcze jakis sposob na sprawdzenie szczelnosci glowicy bo badanie na co2 nic nie pokazalo moze jest jakies pekniecie ktore ujawnia sie podczas wiekszej teperatury i blokuje obieg wody w glowicy
januszm

Postprzez RudeBoy » 19 lis 2011 10:45:19

A ja obstawiam że to licznik Ci szwanuje a nie temperatura rośnie. Liczniki w B frotach to jakościowe nieporozumienie.
Grzechu

RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez yuby194 » 20 lis 2011 03:33:46

januszm napisał(a):zastanawiam sie czy jest jeszcze jakis sposob na sprawdzenie szczelnosci glowicy

uderz na jakiegoś spota Waszej ekipy, są tam mądrzy ludzie, znają się na naszych pojazdach, pokierują Cię do zaufanych warsztatów i wtedy się okaże co i jak

-- Dodano N 20 lis 2011 03:35:34 --

januszm napisał(a):zastanawiam sie czy jest jeszcze jakis sposob na sprawdzenie szczelnosci glowicy

uderz na jakiegoś spota Waszej ekipy, są tam mądrzy ludzie, znają się na naszych pojazdach, pokierują Cię do zaufanych warsztatów i wtedy się okaże co i jak
... sam za wiele nie kombinuj, bo jeszcze cos bardziej popsujesz i będzie :cry2:
Pozdrawiam
YubY

Frota B/Sport 2,2 DTI '00/manual, K&N, polibuszowe podkładki 6cm + sprężyny Montka = lift ?", amory przód/tył IROMAN, BFG AT/MT 245/75R16, DW 12000 LBS

ObrazekObrazekObrazek
yuby194
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 4
Pochwały: 5
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez RudeBoy » 20 lis 2011 04:06:49

W sumie to przecież jesteśmy sąsiadami. Jak chcesz możemy się kiedyś styknąć i przełożymy licznik z mojej froty do Twojej. Zobaczymy jak się będzie zachowywać wskazanie. Przynajmniej jedną rzecz wykluczysz.

Warsztat specjalizujący się w Izusu/Oplach też Ci mogę polecić.
Grzechu

RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez januszm » 20 lis 2011 17:51:16

licznik chyba juz nic niema z tym wspolnego bo wstawilem osobny licznik i nowy czujnik a ten co idzie na tablice wywalilem bo faktycznie cos z ta masa tam nie gra bo jak wciskalem zerowanie licznika to teperatura opadala o jakies 10 stopni ale na browara do zawoi zapraszam
januszm

Re: [2.2] Grzeje się gdzie problem

Postprzez kamil18-K4 » 19 maja 2016 21:12:33

Witam wszystkich. Tez mialem problem z grzejacym sie silnikiem podczas jazdy i okazalo sie ze padl termowlacznik wentylatorow chlodnicy mechanik mi dopasowal jakis od toyty bo nigdzie nie mozna dostac orginalnego. Moze ktos wie gdzie mozna kupic taki dwustopniwy termowlacznik po za szrotem.
kamil18-K4
Nowicjusz
Nowicjusz

Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Re: [2.2] Grzeje się gdzie problem

Postprzez ali » 20 maja 2016 01:48:58

kamil18-K4 napisał(a):Witam wszystkich. Tez mialem problem z grzejacym sie silnikiem podczas jazdy i okazalo sie ze padl termowlacznik wentylatorow chlodnicy mechanik mi dopasowal jakis od toyty bo nigdzie nie mozna dostac orginalnego. Moze ktos wie gdzie mozna kupic taki dwustopniwy termowlacznik po za szrotem.

Na allegro, w wiekszości sklepów motoryzacyjnych itp.
ali
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 2
Pochwały: 16
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Poprzednia strona

Powrót do 2.2 DTI