Witamy !

[2.2] Bardzo ciężko pali

[2.2] Bardzo ciężko pali

Postprzez matrix0070 » 28 maja 2012 23:15:52

Witam po kawałku nieobecności. Zima się skończyła a ja odetchnąłem z ulgą... ponieważ dopadł mnie problem, moja frontera przez dwie zimy paliła w większe morzy po postoju pod chmurką dzielnie, od dłuższego strzała lub max dwóch, tej zimy natomiast nie chciała prawie wcale i prawdę mówiąc skończyły mi się pomysły. Oto co zrobiłem:
1.wymieniłem świece żarowe na nowe-bez jakiegokolwiek efektu, prąd na świece daje, świece grzeją
2.myślałem że się zapowietrza, jednak nie, bo teraz pali jak zawsze, od strzała, a im zimniej tym ciężej, musiałem ją kręcić ze 3 razy dosyć długo aż zaczynała powoli łapać, lekki problem pojawia się już przy około 0 stopni.
3. filtr paliwa wymieniony, szczelność układu sprawdzona, jest ok, z pewnością nie zapowietrza się bo tak jak piszę teraz czy postoi tydzień czy dwa, pali od razu
4. przy ok -15 wypiąłem chwilowo czujnik temp przy obudowie termostatu celem oszukania układu tak by grzała długo. (symulacja max temp ujemnej) efekt - trochę to pomagało więc tym się ratowałem ale też nie było super.
5. w największe mrozy musiałem ją trzymać w ogrzewanym garażu bo w ogóle by nie odpaliła, a codziennie dojeżdżałem do pracy.
6. paliwo odpada bo problem był przez całą zimę a zmieniałem celowo stacje na inne.
7. oleju minimalne zużycie, nie bierze ponad normę.
8. ciśnienia sprężania jeszcze nie mierzyłem ale to chyba jedyne racjonalne wytłumaczenie które mi pozostaje, za słabe by w zimnych warunkach móc doprowadzić do wybuchu mieszanki... choć silnik nie osłabł, moc jaka była rok temu tak jest teraz.
9. problem występował jak tylko ostygła, puki silnik był ciepły, było ok ale w te mrozy -20 stopni wystarczyło że postała od 8 do 17 w pracy i już miałem problem z rozruchem. Dobrze że w domu mam ciepły garaż w którym temp oscylowała około +4 stopnie więc jakoś odpalała po nocy bo tak to pewnie w ogóle by nie zaskoczyła.
10. akumulator ok, kręciła dobrze.
11. układ paliwowy cały przepatrzony, sprawdzony, szczelny, wymieniony zaworek zwrotny na pompie, nie zapowietrza się, bo tak jak pisałem, od marca pali wzorowo.
12. gdy już odpaliła i pochodziła 5min, odpalała od razu, ale gdy zgasiłem ją po 15 sekundach, miała jeszcze lekki problem z rozruchem.

Ma ktoś jakieś pomysły? padający silnik, słabe ciśnienie, wina pompy czy może przestawiony zapłon? dodam raz jeszcze że od kiedy mamy wiosnę i temperatury powyżej zera, odpala elegancko... chce to rozwiązać w jakiś sposób do następnego grudnia bo męczyć się tak kolejną zimę z tym to paranoja
Mati https://www.facebook.com/MatiWolak
Auta są fajne... ale motocykle fajniejsze!!! :D
Frontera B Sport 2.2 DTI 99r. LSD, Lift 2", dystanse + "zimówki" Fedima Extreme Evolution 31"

Yamaha YZF-R6 05r.
WSK 125 KOS 86r.
matrix0070
Bywalec
Bywalec

Obrazki: 0
Pochwały: 6
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Re: Bardzo ciężko pali.

