Witamy !

[A 2.2] Przegrzanie, problem z wentylatorami

[A 2.2] Przegrzanie, problem z wentylatorami

Postprzez slawek40l » 24 cze 2010 12:57:40

Nie wiem czy powinienem pisać nowy temat .Ale miałem dzisiaj dziwne zjawisko .Temperatura poniżej ostatniej białej kreski ,płyn w zbiorniku wyrównawczym bulgotanie i parowanie przez korek a wentylator się nie włączał sprawdzone bezpieczniki o.k .Ponowne zagrzanie silnika objaw ten sam ,dopiero po obstukaniu termostatu przy wysokiej temp. wentylator zaczął się kręcić.Teraz mam pytanie czy to termostat do wymiany czy tylko chwilowe przycięcie.Może ktoś miał podobne objawy .Będę wdzięczny za odpowiedż
slawek40l
Starszy Nowicjusz
Starszy Nowicjusz

Województwo: Dolnośląskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Re: Dziwny obiaw w układzie chłodzenia

Postprzez jrzeuski » 24 cze 2010 13:25:18

Termostat wymontować, wrzucić do garnka z wodą, zagotować parę razy i będziesz wiedział czy zaniemógł chwilowo czy szlag go trafił. Dobrze też mierzyć przy całej operacji temperaturę wody i porównać czy termostat otwiera się zgodnie ze specyfikacją.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez slawek40l » 24 cze 2010 17:46:42

DZIĘKI,będę musiał to sprawdzić
slawek40l
Starszy Nowicjusz
Starszy Nowicjusz

Województwo: Dolnośląskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez sylwian70 » 24 cze 2010 18:28:36

olać ten termostat a kupić nowy wymienić i po problemie
sylwian70

Postprzez wikked » 24 cze 2010 20:27:31

sylwian70 napisał(a):olać ten termostat a kupić nowy wymienić i po problemie

fakt, gotować to można rosół a nie termostat. Jeśli się przycina to zrob nim rzut w dal a nie pieszczenie się z syfem.
wikked

Postprzez jrzeuski » 25 cze 2010 08:00:55

Co nie zmienia faktu, że nawet nowy warto przetestować zanim się go zamontuje. Lepiej zagotować wodę w garnku niż w silniku.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

[A 2.2] Problem z wentylatorami

Postprzez mega » 09 gru 2010 18:06:47

Witam,

Posiadane przeze mnie autko ma klimę, 1 wentyl od klimy i 1 od chłodnicy.

Zacznę od opisania problemu: nie załączają się wentylatory. Temperatura dochodzi do przedostatniej kreski i nic - dalej nie czekałem, tylko wystudziłem silnik.

Zdiagnozowałem:
- wentylatory sprawne (chodzą po podaniu +12 na piny w podstawkach przekaźników przy lampie.
- wszystkie trzy przekaźniki sprawne

Dotarłem do czujnika w górnej rurze od chłodnicy - i nie wiem jak go sprawdzić. I pytanie - czy to się może popsuć?

Ale mam tu inny zonk: wtyczka ma trzy piny, w trójkąt. Jeden to masa. Drugi załącza wentylator chłodnicy po podaniu masy (przez przekaźnik bo cyka). Trzeci powinien załączyć wentylator klimy - a nic się nie dzieje, jedynie przy załączonej klimie wyłącza się sprzęgło kompresora po podaniu tam masy, wentylator milczy. Czy jest jeszcze jakiś knif który musi zadziałać żeby włączył się ten wentylator czy mam jeszcze jakiś inny problem poza czujnikiem?

Od razu mówię że nie wiem czy włącza się przy klimie załączonej bo czynnika mam mało (bulgocze jak włączę klimę) więc raczej ciśnienia i temperatury na chłodniczce klimy nie wytworzę. Ale tym zajmę się w drugiej kolejności ;)
mega

Re: [A 2.2] Problem z wentylatorami

Postprzez brum » 09 gru 2010 18:46:19

mega napisał(a):Dotarłem do czujnika w górnej rurze od chłodnicy - i nie wiem jak go sprawdzić. I pytanie - czy to się może popsuć?

Może się zepsuć, u mnie jak padł to wentylator chodził cały czas. Ja kupowałem za ok 30zł, był od jakiegoś innego auta, ale jest identyczny z tym jaki był.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Powrót do Układ chłodzenia i ogrzewania, klimatyzacja