Witamy !

[A SPORT] demontaż zderzak / bufor tył

[A SPORT] demontaż zderzak / bufor tył

Postprzez rochas » 11 maja 2013 15:15:11

witam
mam pytanie dot. rozbierania tylnych zderzaków / buforów w A Sporcie (tam gdzie są zamontowane migacze i postojówki)
po nieudanych próbach ruszenia czegokolwiek przypominającego śrubę/nakrętkę 17 i 14 poległem a jest ich tam sporo kilka od haka i kilka sensownych od zderzaków
pomóżcie co ruszać jakimi kluczami bo dostep marny a ja nie mam warsztatu ;/ tak żebym wiedział chociaż co pożyczyć żebym nie poległ drugi raz )
pzdr.
rochas
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Obrazki: 22
Pochwały: 2
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: [A SPORT] demontaż zderzak / bufor tył

Postprzez auri.chebzie » 11 maja 2013 15:49:28

Z tego co pamiętam to zderzaczki są przymocowane do belki zderzakowej na klucz 14, natomiast do ramy 17
Wsunięte są tak dziwnie w szczelinę między belką hakową i ramę.
Mnie się raz udało odkręcić zderzaczki, jak chciałem zamontować zderzak stalowy. Potem jednak zrezygnowałem (stwierdziłem, że belka halkowa daje radę, za bardzo mi nie przeszkadza w terenie, hak jest super jakoczyjnik parkowania) i założyłem zderzaczki ponownie.
Niedawno znowu mnie naszło by je ściągnąć, niestety nieszczęsna śruba 17 się urwała i cześć pieśni.

Natomiat wracając do śrub - radzę najpierw oczyścić wszystko z brudu, który napewno tam jest, zalać na parę dni WD40 lub innym ustrojstwem i potem z rozwagą odkręcać. Najpierw śruby mocujące do belki zderzakowej (życzę wytrwałości i zręcznych palców). A potem śruby mocujące do ramy/belki hakowej. Belka hakowa pewnie ma jeszcze ze 4 śruby od góry.

Pytanie tylko - po co ściągasz te zderzaczki / belkę hakową? Motasz tylni zderzak stalowy?
auri.chebzie
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Pochwały: 1
Województwo: Śląskie

Postprzez rochas » 11 maja 2013 17:07:35

auri.chebzie napisał(a):
Pytanie tylko - po co ściągasz te zderzaczki / belkę hakową? Motasz tylni zderzak stalowy?

tu dzięki za rady
a zdejmuję bo ostatnio nie trafiłem hakiem w hydrant strażacki i mam już komplet :) = po jednej wklęsłości z każdej strony ;/ a do tego jeden już od pół roku strzępy klosza ma przymocowane na taśmę (na szczęście przegląd u nas jest tylko formalnością polegajacą na opłacie :) :) )
w agencji reklamowej wycięli mi nowe klosze z plexi a na krzywe bufory nie przykręcę bo mi pęknie przy montażu
pzdr
rochas
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Postprzez auri.chebzie » 11 maja 2013 17:12:07

Można zamontować zamiennie lampy zespolone, koszt 20 zeta za sztukę,
Lampa WO 72u (Jelcz, C360, żuk itd...)

Patrz temat
viewtopic.php?f=13&t=8142&hilit=cz%C4%99%C5%9Bci&start=140
auri.chebzie
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Postprzez rochas » 11 maja 2013 17:36:26

auri.chebzie napisał(a):Można zamontować zamiennie lampy zespolone, koszt 20 zeta za sztukę,
Lampa WO 72u (Jelcz, C360, żuk itd...)

Patrz temat
http://www.forum.opelfrontera.pl/viewto ... &start=140

czytałem gdzieś na forum że można cośtam wstawić nawet ktoś fotki wstawiał i nieźle to wygląda ja jednak zamotałem troszkę w kloszach bo postojówki wrzuciłem do górnego klosza i teraz prawdopodobnie wsteczne podłącze jako migacze a w miejsce kloszy w buforach albo wkleję te o których wcześniej pisałem albo halogeny ze szrotu od poldoneza - podłącze jako wsteczne bo cofam tylko na lusterkach z racji braku tylnej szyby (kupiłem ich 6 po 7 zł/szt - jedna się okazało lustro zardzewiałe)
rochas
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Postprzez auri.chebzie » 11 maja 2013 17:46:28

Jeśli chodzi o klosze to jest sposób prostszy aczkolweik droższy - zamontować całe lampy tylne z longa (temat był już wielokrotnie poruszany) - wtedy masz wszystko ok. Tyle że taka lampa to koszt 150 zł/szt na allegro.
Twój sposób jest tańszy - w miejscu oryginalnych zamontować pomarańczowe zarówki robiące za migacze, a w zderzaczkach zamontować wsteczne :)
auri.chebzie
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Postprzez rochas » 11 maja 2013 17:55:25

auri.chebzie napisał(a):Jeśli chodzi o klosze to jest sposób prostszy aczkolweik droższy - zamontować całe lampy tylne z longa (temat był już wielokrotnie poruszany) - wtedy masz wszystko ok. Tyle że taka lampa to koszt 150 zł/szt na allegro.
Twój sposób jest tańszy - w miejscu oryginalnych zamontować pomarańczowe zarówki robiące za migacze, a w zderzaczkach zamontować wsteczne :)

jak już będę miał bufory po prostowane to coś spróbuję z nimi zrobić ostatecznie można je zakleić na czarno a wsteczne puścić w halogenach pod nimi łatwiej je obsługiwać w razie czego , bo tu zawsze coś dokręcisz donitujesz .... i będę miał znowu nietypówkę (może i praktyczną) ale sam jeszcze dokładnie nie wiem jak to w ostateczności zrealizuję
jak będzie gotowe to opstrykam i poddam tutejszym linczownikom pod osąd
rochas
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Powrót do Nadwozie, rama