Witamy !

POZNAJ SWÓJ KRAJ 2014

Re: a może offroadowy tour de pologne?

Postprzez maciar » 06 lut 2010 21:00:02

mazurkas007 napisał(a):i nie myślcie sobie, że jesteście tacy sprytni :mrgreen:

http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=33&t=57054

też sie dołącze viewtopic.php?f=3&t=1123 było super 3500 tyś km w dwa tygodnie
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 16
Województwo: Lubelskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez przemia » 06 lut 2010 21:23:02

maciar napisał(a):
mazurkas007 napisał(a):i nie myślcie sobie, że jesteście tacy sprytni :mrgreen:

http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=33&t=57054

też sie dołącze viewtopic.php?f=3&t=1123 było super 3500 tyś km w dwa tygodnie

No normalnie się załamię... już dwóch forumowiczów musiało mnie sprowadzić na ziemię... myślałem że jestem taki oryginalny, a tu klops... Zastanawiam się czy tego wszystkiego nie odwołać...

Ok niech Wam będzie, nie jestem sprytny... jestem bystry jak woda w kiblu... Zamiast się popisywać podzielcie się doświadczeniem! Wkurza Was że w do mojego pomysłu są chętni? Co na to poradzę, przecież Wam q..wa nie robię konkurencji :!: :!: :!:

pozdrawiam
Przemek
przemia
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 0
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez mazurkas007 » 06 lut 2010 21:30:14

przemia napisał(a): Wkurza Was że w do mojego pomysłu są chętni? Co na to poradzę, przecież Wam q..wa nie robię konkurencji :!: :!: :!:

chyba za duzo kawy dzisiaj wypiłeś :mrgreen: :mrgreen:
była Frotka zmotka 3.2, będzie druga edycja 2.2 :)
Podróże bez granic : Polska, Niemcy, Estonia, Litwa, Łotwa, Rosja, Rumunia, Mołdawia, Finlandia, Węgry, Włochy, Austria, Czechy, Słowacja, San Marino, Szwecja, Tajlandia, Malezja - tam byliśmy na kołach.
mazurkas007
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 30
Pochwały: 6
Województwo: Podlaskie

Postprzez przemia » 06 lut 2010 21:37:55

mazurkas007 napisał(a):chyba za duzo kawy dzisiaj wypiłeś :mrgreen: :mrgreen:

Nie. Czekałem 4 pierd... godziny na egzamin z historii i nie dostałem ile chciałem :killer:

Sorry że się wkurzam, ale tak to wygląda. Napiszcie coś Cie widzieli, gdzie warto jechać, którędy, co zabrać, itd... Nie uważam się za pioniera, wręcz na pomysł wpadłem czytając opisy innych wypraw, tylko nie stać mnie na wpisowe to pomyślałem że w Polskę mogę jechać bez przewodnika i też może być fajnie...

pozdrawiam
Przemek
przemia
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Re: WYPRAWA W POLSKĘ - POZNAJ SWÓJ KRAJ 2010

Postprzez maciar » 06 lut 2010 22:09:56

Aleś nerwowy :D .W naszym wydaniu nie było wielkich planów,po prostu mapa i w droge.Jedyne co było na 100% to na koniec być w baligrodzie na zlocie.Noclegi na campingach a spanko w aucie,rozkładanie namiotu było by uciążliwe a na materacu z gąbki spało sie świetnie.Wszystkie graty na dachu w boxie .Na pewno co potrzebne to kuchenka,śpiąc w aucie rolety na szyby,pojemnik z wodą i kranikiem,lodówka,drugi kierowca bo piwo w trasie smakuje lepiej.Aby zmniejszyć koszta wyprawy proponuje jak najwięcej jedzenia robic samemu na to idzie masa kasy.
Ostatnio edytowano 06 lut 2010 22:22:38 przez maciar, łącznie edytowano 1 raz
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez mazurkas007 » 06 lut 2010 22:12:20

