Witamy !

[All] Homologacja ciężarowa

[All] Homologacja ciężarowa

Postprzez drzemik » 06 paź 2009 14:34:18

Czy Frotki z 1999 roku (takie jak moja: Long 2.2 benzyna) miały fabryczną homologację ciężarową?
drzemik

Re: Homologacja ciężarowa

Postprzez michal 2,8tdi » 06 paź 2009 17:50:28

ja w 1996 2,8 tdi mam :mrgreen:
michal 2,8tdi

Postprzez lysy » 06 paź 2009 19:35:27

Polska homologacja ciezarowa (ministerialna) jest do 30.04.2004 od kiedy nie wiem ale 1999 roku Seicento Van mialy juz kraty wiec jest to mozliwe
Rower
lysy
Mega Troll

Pochwały: 10
Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez michal 2,8tdi » 06 paź 2009 19:37:46

Są tego + (większa ładowność) ale tez minusy :wsciekly:
większe opłaty na autostradach parkingach itp :wsciekly:
no i w dowodzie ci pisze rodzaj pojazdu "cięzarowy"
michal 2,8tdi

Postprzez Jarek sp3swj » 06 paź 2009 19:49:03

michal 2,8tdi napisał(a):większe opłaty na autostradach

?? a skąd wiedzą że masz "ciężarówkę" ?? czy sam dobrowolnie opłacasz więcej na bramce ???

:?:
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 12
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez lysy » 06 paź 2009 19:50:10

Z tymi autostradami jak i parkingami nie masz racji samochod zewnetznie nie rozni sie od osobowego, oplaty sa takie same
Rower
lysy
Mega Troll

Postprzez michal 2,8tdi » 06 paź 2009 19:52:55

lysy napisał(a):
michal 2,8tdi napisał(a):Są tego + (większa ładowność) ale tez minusy :wsciekly:
większe opłaty na autostradach parkingach itp :wsciekly:
no i w dowodzie ci pisze rodzaj pojazdu "cięzarowy"

Z tymi autostradami jak i parkingami nie masz racji samochod zewnetznie nie rozni sie od osobowego, oplaty sa takie same

chyba ze cię poproszą o dowód pojazdu bo to się mi przytrafiło, a mi chodzi o autostrady gdzie gość siedzi w "budzie" a nie taki "samoobsługowe"
michal 2,8tdi

Postprzez ADAM SP3WXO » 06 paź 2009 20:03:49

Z ciężarowymi jest problem parkowaniem, gdyz auta powyzej rzeczywistej masy całkowitej 2T nie mogą parkować na chodniku :(
ADAM SP3WXO

Postprzez Jarek sp3swj » 06 paź 2009 20:04:41

az zobaczyłem jakie stawki ma A2 przy poznaniu

hmmm chyba masz bliźniaki.... :-)

a gdzie cie tak sroili jak za ciężarówkę ??

Obrazek
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez michal 2,8tdi » 06 paź 2009 20:09:36

z karakowa jak wylatujesz na A4 to jak jechałem do bydgoszczy a jak wracałem to normalnie jak za osobówkę płaciłem :wink:
michal 2,8tdi

Postprzez Jarek sp3swj » 06 paź 2009 20:20:25

michal 2,8tdi napisał(a):z karakowa jak wylatujesz na A4 to jak jechałem do bydgoszczy a jak wracałem to normalnie jak za osobówkę płaciłem :wink:

chyba zrobili cie w bambuko - nie ma słowa o osobówka i ciężarówkach .... jest o pojazdach i ilości osi podobnie jak na A2 :boss:

http://www.autostrada-a4.pl/index.php?gid=33

Kategoryzacja pojazdów zgodnie z rozporządzeniem
Ministra Infrastruktury z dnia 29.04.2004.

