Witamy !

[All] Podniesienie mocy w silniku benzynowym

Wszystko o silnikach benzynowych

[All] Podniesienie mocy w silniku benzynowym

Postprzez Kirzyna » 29 paź 2008 09:52:39

Witam,

Czy ktos kiedys szpacił cos przy silniku?czy po "genialnych pomyslach" moc w Twojej Fronterze wzrosla?Bardzo interesowaly by mnie rady i pomysly na powiekszenie mocy w mojej Fronterze?czy snorkel podwyzsza moc(tak jak stożkowy filtr powietrza)?czy istnieja chipy ktore podnosza moc w tym samochodzie?mam nadzieje ze troszeczke sie porozpisujecie w tym temacie i pomozecie zrobic z mojej malej czerwonej frontery potwora?:) wiem ze najatwiejszym sposobem bylo by kupno 3,2 V6 ale wole sie troche pomeczyc:) pzdr!
Kirzyna

Re: Podniesienie mocy w silniku benzynowym

Postprzez Jarek sp3swj » 29 paź 2008 10:46:33

w silniki 2,2 litra 16V benzyna podobno nic nie da sie przerobic - tylko grzebiąc w elektronice.

ostatnio byłem na hamowni (zobacz post w eksploatacji) i gadalem z gościami co zajmuja się właśnie oplami

jak nie masz silnika z doładowaniem - kicha z upgradem..
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 12
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez jack 2.2 dti » 29 paź 2008 13:25:44

W silniku benzynowym bez doładowania max 6-8%.
Opel Frontera B sport 2.2 DTI
Obrazek

"Nie walczę na rozum z kimś kto jest nie uzbrojony"
jack 2.2 dti
Młodszy Guru
Młodszy Guru

Pochwały: 2
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez flowers » 29 paź 2008 14:05:14

Siemasz kirzyna

Nie jestem znawcą frotek ale zasada działania silników spalinowych w każdym samochodzie jest taka sama więc: w silnikach bez doładowania nie ma możliwości znacznego podwyższenia mocy na zadowalającą. Jest możliwość zmiany wałków rozrządu nających na celu podwuższenie momentu obrotowego, polerowanie kanałów dolotowych i wylotowych ale są to modyfikacje dosyć kosztowne i wydaje mi się w tym przypadku bezsensowne. A takimi przeróbkami zajmóje się firma "Grabowski" w Aninie pod W-wą . Snorkiel jest tylko po to aby w trakcie brodzenia w wysokiej wodzie nie dostała się woda do cylindrów przez filtr powietrza. Ostatnio słyszałem, że pojawiło się coś takiego jak"chip tronik" czy jakoś tak ale broń panie boże żebyś to kupił. Jest totaki moduł, który oszukuje odczyt z sondy lambda-podaje informacje do komputera o zimnym silniku i powoduje większą dawkę paliwa( pracuje na ssaniu) co jest bez sensu bo tylko ci więcej pali a nie podniesie mocy silnika to tak jakby magnetyzery podnosiły moc w silniku :killer: :lol: . Więc myślę, że zostaje ci power jaki masz we frocie i niech moc będzie z tobą :twisted:

pozdrawiam
flowers

Postprzez Kirzyna » 29 paź 2008 16:13:45

Najgorsze jest to ze tej mocy jest malo:/ i boje sie ze przy wiekszych blotkach nie dam rady:/

No dobra skoro nie da sie zrobic modyfikacji to ile moglo by kosztowac zeSWAPowanie silnika 3,2 V6 i czy jest mozliwosc wsadzenia go do sporta....czym roznia sie te silniki czy trzeba bylo by zmieniac skrzynie biegow, dyfry itd?
Kirzyna

Postprzez brum » 29 paź 2008 16:30:27

Wsadzić 3.2 to raczej nie będzie tanio i prosto, a mocy w twoim nie braknie na reduktorze, wcześnirej wtopisz niż zdechnie
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie

Postprzez Jarek sp3swj » 29 paź 2008 17:39:43

Kirzyna .... a ile masz mocy i momentu że wiesz iż jest za mało ?? :-)

Chyba lepiej zainwestowac w jakiegos lifta i opony MT ... może wyciagarkę
a do bagażnika wrzycić kinetyka :mrgreen:

:arrow: :arrow: nie martw się... reduktor doda ci skrzydeł :glaszcze:
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 12
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez FROTERKA » 29 paź 2008 18:07:49

Kirzyna napisał(a):Najgorsze jest to ze tej mocy jest malo:/ i boje sie ze przy wiekszych blotkach nie dam rady:/

Tak jak napisali Koledzy powyżej, w błocie moc to jedna z ostatnich rzeczy, które są Ci potrzebne. :D :twisted:
...ja w tym czasie trochę pośpię, tym bezruchem się napieszczę...

Tak, mężczyźni jeżdżą lepiej niż kobiety. Ale ilu potrafi prowadzić auto w szpilkach...

Ogranicza mnie tylko pojemność i maksymalny moment obrotowy!

Po pierwsze: opony, po drugie: opony, po trzecie... kierowca !

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 10
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez konik » 29 paź 2008 20:58:44

I na koniec ja dodam tylko ze stożkowy filtr powietrza zwiększa moc bardzo nieznacznie ok3-5% i to tylko pod warunkiem ze zapewni mu się dopływ zimnego powietrza spoza komory silnika. Pozostawienie go obok silnika bez odpowiedniego wlotu powoduje z reguły... spadek mocy ze względu na zasysanie gorącego powietrza. Dodatkowym minusem jest to że przy zwiększonej przepustowości spada niestety jakość filtrowania powietrza a co za tym idzie żywotność silnika :(
konik
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Obrazki: 3
Pochwały: 5
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez dljm » 30 paź 2008 17:29:34

w każdym silniku da się podnieść moc,
kwestia tylko czy to się opłaca
niestety w benzynowych silnikach bez doładowania
jest to droga impreza
bo trzeba założyć doładowanie
a profesjonalny zestaw + montaż to od 3000 $ za zestaw podnoszący o około 20-30%
do nawet 10000$ za 100 i więcej % mocy
... najbardziej zagorzałymi przeciwnikami automatów, są najczęściej ludzie, którzy nigdy nimi nie jeździli ...
dljm
Szyszkownik
Szyszkownik

Pochwały: 5

Powrót do Silniki benzynowe