My zapinając pasy i ruszając z pod domu, nie mieliśmy żadnego planu na ogladanie, ale mieliśmy dokładnie rozpisane przez jakie miasta, miasteczka i wioski chcemy przejechać aby trzymać się maksymalnie blisko granicy. Codziennie wieczorem wbijałem te nazwy w gps'a i ruszaliśmy na następny etap, w razie potrzeby korygowaliśmy trasę ( zamknięte drogi, zawalone mosty, drogi nie istniejące.. Mieliśmy objechać Polskę w dwa tygodnie i reszta jak życie pozwoli.
Ale udało nam się odhaczyć na liście : Wieliczkę, Kanał Elbląski, Wilczy Szaniec, Solinę, Żubry w Białowieży, Hel + pływanie kutrem + fokarium, przeprawa promem linowym przez Wisłę na Mierzei Wislanej + wjazd ile sie dało aż za Krynicę Morską, ruiny kościoła podmytego przez morze, aleję gwiazd w Międzyzdrojach, wodospady w Szklarskiej Porębie, Wadowice, park z miniaturami najsłynniejszych budowli z całego świata, Kalwaria Pacławska, Grabarkę, klasztor nad Wigrami ( nie pamietam nazwy ), przedzieraliśmy się przez Bieszczady drogami zrywkowymi, jechaliśmy trasą Czarnej Hańczy, zlot oldtimerów-ciężarówek w Szczecinie, zwiedziliśmy Frombork, kawałek jechaliśmy przez Czechy ( z drugiej strony naszej granicy ), itp... itd... ( oczywiście nie w takiej kolejności hehehe ).

Generalnie, jak mieliśmy schize z powodu ciągłej jazdy samochodem, to leniuchowaliśmy dzień w jakimś fajnym miejscu i później nadrabialiśmy po czarnym. Nie zrobiliśmy pełnego kółka, bo zaczęliśmy w Świnoujściu (a tak naprawdę w Szczecinie był start, w Świnoujściu mieliśmy pierwszy nocleg) a skończyliśmy w Świecku, brakło nam jednego dnia.
Planujemy powtórkę w drugą stronę i z przyczepą campingową, codzienne szukanie miejsca na nocleg, gday kolejny camping czy pole namiotowe straszył stanem toalet i pryszniców jest naprawdę męczące po całym dniu drogi. Z przyczepą śpisz gdzie chcesz a prysznic masz na każdej lepszej stacji paliw.
była Frotka zmotka 3.2, będzie druga edycja 2.2 :)
Podróże bez granic : Polska, Niemcy, Estonia, Litwa, Łotwa, Rosja, Rumunia, Mołdawia, Finlandia, Węgry, Włochy, Austria, Czechy, Słowacja, San Marino, Szwecja, Tajlandia, Malezja - tam byliśmy na kołach.
mazurkas007
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 30
Pochwały: 6
Województwo: Podlaskie

Postprzez maciar » 07 lut 2010 09:02:45

Właśnie znalazłem rozpiske z wyjazdu.Spalanie wyszło pomiedzy 7,6 a 8,3 tak max do 120km/h.Gdzie byliśmy węgorzewo,krynica,sopot,hel,łeba,kołobrzeg,międzyzdroje,szklarska poręba,wrocław,rybnik(wędkarska pasja)kraków wieliczka,zakopane,krynica zdrój,solina i zlot baligród.Paliwa tankowane w trasie to na 1200 pln ale pewnie wyszło więcej .A koszty noclegów,jedzonka i innych dupereli 2200.Mimo że w kraju to tanio nie wychodzi.
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez Kogut » 07 lut 2010 20:12:04

mazurkas007 napisał(a): ...
Planujemy powtórkę w drugą stronę i z przyczepą campingową, codzienne szukanie miejsca na nocleg, gday kolejny camping czy pole namiotowe straszył stanem toalet i pryszniców jest naprawdę męczące po całym dniu drogi. Z przyczepą śpisz gdzie chcesz a prysznic masz na każdej lepszej stacji paliw.

Sam od dawna myślałem o takiej wyprawie tyle że ja chciałem jechać na południe, więc jak będziesz miał już plany to pisze się na taką wyprawę.
Mało tego, w zeszłym roku mało brakował że nie przyjechałem na zlot przyczepką i żałuje że tego nie zrobiłem :killer: ale to był mój pierwszy zlot nie wiedziałem czego mogę się spodziewać. Ogólnie też planowałem przyczepką wybrać się na zlot tegoroczny ale niestety mój pomysł legł w gruzach :cry2:
Kogut
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 3
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez robert_smoldzino » 10 lut 2010 09:46:38

@Kogout - a czemu legl w gruzach?

