Witamy ! |
---|
|
konik napisał(a):Nowoczesne diesle bardzo ale to bardzo nie znoszą zapowietrzania. Pompa wtryskowa to oprócz turbiny najdokładniej wykonany i najdelikatniejszy element samochodu. Olej napędowy przepływający przez pompę ma dwie bardzo ważne funkcje smaruje i chłodzi elementy pompy. Po zapowietrzeniu pompa napędzana rozrusznikiem pracuje tak jak silnik z którego ktoś spuścił olej, chwile podziała ale jak długo to nie wiadomo, a na pewno to jej nie służy. W nowych samochodach np w (Audi 2.5 TDI )aby zminimalizować problemy związane z zapowietrzaniem pompy producenci stosują tzw zbiorniczek spiętrzający i pompę elektryczną która go napełnia. Aby zapobiec przegrzaniu pompy wtryskowej niektórzy nie jeżdżą z mniejszą ilością paliwa niż1/4 baku a dodatkowo aby poprawić smarowanie do oleju napędowego dodają mixolu(to dodatek do benzyny stosowany w silnikach dwusuwowych). Reasumując jeśli nie chcesz regenerować lub wymieniać pompy nie jeździj z małą ilością paliwa a jak chcesz wiedzieć ile kosztuje naprawa zapytaj Carlosa. Aha jeszcze odpowietrzanie w Audi (to moja druga motoryzacyjna miłość) są specjalne przyrządy wytwarzające podciśnienie podłączane pomiędzy pompę a filtr paliwa. Jeżeli ich nie mamy odkręcamy króciec zasilania od pompy wykręcamy korek wlewu paliwa i z rozwagą wytwarzamy w zbiorniku ciśnienie kompresorem aż wypływające paliwo będzie bez bąbelków
Pozdrawiam
sledz napisał(a):Kolego kombinujesz jak ,,koń pod góre ''oby tylko jechać na oparach![]()
A posłuchaj tamtego właściciela miał rację że drżał na zapas
Całkiem jak moja żonka od 3 lat nigdy nie zatankowała za więcej niż 20 zł
Ford fusion 1,4 benzyna
Kontrolka świeci sie non-stop, a ja czekam kiedy pompka siądzie.
Gdyby to był diesel komputer automatycznie przeszedł by na tryb awaryjny autko stało by się mułowate ,wolniejsze niż fiat 126p .I wtedy chcesz czy nie musowo dolać paliwa.
A u ciebie wystarczy tę 20 traktować jako pusty bak.
kaitek napisał(a):A może ktoś mi powie ile km.średnio można zrobić w ruchu miejskim,byłby to jakiś wskażnik dla mnie.
Kaitek.
rafaell1 napisał(a):Czy można podłączyć pompę podciśnienia do wężyków przelewowych aby zassała ?
rafaell1 napisał(a):Witam koledzy mam mały problem opel Frontera b 2.2 diesel 2003rok ciężko zapalał rano postanowiłem wymienić wężyki przelewu po rozebraniu dwa z czterech były luźne i trochę spocone ,wymieniłem na nowe ale autko nie odpala podejrzewam że się zapowietrzyło
Podałem ciśnienie do zbiornika aby paliwo się przelało przy pompie . Wężykiem przelewowy ale w miejscu przy pompie paliwo leci ,jak zrobić aby zassac paliwo przez przelewy przy wstryskiwaczach (trawersach)
Proszę o jakieś wskazówki bo auto uziemione
Czy można podłączyć pompę podciśnienia do wężyków przelewowych aby zassała ?
rafaell1 napisał(a):Jeszcze miałem zapytać o takie cudo co wychodzi z pompy i wystaje ponad silnik ,,,fuel priming port ,, co to jest?
bart322 napisał(a):Wlacz zaplon, a nie wylacz jak pisu napisal
rafaell1 napisał(a):No właśnie bo miałem o to pytać o zapłon bo to mnie zdziwiło
-- Dodano 09 sty 2017 19:38:05 --
Jeszcze miałem zapytać o takie cudo co wychodzi z pompy i wystaje ponad silnik ,,,fuel priming port ,, co to jest?
rafaell1 napisał(a):Ok a te cztery wężyki co wychodzą z głowicy co połączone z tym ostatnim trojnikiem mają zostać otwarte?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość