Witamy !

Nawigacja GPS

Nawigacja w terenie i nie tylko

Re: Nawigacja GPS

Postprzez nestor » 14 cze 2010 22:54:58

Uzywalem automapy na ipaq'u. Teraz mam garmin-asus M10. Dluzsza trase wyznaczam przed wyjazdem. W drodze bardziej slucham niz ogladam. Jak zmienie na wlasne zyczenie trase w czasie jazdy lub pomyle, przydaje sie automatyczna opcja zawracania. Ale te opcje zawsze mozna wylaczyc lub ograniczyc do ilus tam km.
Wiadomo ze kazdde urzadzenie tak pracuje jak kosztuje. Trzeba tez wziac pod uwage, ze ceny elektroniki spadaja szybciej niz oprogramowania do nich. Poza tym cena zalezy tez od miejsca zakupu. To samo urzadzenie w roznych sklepach bedzie mialo rozne ceny. Od czego ceneo, nokaut i inne. Cena tez bedzie zalezala od rodzaju samego odbiornika gps. Porownajcie ceny samych odbiornikow i juz bedzie widac ile jest warta cala nawigacja. I na koniec - nawigacja niewatpliwie pomaga, szczegolnie w miastach, ktore nieczesto odwiedzamy. Na trasie radze wlaczac omijanie drog ponizej gruntowych, nawet frotkami. Mozna wyladowac na waskim szlaku rowerowym. I korzystajac zawsze kierowac sie zasada ograniczonego zaufania do urzadzenia ;-)
Obrazek
off-road jest jak seks - jak nie ma w nim uczucia, to sama technika nie wystarczy
nestor
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Obrazki: 1
Pochwały: 2
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez JJKILLER » 23 cze 2010 02:00:22

Ja od pewnego czasu korzystam z MapaMap i jestem bardzo zadowolony. Pudełko to Manta 020 zanabyte za 160zl na Alle i zapakowana do niej wersja TOP, która diametralnie różni się od wersji LITE (ok 2,5mln ulic w polsce). Najnowsze mapki sobie zasysam z http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=4473 i przyznam że w obecnej wersji jeszcze nie udało jej się mnie w kartofle wprowadzić, mało tego ostatnio zanabyłem sobie telefon HTC, w którym jest system operacyjny Win CE 6.1 i do niego też upakowałem MM i nie mam powodów do narzekań. Zawsze można wyłączyć w dokładności mapy "przyciąganie kursora do trasy" i wtedy nie będzie na siłę przyklejał "strzałki" do drogi tylko będzie pokazywał naszą faktyczną pozycję (+ dla piechurów) ponadto można sobie włączyć szlaki turystyczne i zasuwać po nich pieszo, lub 4x4.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35

Postprzez mikrusik » 23 cze 2010 08:19:07

@nestor ja profilaktycznie na zlot wziąłem hw 6915 !
Nadal uważam, a jest to 5-6 lat, że nie ma następcy dla urządzenia w całokształcie działania. :pomidor:

@JJKILER czy jest wersja na kompa?
Może ktoś testował takie rozwiązanie i przyniosło efekty.
Wtedy zmobilizuje mnie to do zamontowania netboka w autku.
mikrusik

Postprzez nestor » 23 cze 2010 11:21:18

Ostatnia AM w wersji 6.5 ma opcje 4x4 - ciekawie prowadzi :wink:
Nie mialem okazji sprawdzic w terenie, ale na PC zapowiada sie obiecujaca.
Sa dwie wersje mapy - PL i EU. PL wazy niecale 400k.
Wiecej info na PW.
Obrazek
off-road jest jak seks - jak nie ma w nim uczucia, to sama technika nie wystarczy
nestor
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Pochwały: 2

Postprzez JJKILLER » 25 cze 2010 02:52:59

mikrusik napisał(a):@JJKILER czy jest wersja na kompa?
Może ktoś testował takie rozwiązanie i przyniosło efekty.
Wtedy zmobilizuje mnie to do zamontowania netboka w autku.