@ogolnie - jak bedziecie juz w drodze "dookola" to nocleg u mnie macie gratis jak zrobicie pokaz zdjec z natenczas przejechanej trasy (projektor jest)
Nasze imprezy: www.smoldzino.org
robert_smoldzino
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Postprzez przemia » 10 lut 2010 09:59:12

robert_smoldzino napisał(a):@ogolnie - jak bedziecie juz w drodze "dookola" to nocleg u mnie macie gratis jak zrobicie pokaz zdjec z natenczas przejechanej trasy (projektor jest)

Dzięki za wparcie :) :>:

pozdrawiam
Przemek
przemia
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Kogut » 10 lut 2010 20:36:23

Robert niestety termin zlotu jest mi Bardzo nie po drodze :cry2: (Praca)
Terminy zapisów znam :cry: ale Ja będę wiedział czy będę mógł się pojawić dopiero (około) tygodnia przed samym zlotem :killer: obecnie jest 20% na 80% :evil:

Ale ciągle mam nadzieję :beer:
Kogut
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez SUZI666 » 18 lut 2010 11:57:43

Mam nadzieję że temat nie padnie, jest bardzo dobry i można tylko wprowadzić drobne korekty trasy, ze swojej strony ponawiam propozycję odwiedzenia rejonu gór Izerskich, tutaj mieszkam więc zajmę się organizacją pobytu na miejscu i oczywiście dopisuję się na listę
Lp.___Załoga_________________preferowany start__________preferowany termin
1.____przemia+jaga83__________okolice Krakowa________________wrzesień

2,____Szponn+1_______________okolice Krakowa________________wrzesień
3. ____mpl (sam lub +1)________ dolnośląskie___________________lipiec-sierpień
4.____wild____________________Rzeszów/okolice/_______________wrzesień
5.---- SUZI666 + 1-------------- Obojętnie ---------------od czerwca do września
SUZI666

Postprzez Kogut » 18 lut 2010 17:14:59

Lp.___Załoga_________________preferowany start____________preferowany termin
1.____przemia+jaga83__________okolice Krakowa________________wrzesień
2,____Szponn+1_______________okolice Krakowa________________wrzesień
3.____mpl (sam lub +1)_________dolnośląskie____________________lipiec-sierpień
4.____wild____________________Rzeszów/okolice/_______________wrzesień
5.____SUZI666 + 1_____________Obojętnie_____________________od czerwca do września
6.____Kogut +1________________Zach. Wawa__________________Lipiec - Sierpień
Kogut
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez axit » 21 lut 2010 05:07:18

przemia napisał(a):Przeglądając tematy i posty nie natrafiłem na taką propozycję. Wydaje mi się (być może błędnie) że w Polsce jest sporo ciekawych miejsc "wyprawowych". Na pewno jest wśród nas ktoś kto ma ochotę trochę pojeździć dalej samochodem, ale nie ma możliwości finansowych na wypad na Islandię czy Albanię lub po prostu obawia się innych kultur... Rzucam tylko pomysł pod dyskusję - granice to 3500km, gdyby wyprostował je offroadowo to jest szansa na jakiś sensowny wyjazd.
Gdyby faktycznie byli chętni to my z żoną też się piszemy :mrgreen:

Oczywiście chodzi o coś w stylu KINDERTURYSTYK...

Kolego może jeszcze bardziej zawikłać trasę, aby była bardziej nieprzewidywalna. Był kiedyś program gdzie rzucali kostką w zależności od tego ile mieli dróg rozstajnych lub okolicznych miast :D

Wyobraź sobie np start z Warszawy parzyste na północ nie parzyste na południe itd. czasami można by tydzień jechać w jednym kierunku.
axit
Bywalec
Bywalec

Województwo: Podkarpackie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez danielrajszczak » 21 lut 2010 07:59:01

Ściągnąłem kilka raodbooków po Polsce: od Szwajcarii Kaszubskiej po Jurę Karkowsko-Częstochowską. Jeśli masz ochotę udostępnię Tobie na email lub Sendspace'm. Trasy nietrudne, ciekawe i składają się lekkiego offroad'u. Przewidziano po 90-120km danej trasy urokliwymi poboczami.
danielrajszczak

Postprzez oposs » 21 lut 2010 16:18:30

danielrajszczak napisał(a):kilka raodbooków po Polsce

Jestem zainteresowany :beer:
oposs
Moderator
Moderator

Pochwały: 4

Postprzez danielrajszczak » 21 lut 2010 16:42:32

ROADBOOK'i - ze znanego periodyku... moto

http://www.sendspace.pl/file/f300370af67b93efee95ac8
zgubiłem kilka, poszukam... ale te zostały;)))

http://www.sendspace.com/file/wrsqjr
a tu bez opłat za transfer;)
danielrajszczak

Postprzez przemia » 21 lut 2010 19:25:13

Daniel, dzięki za roadbooki, na pewno się przydadzą.

Z racji rosnącego zainteresowania dodaję nowe informacje aby było wiadomo że temat nie jest zapomniany.

Mam taką wizję że ustalimy wspólnymi siłami 14 lokalizacji które docelowo mają być miejscami noclegowymi. Poczytałem trochę inne fora i posłucham rady aby dzienny odcinek mieścił się w granicach ok 130km(u nas w linii prostej).

Na zamieszczonej poniżej mapie(poniżej link do bardziej precyzyjnego widoku) wrzuciłem przykładowe miejsca docelowe(tak żeby odległość 130km pasowała - nie promowałem żadnych miejsc). Myślę że to powinno być wyjście do ustalenia trasy właściwej. Z racji różnych lokalizacji startowych myślę że najsensowniej będzie po wybraniu punktów określenie dat w jakich będziemy odwiedzać poszczególne punkty(aby kolejne załogi mogły do nas dołączać).

Skoro na chwilę obecną ciężko ustalić preferowany termin, powiedzmy do 15 marca czekamy jeszcze na zgłoszenia i wybierzemy termin podawany przez większość bezwzględną. Jeśli nie będzie konkretnej propozycji, precyzyjną datę wybiorę sam :mrgreen: Oczywiście po tym terminie można się przyłączyć ale data będzie już ustalona.

Jeśli ktoś z obserwujących temat zobaczy punkt docelowy w swojej okolicy i ma ochotę ugościć klubowiczów to czekamy na propozycje :) Oczywiście można dołączyć do wyprawy na dowolnym odcinku na dowolną odległość, chcielibyśmy tylko wiedzieć o tym wcześniej :)

Aha! Sprawa wg mnie dość istotna: z racji dostępności miejsc noclegowych i lokalizacji ekip jedziemy "zgodnie ze wskazówkami zegara".

Czekam na sugestie i propozycje, nie chcę sam podejmować wszystkich decyzji.

Obrazek
http://lh5.ggpht.com/_O2fov0jiLSw/S4FyrXJyNPI/AAAAAAAAALA/eOZKArJAv7A/mapa.png

pozdrawiam
Przemek
przemia
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Kogut » 21 lut 2010 20:18:42

Proponowałbym jeszcze zaznaczyć np. czerwonym przewidywane miejsce noclegu.
Miejsca (kropki) ponumeruj i zrób legendę co tam jest ewentualnie koszt wejścia, posiłku itp. wszystko co może być nam potrzebne.

Prośba do Wszystkich chętnych, aby dawali szczegółowe wiadomości.

przemia edytuj swój pierwszy post i zamieść tam mapkę a na nią nanoś nowe dane, wtedy będzie wszystko klarowne.

przewidujemy tylko turystykę czy też off-road ??? namioty czy hotele ???

ewentualnie możemy zamieścić kropki z uczestnikami gdzie dołączają i dokąd będą z grupa jechać.

Na taką okoliczność można wyprodukować nalepy okolicznościowe :mrgreen:
Kogut
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez maciar » 21 lut 2010 20:27:38

Wlodawa blisko bp jak coś pomoge

Autor postu otrzymał pochwałę