Witamy !

[A 2.8] Wyciek płynu chłodniczego

[A 2.8] Wyciek płynu chłodniczego

Postprzez Darkoski » 02 kwi 2008 23:09:23

No i mam pierwszą awarie.Dziś cały płyn chłodniczy wyciekł mi na asfalt,sprawdzałem z kąd wyciek i mam wrażenie jakby gdzieś spod pompy wodnej.Czy to możliwe żeby się rozszczelniła?Mam jeszcze pytanko,czy dużo z tym roboty i jakie ewentualne koszty dla silnika 2.8TDi 95r.Aha i czy w tym silniku pompa jest napędzana paskiem rozrządu,bo gdzieś coś takiego wyczytałem.Z góry dziękuje za wszelkie rady i pomoc.
Darkoski

Postprzez mkmb » 03 kwi 2008 07:20:21

U mnie też pompa ciekła. Mechanik ją wymieniał. Z tego co pamiętam, to nie jest napędzana paskiem rozrządu. Płaciłem wtedy chyba 300 zł, ale robił też parę innych rzeczy.
mkmb

Postprzez Darkoski » 03 kwi 2008 08:43:18

Ok.Dzięki,mam nadzieję że szybko sobie z tym poradze.
Darkoski

Postprzez Balkandriver » 03 kwi 2008 13:52:09

Pompa w 2.8 napędzana jest paskiem klinowym (wał korbowy-alternator-pompa) i można ją wymienić nie ruszając rozrządu.
Koszt nowej, firmy AISIN wynosił 2 lata temu 142 zł.
Odkręcasz wentylator, demontujesz osłonę, ściągasz węże oraz rurę metalową ,wyciągasz chłodnicę, ściągasz pasek klinowy, luzując go na alternatorze (ciężki dostęp do kontrnakrętki) i dostajesz się do pompy. Odkręcasz (śruby bodajże 10tki), zakładasz nową i montujesz z powrotem wszystko.
Dasz radę.

BALKANDRIVER
Ostatnio edytowano 03 kwi 2008 20:54:17 przez Balkandriver, łącznie edytowano 1 raz
Frontera 2.8 TDi - Long Distance Voyager
http://www.fotolandia4x4.com -> relacje, zdjęcia, filmiki
http://chomikuj.pl/balkandriver -> Mój chomik (nie tylko) Wędrowniczek
Spieszmy się kochać szuter, bo tak szybko odchodzi.
Balkandriver
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 63
Pochwały: 8
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez Darkoski » 03 kwi 2008 14:19:43

Wielkie dzięki Balkandriver, nie wygląda to tak strasznie a już myślałem że będe musiał pół komory rozbebeszyć.Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam :)
Darkoski

Re: Wyciek płynu chłodniczego

Postprzez Habicht1 » 02 wrz 2011 22:00:41

Witam! Mam problem ucieka płyn chłodniczy jakiś 1l na 50 km ogrzewanie wyłączone a wyciek jak na moje oko od strony kierowcy gdzies po sciankach silnika. Kiepski ze mnie mechanik ale czy tam gdzies jest moze ta pompa co piszecie?
Dzieki za wszelkie podpowiedzi i rady.
Habicht1

Powrót do Układ chłodzenia i ogrzewania, klimatyzacja