Witamy !

[All] Czy da sie pzedłużyc prace wentylatorów

[All] Czy da sie pzedłużyc prace wentylatorów

Postprzez Zeppelin » 24 maja 2010 18:09:12

Witam,

Koledzy sprawa wyglada tak ze jak przyjeżdzamgzieś i wyłaczam auto to temp podskakuje do ponad 100'C i a wentylatory chłodza tylko przez 4 sek po wyciagnieciu kuczyka czy da sie jakoś wydłużyć ten czas ich działania żeby szybciej go schłodzić bo znowu mi chłodnica walnie :/
Zeppelin

Re: Czy da sie pzedłużyc prace wentylatorów

Postprzez wikked » 24 maja 2010 19:57:28

przepnij zasilanie na podstawie bezpiecznikowej na "stały" plus. W tej chwili masz zasilanie po stacyjce. Pamiętaj tylko o jednym- słaby akumulator nie wtrzyma takiego obciążenia.
wikked

Postprzez maciar » 24 maja 2010 20:24:24

Ale czy to przez to poleciała chłodnica?Temperatura po zgaszeniu skacze do góry w silniku gromadząc sie w głowicy gdzie jest czujnik temperatury na wskaźnik.Zasilanie powinno być jak w większości aut stałe na wentylator bez zapłonu.Sprawe załatwiła by pompka obiegowa w silniku ze sterowaniem (widziałem audi 80,vw lt) mieszało by płyn i nie doprowadzało do gotowania ale to troche zachodu.
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 16
Województwo: Lubelskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez wikked » 24 maja 2010 21:28:57

Zero zachodu. Pod osłoną puszki masz bezpieczniki. Po opisie odnajdujesz prawidłowy potem włączasz zapłon, wyjmujesz bezpiecznik i sprawdzasz z której strony jest "plus". Wtedy ten przewód odpinasz od magistrali i szukasz przy wyłączonym zapłonie stałego plusa. Podpinasz tam przewód i po sprawie. Co do wcześniejszego Twojego pytania to jeśli korek w zbiorniczku i zaworki masz zapchane to teoretycznie tak, można pewnie uszkodzić chłodnicę. Osobiście uważam że tylko teoretycznie. Następną sprawą jest konieczność pompki- nie potrzeba jej. Jeśli woda w układzie będzie miała różne temperatury to zacznie samoczynnie cyrkulować. Chyba tyle w temacie.
wikked

Postprzez maciar » 25 maja 2010 05:51:34

"czy da sie jakoś wydłużyć ten czas ich działania żeby szybciej go schłodzić" zachodu odnośnie pompki,co do zasilania to sie dziś upewnie ale raczej stałe ma zasilanie.Jeśli nie to przepięcie wystarczy a jak ma na stałe i sie wyłączają gdzyż już schłodziły chłodnice to pompka zda egzamin a to moje zdanie
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez Zeppelin » 25 maja 2010 10:50:30

dziwna sprawa, byłem dzisiaj sprawdzić te bezpieczniki i na oby dwóch po wyłaczeniu jest 12V czyli jakiś czujnik wprowadza w bład czy co ???
Zeppelin

Postprzez wikked » 25 maja 2010 11:13:46

wszystko ok. Patrzyłeś na zasilanie syków roboczych przekaźnika. Przekaźniek ma cewkę i ona jest zasilana po stacyjce. Najprościej to wypnij wtyczkę od czujnika i zobacz który idzie ze stacyjki (on bedzie pod napięciem po załączeniu stacyjki). Jak bedziesz wiedział który to go wypnij najlepiej i podaj plus z bezpiecznika wentylatora (tego który znalazłeś).
wikked

Postprzez Jarek sp3swj » 25 maja 2010 12:57:57

wikked napisał(a):przepnij zasilanie na podstawie bezpiecznikowej na "stały" plus. W tej chwili masz zasilanie po stacyjce. Pamiętaj tylko o jednym- słaby akumulator nie wtrzyma takiego obciążenia.

