Witamy !

[B2.2D]wentylatory chłodnicy

[B2.2D]wentylatory chłodnicy

Postprzez rozum » 05 mar 2009 21:17:14

koledzy mam pytanko, moze ktoś wie. przy jakiej temperaturze powinny załaczyc sie wentylatory i co może być przyczyną że sie nie włączają
rozum

Re: wentylatory chłodnicy

Postprzez brum » 05 mar 2009 21:29:09

Napisz jaka Frota. Powinien się załączyć około 100st C.
Sprawdź bezpieczniki, przekażniki i ogólnie czy wentylator sprawny.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Balkandriver » 05 mar 2009 21:59:11

Jak pisze Brum - podstawa, jaki model i weryfikacja obecnych połączeń.
Wentylatory, czyli, że masz dwa?
Druga sprawa, czy masz chłodnicę z gniazdem na wkręcenie zewnętrznego czujnika temperatury?
Wtedy masz dowolność punktu zadziałania wentylatorów, w zależności, jakiego czujnika użyjesz.
Możesz też zrobić sobie włącznik niezależny, i włączać wentylatory z kabiny, kiedy będziesz uważał, że trzeba je uruchomić, obok od istniejącego układu.
Ale tak, czy owak trzeba zaingerować w istniejącą instalację, a najlepiej poprowadzić swoją.

BALKANDRIVER
Frontera 2.8 TDi - Long Distance Voyager
http://www.fotolandia4x4.com -> relacje, zdjęcia, filmiki
http://chomikuj.pl/balkandriver -> Mój chomik (nie tylko) Wędrowniczek
Spieszmy się kochać szuter, bo tak szybko odchodzi.
Balkandriver
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 63
Pochwały: 8
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez ArekV » 06 mar 2009 19:59:10

Jeżeli po silnym nagrzaniu silnika (100-120 stC) żaden wentylator się nie włącza a są to wentylatory elektryczne to najprawdopodobniej jest uszkodzony włącznik termiczny. Wyciągasz końcówki od tegoż włącznika i zwierasz je ze sobą uważając na to by nie zewrzeć tych końcówek do masy i nie zaplątać się w wentylator który powinien się uruchomić. Jeśli się nie uruchomił to jest problem z instalacją (bezpiecznik, kabelki itp) lub z silnikiem wentylatora. Jeśli się uruchomił to wyłącznik termiczny do wymiany.
To wszystko oczywiście jeśli są to wentylatory na silnik elektryczny.

Pzdr
ArekV

Postprzez rozum » 06 mar 2009 23:35:52

sa to wentylatory elektryczne, jest to frotka B 99r 2.2 DTI long wersja limited, panowie a wiecie może w którym miejscu znajduje się ten włącznik termiczny.A p rzy okazji wie ktoś dlaczego w nie są dwie chłodnice jedna normalna i druga taka cieńsza. Z góry serdeczne dzięki
rozum

Postprzez brum » 07 mar 2009 12:25:06

Ta druga cieńka chłodnica wymiarami taka sama jak od wody to chłodnica klimy. Na chłodnicy klimy od strony przodu są dwa wentylatory a od strony silnika wentylator chłodnicy wody.
Więc które nie działają?
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez DAN » 07 mar 2009 17:10:02

Witam ja miąłem taki problem rozwiązaniem było włożenie kabla do gniazda przy wentylatorze mechanik podrostu zapomniał podłączyć go.

Jeśli kable masz Ok to stawiał bym na czujnik temperatury jeśli chcesz inf. szczegółowe o tym czujniku pisze tutaj o wentylatorze cieczy chłodzącej i czujniku temperatury z tym związanej to podaj email wyśle ci obrazek gdzie się znajduje i dane z katalogu jaki to czujnik poszukasz sobie na allegro i wymienisz.
Frontera 2.2 16V benzyna + Tylny most z LSD + LPG Autronic AL700 - Reduktor Tomasetto 140hp - Opony BRIDGESTONE DULER A/T
DAN
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Pochwały: 1
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez rozum » 07 mar 2009 20:37:02

U mnie ta druga chłodnica jest troche mniejsza od tej chłodnicy od wody a wentylatory mam tylko 2 od strony silnika. Mój email to radekrozumek@poczta.onet.pl. fajnie by było gdybym miat to zdjęciówkę to bym wiedział gdzie szukać tego czujnika
rozum

Postprzez beaver_sc » 12 maja 2009 13:14:52

i wiesz co było nie tak z tymi wentylatorami? bo mam podobny problem. :|
beaver_sc

Postprzez rozum » 12 maja 2009 20:01:03

Naszczeście okazało się że wszystko było ok on poprostu ma tak wysoką temperature załaczania wentylatorów. Załącza je dopiero około 100 stopni i nie wolno go zalewać wodą tylko płynem. poprostu yrzeba pilnować żeby wskazówka nie weszła na czerwone pole.
rozum

Postprzez wikked » 12 maja 2009 23:13:59

Czujnik odpowiadający za załączenie wentylatora/ wentylatorów znajduje się (w silniku 2,2i) w przewodzie wodnym biegnącym od obudowy termostatu do chłodnicy. Z racji że ostatnio go wykręcałem mój miał 2 zakresy temperatur ponieważ że mam 2 wentylatory (klima). Zakres 1- 100-95 zakres 2- 105-100. Sprawdzenie jest proste: wyjmujesz wtyk z czujnika, sprawdzasz gdzie plus na wtyku, wtykasz tam koniec jednego przewodu (wcześniej przygotowanego dł.10cm) a drugi koniec wtykasz w dowolny pin. Załączy się jeden wentylator a jak wtykniesz w trzeci załączy się drugi. Zanim wymienisz czujnik sprawdź czy masz prawidłowy poziom w zbiorniczku bo jak będzie "sucho" to żaden wentylator się nie załączy.
wikked

