Witamy !

Nawigacja GPS

Nawigacja w terenie i nie tylko

Re: Nawigacja GPS

Postprzez BASIK » 16 gru 2008 22:26:30

konik napisał(a):
BASIK napisał(a):No to Panowie i Panie mam wyzwanie...

Basik spróbuj pogadać z ludźmi na forum które podałem potrafią pisać i modyfikować programy do palmtopów i nawigacji to może i Tobie pomogą...choć ta sprawa nie będzie łatwa :roll: ....toż ty chcesz mapę cyfrową stworzyć... nad tym normalnie sztaby ludzi pracują....

Jak okaże się to za trudne to hmm, zwykły badziewny gps jako pozycjoner i mapa "papiżana" w garść, jak do tej pory - głową muru nie przebijesz. Zarzuciłam temat, bo wiem, że tak ludzie robią, no a ja nie wiem jak i w czym. Ze zwględów oczywistych korci do wypróbowania. :roll:
Dojadę dalej - zobaczę więcej
BASIK
Maniak
Maniak

Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez BASIK » 18 gru 2008 21:25:58

Właśnie się dowiedziałam, że do tego służy odblokowany GPS na "winie" i ozzy explorer - Jeden na PC-cie do przekonwertowania skanu, drugi ozzi CE w GPS'ie. Czy któryś z Bywalców (że nie powiem Używalców gps) może to potwierdzić?
Dojadę dalej - zobaczę więcej
BASIK
Maniak
Maniak

Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez brum » 18 gru 2008 21:59:51

Nie robiłem tego ale tak jest.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez globusik234 » 16 lut 2009 11:46:24

mam nawigacje z Biedronki rozblokowałem ją i jestem zadowolony bardzo kosztowała 180 zł czyli z 600 na benzyne do frotki w kieszeni
globusik234

Postprzez KOBZI » 16 lut 2009 12:07:38

a na czym polegała blokada tych GPS-ów z biedronki?
Obrazek
KOBZI
Szyszkownik
Szyszkownik

Pochwały: 1
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez konik » 16 lut 2009 12:50:35

Gps z biedronki ma zablokowanego windowsa ce i wgraną nawigację MapMap. Po wymianie pliku w rejestrze mamy możliwośc instalowania innych programów nawigacyjnych np. Automapy. Można zainstalować też wiele innych użytkowych programów np. przeglądarki pdf, odtwarzacza filmów i Mp3 a nawet gry. Korzystam z takiej navi i jestem zadowolony
konik
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Obrazki: 3
Pochwały: 5
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez KOBZI » 16 lut 2009 13:17:48

czyli za 190 zł - można mieć mini pocket PC
Obrazek
KOBZI
Szyszkownik
Szyszkownik

Pochwały: 1
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez konik » 16 lut 2009 21:44:15

KOBZI napisał(a):czyli za 190 zł - można mieć mini pocket PC

a dokładnie za 189 :D
konik
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Postprzez Jarek sp3swj » 16 lut 2009 22:19:10

Ostatnio "odblokowywałem" Manta GPS 060 :-)

Chyba najbardziej wdzięczne urządzenie.

1. normalnie pracuje wewnętrzna mapa - MapaMap - badziewna - ale na Polske OK

2. Jak włożysz "specjalna" kartę SD z przygotowanymi plikami zmienia się w Pocketa

3. Nic nie trzeba modyfikować :-) poprostu podczas "autostartu" najpierw szuka na karcei SD a potem w pamięci wewnetrznej 8)

4. Oczywissie jakie nawigacje wgramy na karte - to to co mamy "pod reką". Widziałem dziąłające Automapa5xxx PL oraz jeszcze dwie - nie pamietam nazwy ;-(

5. wyjęcie magicznej karty przywraca stan fabryczny

6. Bardzo prosto tworzy się własne ekrany MENU i dokłada własne ikonki na tej specjalnej karcie :-) w zestawie jest moni Word Excel i duzo innych bajerów

to tak w skrócie...

=========

Jak dobrze pamiętam tu są mapy sztabowe skalibrowane własnie po OZI
http://www.3fun.pl/forum/viewtopic.php?t=230

=========

Dowolna mape łatwo skalibrować (jej narożniki) za pomocaprogramu Earth Google
http://earth.google.com/intl/pl/

przykładowa MAPA skalibrowana pod EarthGoogle
http://www.sp2swj.sp-qrp.pl/LESLAU/Lesl ... WJ_www.kml

=======

:-)
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 12
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez sylwian70 » 01 mar 2009 18:30:02

Wczoraj kupiłem GPS VERDI w sklepie awans za ok 300 zł tylko mapa polski oprogramowanie MapaMap w wiekszym mieście prowadzi pod wskazany adres bez zarzutu,lecz w małych mieścinach brak planu miasta np.ZELÓW w woj.łodzkim i :dupa: podobno można rozkodowac i wgrac inne mapki np.europy.Mapka którą posiadam jest niezabogata :cry:
sylwian70

Postprzez jack 2.2 dti » 03 mar 2009 16:10:29

Ja mam taką http://www.allegro.pl/item567332653_naw ... sklep.html i bez problemów można zmienić mapę jest bez blokady.
Opel Frontera B sport 2.2 DTI
Obrazek

"Nie walczę na rozum z kimś kto jest nie uzbrojony"
jack 2.2 dti
Młodszy Guru
Młodszy Guru

Pochwały: 2
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez sylwian70 » 07 mar 2009 13:05:10

moja nawigacja kosztowala 299zł za wgranie nowego oprogramowania plus karta 2 GB z automapą całej europy zapłaciłem 120zł bo Mapamap jaką mialem (cienizna)i dokupiłem ładowarke sieciową 230V 41 zł bo w zestawie nie było.Tak że navi wyszla 460zł :dupa: to tak jakby od razu kupił tą troche lepszą navi i bez ceregieli i cudowania-no chyba że ktoś sam potrafi sobie to zrobić.Pozdrawiam wszystkich korzystajacych z cudów techniki.
sylwian70

