Witamy !

[2.2] problem z odpalaniem z rana

[2.2] problem z odpalaniem z rana

Postprzez maly115 » 13 lut 2012 19:37:20

witam jestem nowy wiem ze jest duzo postow o takim temacie.ale z tego co piszecie co moglo byc usterka to wszystko zrobilem.a mianowicie mam frontere b 2.2dti.gdy postoi cala noc i jak rano chce odpalac to sie nie da.rozrusznik kreci(nowy akumulator)gdy krece bardzo dlugo pare razy to wkoncu odpala.lub gdy mnie brat pociagnol to tez odrazu odpalila.wymienilem swiece, filtr paliwa,uszczelki miedziane od wezy przy pompie,przewody od nadmiaru przy wtryskach korek od baku tez nowy moze nie odpowietrzal dobrze?.i dalej to samo.teraz juz tylko mi sie wydaje ze cos z pompa wtryskowa?mozecie cos jeszcze poradzic?pozdr.
maly115

Re: problem z odpalaniem z rana!!!

Postprzez RudeBoy » 13 lut 2012 19:48:39

no to pozostały Ci jeszcze dwie najdroższe rzeczy:
- uszczelniacze trawersów wtryskiwaczy
- uszczelniania w pompie :(

Filtr paliwa wymieniałeś sam wkład pewnie... przyjrzyj się obudowie filtra i złączkom

... a i zmykaj zapoznać się z zasadami obowiązującymi na forum :wsciekly:
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 21
Pochwały: 91
Województwo: Małopolskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez maly115 » 13 lut 2012 21:17:44

tak wymienilem sam wklad.a rzeczywiscie zlaczki cos luzno tam siedza w tej obudowie!a co nie tak zrobilem na forum,chyba jakiegos wielkiego grzechu nie popelnilem? :niewiem: ok.sprawdze obudowe filtra dzieki za podpowiedz.pozdr.
maly115

Postprzez maciek5555 » 29 kwi 2012 09:57:29

witam podepne się pod temat mam frontere 2,2 dti i problem jest następujący gdy temperatura spadnie po niżej zera zaczynają się kłopoty z odpaleniem. Wymieniłem świece ma nawet dołączony jakiś moduł który powoduje że świece dłużej grzeją, filtr paliwa wymieniony. Paliwo raczej się nie cofa bo w temperaturze np 10 st pali od strzała może stać nawet tydzień. Jak myślice co może byc tego przyczyną ? słaba kompresja, lejące wtryski czy siada pompa. Dodam że jak były mrozy to przy użyciu plaka paliła od razu. Byłem u różnych znachorów ale to szkoda czasu.
maciek5555

Postprzez jarek » 04 maja 2012 06:30:19

Kolego miałem ten sam problem - i sprubuj takiego rozwiązania koszt to około 50 zł a mianowicie w moim przypadku nie czymał zaworek zwrotny paliwa , kupiłem zwykła pompkę ręczną z zaworkiem kierunkowym ( taka gruszka ) założyłem ją przed filtrem paliwa odpowietrzyłem cały układ paliwowy i jak na razie mam spokój tak że 7 miechów i pali na dotyk.
jarek

Postprzez maciek5555 » 07 maja 2012 09:00:48

no tak ale jakby zaworek nie trzymał do w wyższych temperaturach by też miał problem z odpaleniem ?
maciek5555

Postprzez jarek » 07 maja 2012 20:20:54

maciek5555 napisał(a):no tak ale jakby zaworek nie trzymał do w wyższych temperaturach by też miał problem z odpaleniem ?

Aż tak się nie znam w lipcu tamtego roku miałem ten problem i po paru godzinach już nie palił ( palił na plaka ) dałem do znachra i powiedział że uszczelnił układ paliwowy - działało około 3 miechów i znów lipa - założyłem pompke jak pisałem i mam spokój nawet przy -25 C w zimie ---- więc wybór należy do Ciebie to tylko,aż 50 zł około i pamiętaj odpowietrz dobrze układ paliwowy.
jarek

Postprzez maciek5555 » 07 maja 2012 20:53:43

Dzieki sprobuje moze akurat pomoze a nie mozna tego zaworka wymienic?
maciek5555

Postprzez konio » 16 maja 2012 07:58:06

Oczywiście, że zaworek zwrotny można a wręcz trzeba go wymienić szukając przyczyny. Trzeba, bo poza sprawdzeniem czy przewody są nie uszkodzone czy niedokładnie powciskane, to najtańsza i najprostsza metoda wyeliminowania jednej z przyczyn tego co opisujesz. Miałem podobnie i szukałem czytając forum możliwych przyczyn. W warsztacie po oględzinach innych możliwych miejsc nieszczelności wymienili zaworek i problem się skończył za całe 30 zł. Jak to nie podziała, trzeba będzie szukać dalej, droższych niestety przyczyn tego objawu. Na forum jest gdzieś artykuł nt silników dieslowskich do opla, gdzie są dokładnie omówione wszystkie przyczyny tego co masz skończywszy jak ci koledzy wyżej napisali na trawersach i pompie paliwa.
A co do tego nie palenia, gdy temperatura spada, też jest w tym artykule opis błedu w sofcie, gdzie auto źle odczytuje parametry ze względu na niską temperaturę i daje takie objawy. Konieczny upgrade softu do wersji gdzie to wyeliminowali. Poszukaj po hasłach na forum, znajdziesz rozwiązanie.
konio

Postprzez Markon » 11 gru 2012 16:35:08

wykopie watek mam taki problem ze z rana przekręcam kluczyk znaczek podgrzewania świec świeci się bardzo krotko, zaczynam kręcić załapuje ale puszcza i tak z 4 muszę próbować aż odpala ale to tylko po nocy, świece nowe wczoraj montowane
Mitsubishi Pajero 2 3.0
Suzuki Grand Vitara 2 2.0
Ford Escape 2 2.5
Markon
Fanatyk Ekstremalny
Fanatyk Ekstremalny

Obrazki: 4
Pochwały: 1
Województwo: Łódzkie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez RudeBoy » 11 gru 2012 18:06:38

A pisałeś, że małej kosmetyki wymaga to Twoje auto? :mrgreen:

Było o tym pierdyliard razy pisane. Poczytaj, że to forum wreszcie...
Na prawdę nie ma tu na forum etatowych odpowiadaczy na każde pytanie. Pytania na które na tym forum już odpowiadano 100.000 razy...

masz zacznij od tego świeżutkie wątki:
viewtopic.php?f=15&t=12453
viewtopic.php?f=15&t=13581
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 21
Pochwały: 91
Województwo: Małopolskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Powrót do 2.2 DTI