Postprzez maciar » 29 maja 2012 06:35:27

matrix0070 napisał(a):Witam po kawałku nieobecności.
Do sprawdzenia kompresji dodałbym spr.rozrusznika .Możesz kompem spr. jak jest zapłon.Dawkę zwiększyć.No ładnie jak się pisze tylko jak coś się chce :D
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 16
Województwo: Lubelskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez matrix0070 » 29 maja 2012 07:03:00

co do zapłonu, jeżeli dorwę czasu i odpowiedniego znawcę tematu, sprawdzę to, co to dawki, co prawda przed zimną zwiększyłem dawkę rozruchową z nominalnej 0 na +5mg (czy czegoś tam) i graniczną również zwiększyłem, myślałem że to to, więc zmniejszyłem po 3 tygodniach na nominał graniczną i rozruchową dałem na +3 bodajże... nic to nie dało co do startu w mrozy, czyżby w dalszym ciągu szkodziła silnikowi zbyt bogata dawka rozruchowa? silnik zaskakiwał pomału a kiedy już zaskoczył na wszystkie gary, puszczał nieco dymka, dawniej tego nie było... ustawiłbym wszystko na nominał tylko najgorsze że teraz i tak nic nie przetestuje, chyba że wybiorę się na biegun północny a znów w zimie to już chciałbym mieć auto albo sprawne, zwarte i gotowe albo inną terenówkę... zapłon nie był ruszany, chyba że samo coś się poprzestawiało... auto od początku zakupu wydawało się dosyć mułowato reagować na gaz, dopiero od 2tyś gdy turbina tłoczyła zaczynało jechać żwawo.. późny zapłon?
Frontera B Sport 2.2 DTI 99r. LSD, Lift 2", dystanse + "zimówki" Fedima Extreme Evolution 31"

Yamaha YZF-R6 05r.
WSK 125 KOS 86r.
matrix0070
Bywalec
Bywalec

Postprzez maciar » 29 maja 2012 14:05:59

Sprawdzaj kompresję ja to robię przez świece żarowe.Musisz mieć starą sztukę co by prybor dorobić.Ja mam słabą pompę wtryskową i słabiej pali jak jest gorąca mimo podniesionej dawki.W zimę da sie uszłyszeć różnicę pomiędzy dawka nominał a zwiększona.
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez marcin_2215 » 09 lip 2012 17:37:22

Witam,mialem identyczny problem w moim była nieszczelna pompa paliwa na kompie nie było błędów,nawet podłączyłem pompe pod kompa tez zero błędów sporo kasy poszło żeby dojść do problemu,wymieniłem to samo co opisałes plus cały układ paliwowy.Na temp.plusowej odpalał jak doszło do zera to już męczarnia.Pozdr
marcin_2215
Nowicjusz
Nowicjusz

Województwo: Pomorskie

Postprzez filon9 » 04 sie 2012 09:14:29

Witam, też miałem ten sam problem moja frota ciężko paliła, okazało sie że problem był banalny, wystarczyło zainteresować się rozrusznikiem( do wymiany były szczotki)
filon9

Postprzez matrix0070 » 28 paź 2012 15:04:30

Kolego marcin_2215 opisz swój problem szerzej, tzn czym dokładnie objawiał się Twój problem i w jaki sposób pompa była nie szczelna? W lecie palił ok a zimą tragedia czy cały czas źle?

Yamaha YZF-R6 05r.
WSK 125 KOS 86r.
matrix0070
Bywalec
Bywalec

Postprzez RudeBoy » 17 lis 2012 18:25:23

matrix...
chłodno się zrobiło jak tam teraz pali Twoja frota?
Bo moją gorzej niż w zeszłym roku :(

U mnie jest tak, że im dłużej stoi tym trudniej odpalić ale jak na mój gust to się zapowietrza bo jak już odpali to przez 3-6s. obroty falują i zadymia na biało. Po czym wszystko się stabiluzuje...
Latem zero problemów...

Na czwartek jestem umówiony na wymianę uszczelniaczy trawersów wtryskiwaczy i jakiś tam uszczelnień w pompie. Niby sprawdzane było to rok temu ale pieprze... wymieniam to...

-- Dodano 17 lis 2012 18:42:40 --

Dodam jeszcze, że mechanior od diesli co mi ma to robić tako rzecze odnośnie uszczelniaczy trawersów.