Zastosuj przekaźnik czasowy na 12V http://www.ase.hoste.pl/pdfy/2TR.pdf

http://ase.hoste.pl/sklep/index.php?k1, ... zasowe-12v

Po wyłączeniu stacyjki zasteruje ci wentyaltorami na zadany czas .
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 12
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez wikked » 25 maja 2010 14:47:52

Jarku,
po pierwsze: droższe rozwiązanie
po drugie: nie załatwi sprawy załączenia wentylatora gdy wyłączyliśmy silnik na granicy załączenia (wtedy temperatura gwałtownie wzrasta)
po trzecie: kolejna elektronika której osobiście ja nie znoszę (kwestia oczywiście gustu i przeznaczenia auta)
Dla jasności wcale nie mówię że jest to złe rozwiązanie.
wikked

Postprzez Jarek sp3swj » 25 maja 2010 15:52:23

:-) Wikki... :-)

Jeżeli pytający zna sie na elektrotechnice - to nie zada takiego pytania jak w temacie :-)
bo weźnie przekaźnik motoryzacyjny.... i jeszcze kilka gratów i zmota sobie co chce.

Te przekaźniki z linku spełniają wszelkie wymagania by przetrwać eksploatację w samochodzie a w to są ciężkie warunki.

By samemu zmotać jakąś czasówkę .... będzie może taniej.... ale ile czasu trzeba jej poświęcić by miec pewność że nas nie zawiedzie. :shock: :shock: :shock:

To była propozycja 8) namacalna i stosunkowo łatwa to zastosowania.
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez maciar » 25 maja 2010 16:48:52

Sprawdzałem zasilanie tylko po stacyjce,a przekażniki ciekawe.
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez wikked » 25 maja 2010 17:21:39

Jarek sp3swj napisał(a): Jeżeli pytający zna sie na elektrotechnice - to nie zada takiego pytania jak w temacie :-)
bo weźnie przekaźnik motoryzacyjny....

w sumie masz rację,
chcesz zostać prezydentem? W razie czego potrzebujesz jeszcze 99 999 głosów :twisted: :beer:
wikked

Postprzez Zeppelin » 25 maja 2010 21:24:49

wikked napisał(a):wszystko ok. Patrzyłeś na zasilanie syków roboczych przekaźnika. Przekaźniek ma cewkę i ona jest zasilana po stacyjce. Najprościej to wypnij wtyczkę od czujnika i zobacz który idzie ze stacyjki (on bedzie pod napięciem po załączeniu stacyjki). Jak bedziesz wiedział który to go wypnij najlepiej i podaj plus z bezpiecznika wentylatora (tego który znalazłeś).

A gdzie znaleść ten czujnik ??
Zeppelin

Postprzez konik » 26 maja 2010 01:34:12

Jarek sp3swj napisał(a):Zastosuj przekaźnik czasowy na 12V http://ase.hoste.pl/sklep/index.php?k1, ... zasowe-12v

Ciekawa oferta, ktoś kiedyś pytał o regulacje częstotliwości pracy wycieraczek. Na bazie jednego z oferowanych na stronie przekaźników można to prosto zmotać
konik
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Obrazki: 3
Pochwały: 5
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez maciar » 26 maja 2010 05:31:55

Na podstawie 2,2 dti z prawej strony na górze chłodnicy potrójna wtyczka.Dwa obok siebie praca wentylatorów dolny chyba czarny zasilający
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez wikked » 26 maja 2010 07:19:24

a w 2,2 eco na wężu wlotowym do chłodnicy (stojąc twarzą do silnika po prawej stronie górny wąż) trójnik i okrągła wtyczka 3-pinowa
wikked

Postprzez Zeppelin » 27 maja 2010 11:52:08

Hmmmm to by w sumie wyjaśniało :/ bo nie mam nic takiego a weżu, wpada odrazu do sinika, popołudniu zrobie foto
Zeppelin

Postprzez Zeppelin » 28 maja 2010 09:08:20

Tutaj foty bo u mnie nic takiego nie widze a dalej sie gotuje jak przyjade
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Zeppelin

Postprzez Zeppelin » 29 maja 2010 14:07:36

I jak koledzy ?? Może jest ktoś z okolicy z silnikiem 2,2 eco ? :)
Zeppelin

Postprzez Jarek sp3swj » 29 maja 2010 17:22:15

też mam B 2,2 i ecotek - ale kurna żadnych kabli od czujników nie mogę znaleźć... patrze patrze i nima....

obawiam się że w naszym aucie ECU załatwia to elektronicznie ( także wolne i szybkie kręcenie wentylatorami) .... podpytam kolegę elektronika z warsztatu GM

//edit ...

niedawno pisał ktoś na forum że kupił wąż górny od B i nie ma on mocowania do termostatu.... czyli jednak różnice A-B są znaczne w wielu płaszczyznach.....
/Jarek Poznań
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Następna strona

Powrót do Układ chłodzenia i ogrzewania, klimatyzacja