Witamy !

[A] Jak rozwiązać problem węża chłodnicy z czujnikiem

[A] Jak rozwiązać problem węża chłodnicy z czujnikiem

Postprzez mikrusik » 20 sie 2010 09:55:42

Panie i Panowie, ponieważ chciałem rozwiązać problem dobrze - dzwoniłem do serwisu... dzwoniłem wszędzie :!: Jeśli ktoś z was posiada silnik w którym z chłodnicy wychodzi wąż na którym znajduje się czujnik temperatury informuję część nie jest dostępna w żadnym sklepie, serwisie - nie tylko w Polsce ale i za granicą :!: :wsciekly:
JEDYNE ROZWIĄZANIE TO SZROT :!: :!: albo... dzięki pomysłowości naszego kolegi sledzia udało mi się zmotać coś takiego :mrgreen:

Polecam każdemu komu zaczynają się problemy z tym ustrojstwem z doświadczenia wiem, że pęka w najmniej oczekiwanych chwilach i co najgorsze cholernie często.

PS - bardzo ważne aby kilkukrotnie obkroić koniec rury, inaczej najlepsze opaski będą się ześlizgiwały! (oczywiście mówię o metalowym elemencie :mrgreen: )
Załączniki
Zdjęcie0113.jpg
zmotany wąż - ale działa
Zdjęcie0113.jpg (54.29 KiB) Przeglądane 476 razy
mikrusik

Re: jak rozwiązać problem węża chłodnicy z czujnikiem

Postprzez mikrusik » 20 sie 2010 10:42:03

Widzę, że autko naprawione i dotrzesz do nas.
Ja mam w ramach ciekawostki wisko do chłodzenia i na chłodnicy wentylator.
Wpakuje taki patent i wisko zdejmę, musi chodzić.
Nasze autka są już wiekowe, bo ja w podobny sposób szukałem podpory wisko.
Pozdrawiam
P.S. Czy na zdjęciu jest wąż co Ci go podarowałem? :twisted:
mikrusik

Postprzez mikrusik » 20 sie 2010 12:21:07

mikrusik napisał(a):P.S. Czy na zdjęciu jest wąż co Ci go podarowałem? :twisted:

ten kawałek między termostatem a czujnikiem załączenia wiatraka :mrgreen:
mikrusik

Postprzez Pawel » 20 sie 2010 18:55:22

...i ja tak mam - za termostatem czujnik "wkręcony" w taki sam sposób, ale w moim przypadku nie jest to dobre rozwiązanie, gdyż draństwo jest przed chłodnicą i nawet na postoju przy niepracującym silniku gorący płyn puszczony przez termostat uruchamia wentylator na kilkanaście sekund, aby schłodzić to co jest w wężu... Taki scenariusz powtarza się naście razy, aż to co wydostaje się w gorącego silnika do przewodu nie ostygnie... Wymieniłem już 2 przekaźniki, chwilowo jest to odłączone, a wiatrak uruchamiam manualnie na tyle ile mi się podoba i potrzeba, aby nic złego się nie stało... Najlepszym rozwiązaniem jest czujnik w chłodnicy lub na zaraz na wyjściu...
Obrazek
Tylko ja ze spawania jestem totalna noga, a znajomy się nie popisał, więc na dzień dzisiejszy poxilina robi swoje...
W sprawie szrotów: ja znalazłem tam fordowski gumowy przewód z pasującą średnicą i zawulkanizowanym gniazdem na czujnik, tylko bydle ma dziwne gięcie i chwilowo brakuje mi wyobraźni do zamontowania tegoż ustrojstwa...
...albo Ty jesz, albo Ciebie jedzą...
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
bike MTB wegług własnej specyfikacji...
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
w razie w: 696445799
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 11
Pochwały: 10
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez wikked » 20 sie 2010 18:58:45

chudyy ja kupiłem ten trójnik bez problemu w serwisie w Krakowie.
wikked

Postprzez mikrusik » 20 sie 2010 22:03:09

wikked napisał(a):chudyy ja kupiłem ten trójnik bez problemu w serwisie w Krakowie.

gratulacje! w Łodzi nie dowykonania, co ciekawe dzwoniłem nie tylko do łódzkich serwisów - cena 172 zł, ale... niestey towar nie jest dostępny i nie będzie. Może mieli jakiś zapas,trudno powiedzieć, obecnie rozwiązałem problem jak sledź i paweł.
mikrusik

Powrót do Układ chłodzenia i ogrzewania, klimatyzacja