Witamy !

[B 3.2] Szyberdach w longu - zacina się

[B 3.2] Szyberdach w longu - zacina się

Postprzez s4e » 28 lip 2013 17:35:13

Kupiłem frotke i trzeba poprawiać. Szyberdach nie odsuwa się do tyłu, w czasie unoszenia się, z jednej strony słychać terkotanie, nierówno ustawia się w dachu w pozycji "0" - trzeba go przytrzymać ręką, żeby się wyrównał. Czy jest to częsta bolączka tego modelu? Są jakieś sprawdzone metody naprawy? Żeby się do niego dobrać, trzeba zdjąć podsufitkę - są jakieś z tym trudności lub stosowane tajne sposoby?
vitamog
s4e
Nałogowiec
Nałogowiec

Województwo: Lubelskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Re: [B 3.2] Szyberdach w longu - zacina się

Postprzez eric » 28 lip 2013 21:33:13

Mam jedynie doswiadczenia z demontowaniem podsufitki przy samej szybie przedniej
Plastik z przyciskiem do otwierania dachu łapiesz od strony szyby dachowej i ciągniesz w dół (z tyłu auta ma zatrzaski a z przodu haczyki. Potem ze 2 srubki panel zdjęty. Następnie osłonki przed słoncem odkrecasz. Uchwyty przy lusterku cięzko siedzą. Trzeba podważyć. Jescze coś a la uszczelka wokoło szyby dachowej. Dalej nie rozbierałem.
Sama szyba ma regulację od srodka auta. Sprawdź na wstępie czy zamknieta stoi równo.
... jakieś śrubki mnie powypadały teraz ...
eric
Moderator
Moderator

Obrazki: 48
Pochwały: 11
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez jrzeuski » 29 lip 2013 09:46:22

s4e napisał(a):Szyberdach nie odsuwa się do tyłu, w czasie unoszenia się, z jednej strony słychać terkotanie, nierówno ustawia się w dachu w pozycji "0" - trzeba go przytrzymać ręką, żeby się wyrównał. Czy jest to częsta bolączka tego modelu?
Mam to samo, ale w Golfie. Diagnoza: pęknięty uchwyt w prowadnicy.
Są jakieś sprawdzone metody naprawy?
Skleić się nie dało. Pospawać też, bo to szajsmetal. Szukam innego szyberdachu, ale trafić na sprawny na szrocie niełatwo. A to popularny Golf 3 a nie Frotka :glaszcze:
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez drech » 29 lip 2013 23:26:08

jrzeuski napisał(a):Mam to samo, ale w Golfie. Diagnoza: pęknięty uchwyt w prowadnicy.

:glaszcze: Częsta usterka w golfach. Nie licz na znalezienie szyberdachu w dobrych pieniądzach.
Opinia większości nie jest równoznaczna z prawdą.
drech
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Obrazki: 2
Pochwały: 19
Województwo: Lubelskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Powrót do Nadwozie, rama