Absolutnie nie ma szans aby te uszczelniacze wytrzymywały więcej jak 6 lat bez względu na przebieg.
Mówi też, że latem gdy jest ogólnie ciepło uszczelniacze trzymają. Natomiast zimą przy niskich temp. kurczą się i rozszczelnią. Im zimniej tym bardziej i szybciej się zapowietrza.
Jeżeli po długim męczącym odpalaniu auto puszcza biała chmurę a nie czarną znaczy, że paliwo nie było dostarczane prawidłowo. Bo gdyby było to po odpaleniu pierdnęło by kupą czarnego dymu ze zgromadzonego wcześniej nie spalonego oleju napędowego.

Tak więc no wymienię te uszczelniacze trawersów bo leżą na półce w garażu od lutego... i mam nadzieje, że to coś da.
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 21
Pochwały: 91
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez maciar » 17 lis 2012 21:58:17

RudeBoy napisał(a):
Tak więc no wymienię te uszczelniacze trawersów bo leżą na półce w garażu od lutego... i mam nadzieje, że to coś da.

Kiedyś pisałem o myku z butelką.Długo ją woziłem na nadmiarach,jak założysz będziesz wiedział czy to to
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez RudeBoy » 17 lis 2012 22:20:31

maciar napisał(a):
RudeBoy napisał(a):

Kiedyś pisałem o myku z butelką.Długo ją woziłem na nadmiarach,jak założysz będziesz wiedział czy to to

Robiłem patent z butelką w zeszłym roku gdy podejrzewałem trawersy...
Przez 4 dni była idealnie czysta ropa...
Dnia 5 coś ją lekko zanieczyściło... lekko mętna brunatna się zrobiła. Po oględzinach stwierdziłem, że przewód co był wsadzony do butelki był pobrudzony olejem z zew. więc przyjąłem, że od tego.
Dwa dni później mechanior sprawdzał pompka podciśnieniową szczelność trawersów i stwierdził, że jest git. Ale sprawdzał po ok 2 godzinach od zgaszenia silnika więc w sumie na ciepło...
Jak teraz zbieram te fakty do kupy to już nie chce mi się niczego testować zmieniam te trawersy i cześć pieśni...
Przy okazji zmienię filtr paliwa i jak trawersy walnięte to powinien być czarny od oleju...
Grzechu

była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez spiekacz » 19 lis 2012 16:39:05

Witam chłodno się zrobiło , problem powrócił .Mianowicie zeszłej zimy regeneracja pompy wymiana wtrysliwaczy i problem z zapalniem na zimno pozostał ,raczej się nie zapowietrza bo czy stoi nosem w dół czy w górę jest tak samo ,czy zbiornik pełny czy połowa bez różnicy ,uszczelki na trawesach wymienione, powroty z wtrysków szczelne ,świece nowe ,i dalej pomysłów brak ,poradzcie coś dalej ...bo podpalę france :killer:
spiekacz
Zaglądacz
Zaglądacz

Województwo: Łódzkie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez RudeBoy » 19 lis 2012 16:59:42

spiekacz napisał(a):Witam chłodno się zrobiło , problem powrócił .Mianowicie zeszłej zimy regeneracja pompy wymiana wtrysliwaczy i problem z zapalniem na zimno pozostał ,raczej się nie zapowietrza bo czy stoi nosem w dół czy w górę jest tak samo ,czy zbiornik pełny czy połowa bez różnicy ,uszczelki na trawesach wymienione, powroty z wtrysków szczelne ,świece nowe ,i dalej pomysłów brak ,poradzcie coś dalej ...bo podpalę france :killer:

Nie odpala w ogóle czy trzeba długo kręcić?
Jak odpali już to pierdzi dymem na jaki kolor?
A może odpala na chwilę i zaraz gaśnie i potem już trza kręcić długo...
Grzechu

RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez spiekacz » 19 lis 2012 18:38:16

Zapala po dłuższym kręceniu wpierw przerywa, zapala gaśnie, zapala gaśnie, i tak kilka razy podczas jednego kręcenia rozrusznikiem , im zimniej tym dłużej trzeba kręcić aż zapali ,dymek po odpaleniu raczej białawy przez chwilę leci, i przy odpalaniu na ciepłym silniku zapala od razu ale jak zapala to zatrzęsie silnikiem
spiekacz
Zaglądacz
Zaglądacz

