Witamy ! |
---|
|
Dr Max napisał(a):Auto jak w opisie, tj. 3,2 V6 - średnie spalanie z 10 tys. km wynosi 12,0 - 13,00 l/100km.
Uwagi:
- paliwo Pb98 na stacjach BP. Przy paliwie Pb98 z Orlenu pali więcej o 1l/100km.
- po naprawie licznika kilkukrotnie skorelowałem dane z komputera z rzeczywistym spalaniem (zawsze tankuję do pełna) i komputer zaniża standardowo jak w większość aut, tj. o 0,2-0,3 l/100 km.
- przebieg: 40% miasto, 30% leśne drogi, 30% dojazd do tych lasów drogami krajowymi przy prędkości 80-110 km/h,
- zasadniczo nie jeżdżę tym autem w trasy, ale przy prędkościach autostradowych 140-160 km/h spalanie wynosiło 15 - 16 l/100 km (były to krótkie odcinki rzędu kilkudziesięciu km).
- max prędkość jaką osiągnąłem wynosiła 180km/h przy 4300 obr./min. Szybciej jakoś się bałem. Mimo, że auto posiadam od roku i staram się je doprowadzić do stanu fabrycznego to z tyłu głowy zawsze jest ta świadomość że przecież ma już prawie 20 lat.
- auto wyposażone jest w ogumienie AT w standardowym, tj. seryjnym rozmiarze.
- dynamiczna jazda w mieście (tzw. szybki nerwowy dzień) bez problemu osiąga 15 l/100km,
- spokojna jazda drogami krajowymi (80-110 km/h) - bez problemu zbliża się do 10 l/100km
MariuszKaszuby napisał(a):Hejj.
Na oponach AT i prędkość powyżej 110 to przypomina pływanie motorówką -tak buja bez wiatru nawet, bym sie bał więcej jak 130.No ale znajomy zarżnął 2.8 bo jeździł prawie na max obrotów... a szkoda bo ładna była A....
kat825 napisał(a):Mam takiego na oku w całkiem ładnym stanie ale nie wiem czy będzie mnie stać lać do niegoA autko 4x4 kusi mnie od zawsze.
nightman napisał(a):kat825 napisał(a):Mam takiego na oku w całkiem ładnym stanie ale nie wiem czy będzie mnie stać lać do niegoA autko 4x4 kusi mnie od zawsze.
Na poważnie.
Jeżeli już teraz zastanawiasz się, czy będzie cię stać na lanie paliwa do tego, to ja bym poważnie zastanowił się nad zakupem. Koszty paliwa w takim aucie to dopiero początek ogólnych wydatków jakie cię będą czekać.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość