Witamy !

2009 - propozycje

Re: 2009 - propozycje

Postprzez Aga z Facetami » 18 paź 2008 18:39:05

nareszcie weszłam na stronę:)

my piszemy sie z rodzinką na któryś wyjazd na 100%

w Albanii jeszcze nie bylismy, ale Skandynawia to dla nas powrót do wspomnień. Chetnie tam pojedziemy kolejny raz, kiedys spedziliśmy tam kilka miesięcy i jest piekna. Możemy podpowiedziec kilka tematów. Jesśi chodzi o nas to najlepiej jakby szybko podac przybliżone terminy, żeby z urlopem nie było problemu.
Aga z Facetami

Postprzez Balkandriver » 19 paź 2008 21:10:34

Powiem tak-

Skandynawia, Płw. Iberyjski i reszta tzw. Zachodu się nie zmieni i może poczekać.
Natomiast Bałkany (a w szczególności rejon tzw. "Kotła Bałkańskiego") żyje, eksploduje i epatuje przemianami z roku na rok. Albania, Kosovo - tam każdy miesiąc przynosi nowe realia. Za chwilę te rejony wspaniałej, dzikiej przyrody, bezinteresownych ludzi, nieskażonych plastikiem i komercją będą tylko wspomnieniem.
Więc ja jestem monotonny i będę chłonął tą wspaniałą , niepowtarzalną atmosferę tego regionu aż do bólu!
Z jej wszystkimi zaletami i wadami. A wady tylko wspomagają moje smakowanie "Wrót Bałkanów".

Wyjeżdżam 3go listopada do Albanii - mam 3 miejsca dla chętnych , chcących połączyć odrobinę lata z początkiem zimy w górach. - powrót 16go w Polsce.
Tramping , założenia niskobudżetowe, ale poznanie dostępnych w tym okresie rejonów górskich oraz u żytecznego jeszcze morza i jego dzikich plaż oraz terenowych tam zjazdów.
Szczegóły na maila.

Mire se vini

BALKANDRIVER
Frontera 2.8 TDi - Long Distance Voyager
http://www.fotolandia4x4.com -> relacje, zdjęcia, filmiki
http://chomikuj.pl/balkandriver -> Mój chomik (nie tylko) Wędrowniczek
Spieszmy się kochać szuter, bo tak szybko odchodzi.
Balkandriver
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 63
Pochwały: 8
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez Aga z Facetami » 22 paź 2008 11:11:36

mody1 napisał(a):trasa przez danie jest dluzsza i przejady przez most sa płatne
prom polska szwecja od okolo 600 w sezonie pewnie wiecej, proponuje rejs nocny - nie trzeba szukac noclegu po zjezdzie z promu
prom talin - helsinki okolo 50 euro
ubezpieczenie zdrowotne okolo 100 pln/os
jedzenie noclegi 100-300 pln/dzienie za 2+1

jesli chodzi o wyżywienie to Szwecja jest droga, ale sa sklepy gdzie można kupić po cenach podobnych jak w Polsce to zalezy co się chce jeść
+ sprzet ktory trzeba kupic przed wyjazdem: dobry namiot, grube spiwory, maty, polary, goretex, buty, kuchnie itp a potrafi tam wiac

jesli chodzi o noclegi to w Szwecji mozna rozbić się namiotem w kazdym miejscu do 24 godz. za free, inaczej jest w Norwegii ktos ma błedne informacj , tam trzeb apłacic i można rozbic się tylko w miejscach dozwolonych

bufor na nieprzewidziane wydatki,awarie

litwa, lotwa nie problemu z lpg
w estonii gorzej
w szwecji jest ogromny problem z LPG- nawet jak sa stacje na mapie to w rzeczywistości nie istnieją sprawdzoene osobiście!!!
dalej nie wiem / jeszcze :) /

a jaką mniej więcej trasę po Szwecji planujecie? kiedys podróżowaliśmy - zresztą samochodem na gaz- nie polecam w Szwecji!!!- przez kilka miesięcy, byliśmy bliżej bieguna niż Ystad- polecam ppiękny kraj. A może równiez fiordy i Norwegia??? jak się zmieścimy w okolicach 2 tygodni to my będziemy chęgni na 3 ja nie mam urlopu:(
Aga z Facetami

Postprzez foxxiak » 16 lis 2008 13:20:58

mody1 napisał(a):
dalej nie wiem / jeszcze :) /

jak tam Wojtek przygotowania do Skandynawii, masz już jakieś kolejne szczegóły??
foxxiak

Postprzez mody1 » 16 lis 2008 14:59:34

czytam przewodniki i najbardziej nastawiam sie na norwegie
dalszy plan pewnie dopiero po nowym roku
mody1
V-ce Prezes
V-ce Prezes

Obrazki: 1
Pochwały: 17
Samochód: Mam kilka Frotek :)

Postprzez FROTERKA » 18 lis 2008 13:43:03

Norwegia mnie kusi od dobrych kilku lat, odkąd zobaczyłam piekne zdjęcia z wycieczki u mojego taty. Ale koszt benzyny, który gdzieś tam wyżej wyliczył foxxiak mnie skutecznie zniechęca. :?
...ja w tym czasie trochę pośpię, tym bezruchem się napieszczę...

Tak, mężczyźni jeżdżą lepiej niż kobiety. Ale ilu potrafi prowadzić auto w szpilkach...

Ogranicza mnie tylko pojemność i maksymalny moment obrotowy!

Po pierwsze: opony, po drugie: opony, po trzecie... kierowca !

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 10
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Poprzednia strona

Powrót do Nasze podróże