Postprzez RudeBoy » 19 lis 2012 18:44:20

No to wszystkie te objawy co podałeś świadczą o zapowietrzaniu się układu paliwowego. Niestety ilość miejsc przez które się może zapowietrzać przyprawia o zawrót głowy...
Grzechu

RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez maciar » 19 lis 2012 19:03:31

A bierzecie też pod uwagę dawkę rozruchową.A raczej jej brak
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez RudeBoy » 19 lis 2012 19:09:31

maciar napisał(a):A bierzecie też pod uwagę dawkę rozruchową.A raczej jej brak

Maciar a powiedz mi a propos tej dawki rozruchowej...
Wiem, że można tą dawkę rozruchową zwiększyć/zmniejszyć przy pomocy kompa.
Nie wiem jak to napisać :)
Skąd się bierze "niewłaściwa dawka rozruchowa"? Bo rozumie, że ona jest wstępnie ustawiona i ona chyba sama się nie ma prawa zmienić? Ale mogą się zmienić inne rzeczy które wymuszą zwiększenie dawki rozruchowej???

Możesz coś więcej napisać. W czwartek auto jedzie do speca od diesli na wymianę uszczelniaczy trawersów i ew. uszczelnienie pompy na tyle ile da się bez jej wyjmowania.
Temat dawki rozruchowej zamierzam z nim poruszyć...
Grzechu

RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez spiekacz » 19 lis 2012 20:27:24

A o co chodzi z tą dawką rozruchową ?ja to powinienem ustawić czy jak ?na jaką wartość ?
spiekacz
Zaglądacz
Zaglądacz

Postprzez maciar » 19 lis 2012 21:43:24

Naturalne zużycie pompy i przepada wg.mnie dawka rozruchowa.Takich pomp akurat nie naprawiamy,ale co podejrzewam głównie przy naprawach wymieniana jest elektronika i przestawiacz zapłonu czasem jak umnie nawet korpus.Większość serwisów głowicy w pompie nie wymienia bo to chyba 1-1,5k więcej.Taka pompa jest zrobiona częściowo i tak samo pali.Ja mam podajże na maxa ew.prawie ustawioną i pali lepiej.Bosch kts ma tą opcję
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez RudeBoy » 19 lis 2012 21:52:19

No dobra... czyli KTS-em można coś tam podciągnąć...

Dzięki Maciar!
Grzechu

RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez yuby194 » 19 lis 2012 22:56:37

Witam Was,
taż mam problemy z odpalaniem zimą przy mrozie większym niź 10 stopni, zostawiłem frote kiedyś celowa na parkingu przed garażem i przyszedł mróz w noce te -11 stopni, rano przy próbie odpalenia kręciłem aż rozładowałem akumulator, nie drgnęło nic, dopiero jak wtawiłem do garażu, gdzie było 10 na plusie, po3godzinach i ładowaniu aku zapalił od pierwszego strzału, aku roczny.
Mam dwa samochody i dwa garaże, rano wyjeżdząm z ciepełka ale jak stoi 7-8 godzxin pod pracą żony to może być problem. Byłem u mechanika/elektryka. to powiedział, że dopiero jak będzie problem (znaczy zima) mam zostawić samochód na noc u niego na podwórku i rano, jak nie odpali będzie szukał przyczyny.

Prawdą jest, że jak frotkę kupiłem w 2009r. w zimę paliła przy 20 stopniach na minusie bez problemu - to u mnie sie tak jaj porobiło :cry2:
Pozdrawiam
YubY

Frota B/Sport 2,2 DTI '00/manual, K&N, polibuszowe podkładki 6cm + sprężyny Montka = lift ?", amory przód/tył IROMAN, BFG AT/MT 245/75R16, DW 12000 LBS

ObrazekObrazekObrazek
yuby194
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 4
Pochwały: 5
Województwo: Mazowieckie

Następna strona

Powrót do 2.2 DTI