Na stronie MM podobno jest jakieś narzędzie ale nie wiem czy to czasem nie jest do planowania. Trza sprawdzić :lol:

JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez piotrul » 14 lip 2010 12:30:01

Jest tu może jakiś "miszcz" co potrafi odblokować nawi lark (najnizszy model) Próbowałem sam, ale poległem. 8;)
piotrul

Postprzez Jarek sp3swj » 14 lip 2010 14:43:04

hmmm nie znam tej wersji larka "niższy" ... pewnie jakiś bardzo nowy model ....

ja mam FreeBird 43.1 i sprawa jest prosta....

1 . nowa karta
2. tworzymy taki sam katalog nawigacji ja w oryginalnej karcie - pusty "MobileNavigator"
3. zapamiętujemy jak nazywa się EXE który uruchamia mapę na oryginalnej karcie
4. tworzysz nowy katalog dla nowej nawigacji np "AutoMapa"
4 wgrywasz do tego katalogu nawigację AM dla tej wersji windowsa co masz w terminalu
5 w katalogu "MobileNavigator" robisz kopie pliku EXE nowej mapy i nazywasz ją tak samo ja nazywała się oryginalna "mobilenavigator.exe"

Możesz sobie zrobić kilka różnych kart na kilka różnych okazji
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 12
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Wookash » 14 lip 2010 15:32:34

Ja uzywam sobie AM 6.5 na FS N-560 oraz Samsungu GT-I8000 a jutro przychodzi LCD 7" i jak kupie jakis odbiornik USB i zmotam CarPC to bede sie cieszyl nowa zabawka.
AM nigdy mnie nie zawiodla i jak sam nie pokrecilem to mnie zawsze dobrze prowadzila. Moje zdanie o odbiornikach jest takie jak nie zaplacisz nie pojedziesz. Sa osoby ktore chwala tanie GP'y z marketow ale to nie dla mnie ja wychodze z zalozenia ze "szklem dupy nie podetrzesz". Jedynym plusem GPS'ow z marketow jest to ze mniej traca na wartosci w stosunku do tych firmowych i drozszych.
Wookash

Postprzez JJKILLER » 14 lip 2010 17:52:58

piotrul napisał(a):Jest tu może jakiś "miszcz" co potrafi odblokować nawi lark (najnizszy model) Próbowałem sam, ale poległem. 8;)

Można tak jak Jarek napisał ale lepiej zainstalować sobie jakąś mapkę na karcie a potem w ustawieniach navi podać z jakiego pliku ma startować nawigacja (jest taka funkcja, w której jest do wyboru start z mapy wbudowanej lub z karty pamięci.

@Wookash, Można trafić dobrego markeciaka tylko trzeba patrzeć z czego jest zbudowany. Najlepiej jak ma nadajnik SiRF Star lub SiRF Atlas (mówię o markeciakach), Ja w swojej Mancie za 160 mam Atlasa i zdejmuje mi do 24 satelit przy czym margines błędu wynosi ok 1m i logowanie do systemu trwa ok 0,5 minuty, do tego wgrałem sobie najnowszą MapęMap w wersji TOP + główne drogi europy i... Tam gdzie AM już nie dawała sobie rady MM prowadzi bezbłędnie.

JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Jarek sp3swj » 14 lip 2010 19:08:22

:-) killer - nie wszytkie modele maja funkcję wskazywania pliku mapy :-)

to co podałem to dla modelu "głupiego" co najpierw szuka na karcie a potem w pamięci wewnętrznej
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez JJKILLER » 14 lip 2010 21:18:38

Jarku, ale to w większości tych "niższych" modeli LARKów z niższym ROMem jest ta funkcja. Ostatnio przerabiałem GoClever'y na MM i byłem przyjemnie zaskoczony, bez żadnych odblokowań ładnie wszystko przyjmowały, za to Mio omijam bardzo szerokim łukiem, są wredne, zwłaszcza modele Moov 200 i 250 :killer:

JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Jarek sp3swj » 14 lip 2010 21:55:12

Killer - masz recje teraz coraz więcej to ma :-) Manty tez mają - zaleta nie zmieniania w ustawieniach jest to że możesz mieć kilka rożnych kart z róznymi aplikacjami.

