Witamy !

[A] Hałasująca podsufitka

[A] Hałasująca podsufitka

Postprzez steele » 15 lis 2008 20:51:18

Zadję sobie sprawę, że pytanie, które chce zadać nadaje się raczej dla wróżki ale cóż szkodzi zapytać :)
W mojej Frotce od jakiegoś czasu męczy mnie dziwne stukanie o niezlokalizowanym miejscu pochodzenia. Z miejsca kierowcy wydaje się, że stuka coś z tyłu, z prawej strony z kolei osoba siedząca na tylnym siedzeniu wskazuje na dźwięk spod podłogi. Sprawdziłem pod kątem stukania spód Frotki, zamki drzwi, koło zapasowe, maskę i bagażnik - bez efektu. Na 99% stuk pojawia się w momencie podbicia tylej osi ale potrafi także hałasować przy wibracji silnika.W dodatku zdarza się,że zanika sam z siebie i jakiś czas jest cicho. Rzecz może i jest błaha ale już mnie powaźnie wkurza i lekko niepokoi.
Czy ktoś z PT Forumowiczów tak miał albo słyszał o podobnej upierdliwości??
Z góry dziękuję :)
steele

Re: Łomot :(

Postprzez flowers » 16 lis 2008 15:16:51

Sprawdź tłumiki albo złap za końcówkę tłumika tylnego i nią poruszaj na boki,góra dół dość mocno.Może spadł któryś z wieszaka albo się on wygioł lub urwał (wieszak).
flowers

Postprzez bardzin » 16 lis 2008 17:48:18

u mnie własnie było takie coś i był to jak kolega już zauważył tłumik.
Czym bardziej się rozwalał tym było to głośniejsze potem i na dodatek przy włączaniu i wyłączaniu auta było juz poważnie słychać.
u mnie wyrwało rurę z tyłu ta co wychodzi już z tłumika i udezała nad tylnym mostem.
bardzin

Postprzez steele » 16 lis 2008 18:15:10

Tłumik sprawdzony, w dodatku niedawno był wymieniany więc wszysko z nim ok. W tym właśnie problem, że wszystkie logiczne (według mnie) miejsca sprawdziłem i skończyły mi się pomysły stąd pytanie na Forum.
steele

Postprzez flowers » 16 lis 2008 21:02:42

W trakcie wymiany majster mógł źle ustawić tłumiki do spawania w związku z tym mogły się zmienić odległości rur, tłumików w stosunku do innych elementów.Nie chodziło mi o uszkodzenie układu wydechowego. Najczęściej po takich wymianach tak się dzieje (stuki, rezonanse podczas jazdy lub pracy silnika).
flowers

Postprzez steele » 16 lis 2008 21:43:48

Tłumik wymajtany na wzelkie sposoby nie on Ci to :(
steele

Postprzez Elektro001 » 16 lis 2008 23:34:33

Sprawdź mocowania drążków reakcyjnych, gniazda sprężyn jak i same sprężyny, a także ramę pod kątem pęknięć. U siebie po dwóch tygodniach znalazłem pęknięcie uchwytu resora, ktróre było przyczyną stuków.
Elektro001

Postprzez steele » 01 gru 2008 00:14:31

Wyrwałem chwasta!!! :) Otóż okazało się, że hałasowała poprzeczka od podsufitki (?) tuż za środkową lampką oświetlenia.Wystarczył kawłek gąbki podłożony między poprzeczkę a dach i jest błoga cisza :)
steele

Postprzez flowers » 01 gru 2008 08:07:54

A widzisz my tu o przyziemnych sprawach a tu nad głową coś puka :lol:
flowers

Powrót do Nadwozie, rama