Witam,
Posiadane przeze mnie autko ma klimę, 1 wentyl od klimy i 1 od chłodnicy.
Zacznę od opisania problemu: nie załączają się wentylatory. Temperatura dochodzi do przedostatniej kreski i nic - dalej nie czekałem, tylko wystudziłem silnik.
Zdiagnozowałem:
- wentylatory sprawne (chodzą po podaniu +12 na piny w podstawkach przekaźników przy lampie.
- wszystkie trzy przekaźniki sprawne
Dotarłem do czujnika w górnej rurze od chłodnicy - i nie wiem jak go sprawdzić. I pytanie - czy to się może popsuć?
Ale mam tu inny zonk: wtyczka ma trzy piny, w trójkąt. Jeden to masa. Drugi załącza wentylator chłodnicy po podaniu masy (przez przekaźnik bo cyka). Trzeci powinien załączyć wentylator klimy - a nic się nie dzieje, jedynie przy załączonej klimie wyłącza się sprzęgło kompresora po podaniu tam masy, wentylator milczy. Czy jest jeszcze jakiś knif który musi zadziałać żeby włączył się ten wentylator czy mam jeszcze jakiś inny problem poza czujnikiem?
Od razu mówię że nie wiem czy włącza się przy klimie załączonej bo czynnika mam mało (bulgocze jak włączę klimę) więc raczej ciśnienia i temperatury na chłodniczce klimy nie wytworzę. Ale tym zajmę się w drugiej kolejności