Do Manty miąłem tez taka "nakładkę" że pojawiało sie nowe "menu główne" i był dostęp do podmenu
- Nawigacja - i skróty do kilka nawigacji ( 4 rożne miałem podpięte
- Office ( word ecxcel itp
- Gry
- Windows
- Narzędzia (explorery i inne )
- Multimedia

Cos podobnego do tego http://frixi.ath.cx/~pszafarz/Allegro/! ... een02.html ... a to widze koles sprzedaje swoja prace na allegro ;-)

Jak w nawigacji uda ci się odpalić Windowsa i przeglądarke i podepniesz active synca - to z nawigacji możesz śmigac po internecie :)

Mnie ciekawi czy te nowe nawigacje z BT obsługuja profil także DATA i można przez komórkę do neta się podłączyć.

W małych nawigacjach najbardziej sobie cenie wyłącznik sprzętowy zasilania.

Ostatnio Lark wypuścił nawigacje model WCAM z kamerą cofania ( bezprzewodową ;-)

ech ta mechanizacjia w domu i w zagrodzie :-)
/Jarek Poznań
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez JJKILLER » 14 lip 2010 22:50:46

Jarek sp3swj napisał(a):...Jak w nawigacji uda ci się odpalić Windowsa i przeglądarke i podepniesz active synca - to z nawigacji możesz śmigac po internecie :)...

Nie w każdej :? w Mio i GoClever nie masz zaimplementowanej przeglądarki, chyba że samemu się ją upchnie, choć w GC nie jest to łatwe bo wbudowanej dostępnej pamięci jest tylko 512Kb :( więc tylko IE się mieści.

JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez piotrul » 15 lip 2010 07:53:40

Panowie, Panowie spokojnie i tak nic nie kumam :mrgreen: A ktoś by poszedł na taki układ, że mu wyślę tę nawigację i mi to "przerobi"?
piotrul

Postprzez Jarek sp3swj » 15 lip 2010 10:37:48

po 26 bede ponad tydzień w gdańsku na pograniczu sopotu.....

plaża i te sprawy.... jakby co...
/Jarek Poznań
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez piotrul » 15 lip 2010 11:01:09

Po 26 będę w BiH, ale dzieki :>:
piotrul

Postprzez Jarek sp3swj » 15 lip 2010 11:12:48

piotrul napisał(a):Po 26 będę w BiH, ale dzieki :>:

jak jechałem do Chorwacji i po niej samej zrobiłem ze 2000 km to AM starsza wersja 4.2 z mapami europy 2007 naprawdę dobrze się spisywała.... (a wyjazd był w 2008)

ale tobie przydało by się coś nowszego - bo juz wtedy nowszych dróg nie było :-)

coś nowszego musisz poszukać...
/Jarek Poznań
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez piotrul » 15 lip 2010 12:27:49

Jam jest człek strej daty :mrgreen: doskonale sobie radzę z papierową mapą. Ale nawi chcę przestroić na przyszłość i głównie na duże miasta, choc nie powiem, są sytuacje kiedy by sie przydała.
piotrul

Postprzez Jarek sp3swj » 15 lip 2010 14:46:41

piotrul napisał(a):Jam jest człek strej daty :mrgreen: doskonale sobie radzę z papierową mapą. Ale nawi chcę przestroić na przyszłość i głównie na duże miasta, choc nie powiem, są sytuacje kiedy by sie przydała.

tu chodzi o to że wiesz gdzie jesteś ... nawet jak nie masz dróg włączasz tryb "na przełaj" i wiesz czy od celu się oddalasz czy przybliżasz i masz azymut. bardzo przydatna sprawa.

a jak masz PC i sobie możesz zassać swoja mapę jako podkład... :-) to wypas totalny - poczytaj wcześniej - ludzie podawali jakie programy używają.

:-) :mrgreen: w sumie można powiedzieć że bez komórki i internetu tez można sobie poradzić :-)
/Jarek Poznań
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez JJKILLER » 15 lip 2010 19:42:52

piotrul napisał(a):Panowie, Panowie spokojnie i tak nic nie kumam :mrgreen: A ktoś by poszedł na taki układ, że mu wyślę tę nawigację i mi to "przerobi"?

A co Ty konkretnie chcesz zrobić i jaką mapę wsadzić :?:

JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Poprzednia stronaNastępna strona