Obrazek

STAWKA 1
6,50 zł
pojazdy kategorii 1
motocykle, pojazdy samochodowe o dwóch osiach

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXx

Obrazek
STAWKA 2
12,50 zł*
pojazdy kategorii 2
pojazdy samochodowe o dwóch osiach, z których co najmniej jedna wyposażona jest w koła bliźniacze oraz motocykle i pojazdy samochodowe o dwóch osiach z przyczepami

pojazdy kategorii 3

pojazdy samochodowe o trzech osiach oraz pojazdy samochodowe o dwóch osiach, z których co najmniej jedna wyposażona jest w koła bliźniacze z przyczepami

24,50 zł
pojazdy kategorii 4
pojazdy samochodowe o więcej niż trzech osiach oraz pojazdy samochodowe o trzech osiach z przyczepami
pojazdy kategorii 5
pojazdy nie mieszczące się w kategoriach od 1 do 4 i pojazdy, których wymiary, nacisk na oś lub ciężar przekraczają normy określone w przepisach o ruchu drogowym
/Jarek Poznań
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez michal 2,8tdi » 07 paź 2009 05:08:42

:shock: wyrąbali mnie :wsciekly: tak to jest jak sie nie patrzy na tabliczki informacyje :oops:
michal 2,8tdi

Postprzez drzemik » 07 paź 2009 06:55:01

Problem jest taki, że ja mam wklepane w dowód "samochód ciężarowy" i mam wpisaną ładowność na 675 kg, kratkę też mam.

Ale... No właśnie, Frotkę kupiłem na firmę i potrzebuję tej homologacji aby odliczać VAT od paliwa.
W poznańskim dealerze Opla nie bardzo wiedzieli o co mi chodzi, nie maja papierów z 99 roku ale sprawdzą i może zadzwonią...

Czy ktoś z Was ma homologację to tej wersji Frotki?
Chodzi o homologację producenta.
drzemik

Postprzez POPO » 07 paź 2009 08:36:41

wiec jeszcze należy poczytac ustawe czy jakies tam inne paragrafy bo to że kratka jest to nie zawsze pozwala odpisywac Vat od paliwa servisu cześci itp kiedyś tak było teraz już nie :(

są jeszcze przepisy mówiące o warunkach do spełnienia przez auto "niby osobowe" - ogólnie mówiąc i w dużym skrócie to:
- przestrzeń bagażowa musi byc większa od pasażerskiej i odgrodzona stała przegrodą np kratką ( co przy autach 4osobowych nie ma prawa bytu) dlatego przeważnie likwiduje się drugi rząd siedzeń na poczet zwiekszenia bagaznika :(
- przestrzeń ładunkowa/bagażowa jest oddzielna (tak jak w pick-up'ach lub typowych dostawczakach)
P.S. wszystkie odpowiedzi są czysto teoretyczne podparte niewielką wiedzą własciciela w w/w temacie :)
ObrazekObrazekObrazek

" :)))))
....)))))

POPOfon - 733530005
POPO
Starszy Nałogowiec
Starszy Nałogowiec

Samochód: Frontera A 2.4i Long 1991-1995

Postprzez lysy » 12 paź 2009 23:35:06

POPO napisał(a):wiec jeszcze należy poczytac ustawe czy jakies tam inne paragrafy bo to że kratka jest to nie zawsze pozwala odpisywac Vat od paliwa servisu cześci itp kiedyś tak było teraz już nie :(

są jeszcze przepisy mówiące o warunkach do spełnienia przez auto "niby osobowe" - ogólnie mówiąc i w dużym skrócie to:
- przestrzeń bagażowa musi byc większa od pasażerskiej i odgrodzona stała przegrodą np kratką ( co przy autach 4osobowych nie ma prawa bytu) dlatego przeważnie likwiduje się drugi rząd siedzeń na poczet zwiekszenia bagaznika :(
- przestrzeń ładunkowa/bagażowa jest oddzielna (tak jak w pick-up'ach lub typowych dostawczakach)

Obecnie do konca roku homologacja ponownie obowiazuje (krata) w zwiazku z orzeczeniem ETS w sprawie Magora ale maja to zmienic z nowym rokiem. Obecenie mozna odliczac vat od paliwa i napraw jesli samochod ma krajowa homologacje
Rower
lysy
Mega Troll

Postprzez drzemik » 13 paź 2009 12:45:39

No i już zmienili:
http://www.pb.pl/2/a/2009/10/13/Koniec_odpisu_z_kratka
Przez 3 lata nie ma odliczania VATu od paliwo na autka z kratką.

Co potem to kto wie...
Trudno, zaczynam szukać warsztatu, który mi założy LPG.
Znacie jakiś w Poznaniu?
drzemik

Powrót do Nadwozie, rama