Postprzez xenomorph » 20 maja 2009 13:20:36

Jak działają w waszych Frotkach wentylatory po włączeniu klimy?
W mojej załączają się na około 20 sekund potem kilka sekund przerwy i znowu działają.
Wydaje mi się że razem z wentylatorami wyłącza się również agregat od klimy.
W moim poprzednim aucie po włączeniu klimatyzacji wentylatory działały nieprzerwanie.
Frotka B 2000 r. 2.2 DTL
Jak jest u was?
xenomorph

Postprzez mirol1 » 20 maja 2009 13:31:23

xenomorph napisał(a):Jak działają w waszych Frotkach wentylatory po włączeniu klimy?
W mojej załączają się na około 20 sekund potem kilka sekund przerwy i znowu działają.
Wydaje mi się że razem z wentylatorami wyłącza się również agregat od klimy.
W moim poprzednim aucie po włączeniu klimatyzacji wentylatory działały nieprzerwanie.
Frotka B 2000 r. 2.2 DTL
Jak jest u was?

Hmm u mnie idą wentylatory nieprzerwanie /2.2 benzyna / , po przekręceniu klucza na zapłon
Bo po zapaleniu dopiero idzie agregat dodatkowo bo jest chyba paskiem napędzany :mrgreen: poprawcie jeśli się mylę
mirol1

Postprzez xenomorph » 20 maja 2009 13:43:49

Wszystkie agregaty są napędzane paskiem a załączają się elektromagnetycznie po wciśnięciu przycisku od klimy.
Chodzi mi o to czy w innych Frotkach chodzą nieprzerwanie czy tak jak w mojej wyłączają się na krótki czas ?
xenomorph

Postprzez DAN » 20 maja 2009 14:42:28

Frotka 2.2l Benzyna LONG

U mnie wentylator nie załącza się od razu po naciśnięciu przycisku klimy.
Mam jeden wentylator na Chłodnicy-Skraplaczu do którego idą dwa przewody co oznacza że wentylator ma tylko jeden bieg. Załączenie wentylatora następuje w momencie gdy skraplacz osiągnie daną temperaturę a dokładnie jak ciśnienie w nim a konkretnie za nim na osuszaczu na którym jest czujnik ciśnieniowy osiągnie jakiś poziom.
Wentylator załącza się przy pomocy niebieskiego przekaźnika znajdującego się przy filtrze powietrza taki sam przekaźnik jest po prawej stronie przy akumulatorze ale on jest odpowiedzialny za włączenie sprężarki.

Pozdrawiam
Daniel
Frontera 2.2 16V benzyna + Tylny most z LSD + LPG Autronic AL700 - Reduktor Tomasetto 140hp - Opony BRIDGESTONE DULER A/T
DAN
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Postprzez brum » 03 sie 2009 23:10:33

Sprawa wygląda tak.
Silnik zimny to ok jak tylko się nagrzeje to załącza się wentylator chłodnicy i kręci się cały czas obojętnie czy stoję czy jadę, przekręcam na zapłon odrazu startuje.
Czyżby czujnik ten na wężu? czy co...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez wikked » 03 sie 2009 23:21:11

brum napisał(a):Sprawa wygląda tak.
Silnik zimny to ok jak tylko się nagrzeje to załącza się wentylator chłodnicy i kręci się cały czas obojętnie czy stoję czy jadę, przekręcam na zapłon odrazu startuje.
Czyżby czujnik ten na wężu? czy co...

Trochę dziwne bo jak się psują czujniki to przeważnie w ten sposób że nie załącza w ogóle wentylatora. Rozumiem że temperatura w porządku??
wikked

Postprzez brum » 04 sie 2009 09:20:54

Temp jest ok. Teraz włącza się nawet rano jak jest winny silnik, wystarczy włączyć zasłon i zaczyna kręcić.
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez DAN » 04 sie 2009 09:22:04

Przekaźnik sprawdź od wentylatora możne się już osmoliły styki w nim i przy pierwszym załączeniu się kleją i wtedy objaw jest taki ze jest załączony na stale przy pierwszym jego załączeniu.

Ja miałem problem w drugim kierunku z wentylatorem od klimy przekaźniki były osmolone wyczyściłem pilniczkiem i teraz są problemy aby się załączyły.

Pozdrawiam
DAN
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Postprzez Jarek sp3swj » 04 sie 2009 09:50:43

mieszają się posty od frotek A i B :-) a to są spore różnice

Rozum masz 99r B... i masz dwa wentylatory .. podobnie jak ja

W mojej są prawdowpodobnie sterowane elektronicznie i chodzą na dwóch szybkościach
Zawsze kręca się obydwa,
Jak jest temp około 90 włączają się wolno
Jak jest na 110 włączają się szybko

Trzeba by zajrzeć do TIS do schematów
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 12
Województwo: Wielkopolskie

Następna strona

Powrót do Układ chłodzenia i ogrzewania, klimatyzacja