Witamy !

[All] mieszanie płynów chłodniczych ...

[All] mieszanie płynów chłodniczych ...

Postprzez ttoby » 15 gru 2009 22:54:27

witam dziś sprawdzilem stan plynu chlodniczego i sie okazuje ze mam za mlo ...
generalnie nie zauwazam wyciaków, do silnika tez sie nie dostaje ,.. w sumie chyba mam ten sam poziom odkad kupilem frotke ... ale no jest za malo .... :/

(sprawa zainteresowalem sie dlatego gdyz wydaje mi sie ze mam za mala temp. silnika - temp. robocza to ciut ponizej kreski która jest pod kreska poziomą ... )

w sumie z autkiem wszystko OK. ale zastanawiam sie czy dolac plynu ?? no i jakiego ??

nie mam pojecia jaki jest wlany :/ czy moge zmieszac dwa roznie plyny ??
czy kupic plyn który zgadza sie przynajmniej kolorem z moim ??

czy wogole nie dolewac ?? jesli nie ma wycieku ?? ... z tego co pamietam to poziom plyny jest na okolo 1/3 wysokosci zbiorniczka ... :)

czekam na wasze odpowiedzi :)
ttoby

Re: mieszanie płynów chłodniczych ...

Postprzez wild » 15 gru 2009 23:03:09

Nie wiesz jaki jest wlany. Sprawadź najpierw właściwości płynu. Może się okazać, ze musisz go wymienić.
wild

Postprzez wikked » 15 gru 2009 23:04:30

nie musisz mieć wycieków bo płyn po prostu odparowuje i stąd właśnie konieczność go uzupełniania, co się tyczy doboru płynu kiedyś były takie których nie można było mieszać ale od kilku lat wszystkie są mieszalne. Wlej dynagelu on jest mieszalny chyba ze wszystkimi. Ew. jeśli aż tak jesteś ostrożny to odlej ten który masz, dolej tego którym planujesz zalać/uzupełnić, podgrzej i zrób sobie "szejka" jeśli się spieni lub zważy to nie mieszaj. :mrgreen:
wikked

Postprzez ttoby » 15 gru 2009 23:29:07

nie dalo mi to spokoju ... wiec teraz bylem dokladnie sprawdzuc czy aby napewno nie mam wycieków ... :)

no i okazalo sie ze jednak sa... gdzies przy wejsciu do silnika ( zaraz nad pompa wspomagania ) ale nie na wezu i opasce tylko zaraz obok ... :/ co to moze byc ??

jutro jak bedzie jasno to zrobie fotki i wstawie na forum ....

PS. podczas lokalizacji wycieku plunu chlodniczego znalazlem jeszcze jednen wyciek ... :(
TYLNI MOST :( .... zaraz napisze temat na odpwoednim dziale ... :)

tu oczywiscie prosze o pomoc w sprawnie wycieku w ukladzie chlodzenia ... :)
ttoby

Powrót do Układ chłodzenia i ogrzewania, klimatyzacja