Postprzez Afi » 21 mar 2009 18:01:03

Pozwolę sobie dorzucić coś ode mnie do wątku:
Bezapelacyjnie najtańszą opcją jest szeroko rozpisywana Akira z Biedronki + AuroMapa 5... z tym, że biorąc moje doświadczenie z tym sprzętem jest on dość bardzo awaryjny... Po odblokowaniu nawigacji serwis odrzuca ewentualne reklamacje Więc w razie czego jesteśmy narażeni na koszta naprawy, które mogą być naprawdę różne. Z tym że... znam osobiście parę osób, które korzystają z tego rozwiązania od dłuższego czasu i są zadowoleni, jak to opisywało paru moich przedmówców.

Drugą opcją jest kupienie "lepszej" -> droższej nawigacji. Tu mogę spokojnie zaproponować Navroad'a 410 (dostępna opcja tylko PL lub PL+EU) z AutoMapą. AutoMapa jak wiadomo nie ma sobie równych i przez jakiś rok-dwa na pewno jeszcze nie będzie miała.
Inne propozycje to Mio Moov serii 200 (mapy PL, PL + wschód, PL + EU) bądź mio 360 z większym wyświetlaczem i całą EU. Ewentualnie Navigon (tu mamy dużą ilość modeli i możemy wybierać po mapach, wyglądzie, rozmiarach...).

Kwestia, czy zależy nam na ryzykownej tańszej opcji, czy wolimy dołożyć więcej i mieć coś pewniejszego.
Afi

Postprzez konik » 21 mar 2009 23:15:07

Afi napisał(a): Po odblokowaniu nawigacji serwis odrzuca ewentualne reklamacje Więc w razie czego jesteśmy narażeni na koszta naprawy, które mogą być naprawdę różne..

No tu to nie masz racji jeżeli urządzenie da się uruchomić a padnie np dźwięk lub dotykowy panel to wystarczy wyjąć kartę sd i zmienić jeden plik w rejestrze i żaden serwis nie pozna ze navi była odblokowana. Jeżeli zaś padnie na dobre to wymieniają na nowe. Jeżeli chodzi o awaryjność to biedronkowe NAVIE wcale nie są bardziej awaryjne od innych nawigacji tej klasy. I na koniec ciekawostka. Najnowsza NAVIA NV45 dostępna parę dni temu w w/w sklepie nie wymaga odblokowania ingerującego w soft. Aby ją odblokować i korzystać np z auto mapy wystarczy włożyć kartę SD z plikiem odblokowującym i zainstalowaną AM. Po wyjęciu karty urządzenie wraca do ustawień fabrycznych.
konik
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Postprzez Afi » 21 mar 2009 23:27:52

Znam przykład z życia, że Biedronkowa "podrasowana" Akira została odrzucona podczas reklamacji. Nie wiem, czy znajomy przerzucał pliki z powrotem czy nie, ale takie coś miało miejsce. Nie pisałbym tych rzeczy jakbym o nich nie słyszał. Nie miałem złych intencji.
Ale z ciekawości popytam się, jak to dokładnie było :)
Pozdrawiam
Afi

Postprzez sylwian70 » 22 mar 2009 14:39:59

w hipermarkecie carrefour jest lark cena 219 zyli
sylwian70

Postprzez michal 2,8tdi » 22 mar 2009 15:40:28

no a rozblokowanie nawigacji kosztuje ok 60 zeta :mrgreen: u mnie kumpel z serwisu tel.komurkowych mi rozblokował :mrgreen: miałem nawię z biedronki rozblokowana juz jest i mapy na Automape 5,5 zaaktualizowaną :mrgreen:
Ostatnio edytowano 22 mar 2009 15:44:44 przez michal 2,8tdi, łącznie edytowano 1 raz
michal 2,8tdi

Postprzez michal 2,8tdi » 22 mar 2009 15:43:59

konik napisał(a):
Afi napisał(a): Po odblokowaniu nawigacji serwis odrzuca ewentualne reklamacje Więc w razie czego jesteśmy narażeni na koszta naprawy, które mogą być naprawdę różne..

No tu to nie masz racji jeżeli urządzenie da się uruchomić a padnie np dźwięk lub dotykowy panel to wystarczy wyjąć kartę sd i zmienić jeden plik w rejestrze i żaden serwis nie pozna ze navi była odblokowana. Jeżeli zaś padnie na dobre to wymieniają na nowe. Jeżeli chodzi o awaryjność to biedronkowe NAVIE wcale nie są bardziej awaryjne od innych nawigacji tej klasy. I na koniec ciekawostka. Najnowsza NAVIA NV45 dostępna parę dni temu w w/w sklepie nie wymaga odblokowania ingerującego w soft. Aby ją odblokować i korzystać np z auto mapy wystarczy włożyć kartę SD z plikiem odblokowującym i zainstalowaną AM. Po wyjęciu karty urządzenie wraca do ustawień fabrycznych.

to coś w stylu turbosima :mrgreen: jak masz simloka w komie podłozysz pod karte sim turbosima to działa w karzdej sieci i nie tracisz gwarancji :guns:
michal 2,8tdi

Postprzez brum » 22 mar 2009 22:09:58

Jak rozblokować jest na necie i zajmuje chwile.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59

Postprzez michal 2,8tdi » 23 mar 2009 07:35:38

No tylko musisz miec kabel usb :mrgreen: lub na karcie pam taki plik i to wszystko :mrgreen:
michal 2,8tdi

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nawigacja