przez auri.chebzie » 22 maja 2010 08:17:08
Rozwiązanie problemu.
Po obdzwonieniu paru serwisów ASO okazało się, że nie ma zamienników wkładek do zamka z frontery A (Sport) - nie pasują ani z Calibry, ani z Omegi, ale ...
... pasują z jakże popularnego w Polsce opla Campo.
Zamówienie takowej części (samej wkładki) w ASO to koszt ok 350 zł netto na niewiadomo kiedy.
Tak więc kicha.
Kolejnym krokiem było obdzwonienie kilkunastu szrotów z allegro celem nabycia przez zakup takiej oto wkładki. Ceny wahają się od 20 do 100 zł w zależności od szrotu, kompletu z kluczykiem, cała klamka i inne względy. Mi udało się zdobyć całą klamkę wraz z wkładką bez kluczyka za 40 zł.
A że w tzw międzyczasie zamontowałem sobie autoalarm (i nowe siłowniki) koszt 430 zł wkładka powędrowała do magika, który poustawiał mi zapadki za 40 zł. Przy okazji jak będę coś robił u mojego mechanika, poproszę go o wymianę wkładki.
Czyli podsumowując - koszty bez robocizny
1. nie można zamienić wkładek prawa / lewa
2. nie pasują inne wkładki (oprócz wspomnianego Campo) - koszt 450 zł (ASO)
3. można zdobyć wkładkę (z kluczami lub bez) i zamontować - koszt 20 - 100 zł (szroty)
4. koszt ustawienia zapadek we wkładce - ok 40 zł
5. można zdobyć komplet (wkładki i stacyjka) i zamontować - koszt 200 - 500 zł (szroty)
6. można również zamontować autoalarm (ewentualnie dokupić siłowniki) - koszt 250 - 800 zł
Tyle ewangelii na dzień dzisiejszy.