Witamy !

[B 2,2] Czyszczenie parownika klimatyzacji

[B 2,2] Czyszczenie parownika klimatyzacji

Postprzez Michał » 22 lip 2014 17:41:16

Witajcie,

Czy ktoś kiedyś czyścił parownika klimatyzacji we Frocie B (2,2 benzyna)?
Ale chodzi o czyszczenie bez rozbierania układu klimatyzacji czyli czy jest do niego jakiś dostęp z wnętrza samochodu powiedzmy po zdjęciu deski rozdzielczej. Czy da się zdjąć obudowę parownika itp.
Po tych 14 latach to tam się pewnie syfu już nazbierało, zwłaszcza że ktoś zapomniał o filtrze kabinowym w naszych maszynach. Chciałbym tam się dostać fizycznie a nie preparatami czyścić bo preparat to i zabije grzybki ale cały syf miedzy radiatorem skraplacza czy nagrzewnicy i tak tam zostanie.

Pozdrawiam
Michał
------------------------------------------------------------------
BYŁ: OPEL Frontera B 2000r LONG, 2,2 16V+LPG, Pirelli Scorpion A/T 31" (no około 275/70R16 :-) )
JEEP GC WJ 4.0 2000r LAREDO Lift +4" ,Hankook DynaPro ATm RF10 245/75 R16, K&N, Magnaflow
Michał
Starszy Bywalec
Starszy Bywalec

Województwo: Śląskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: [B 2,2] Czyszczenie parownika klimatyzacji

Postprzez damkam » 22 lip 2014 21:53:51

To się z motyką na słońce porywasz.
Niedawno wymieniałem nagrzewnice , aby się dostać do niej to musiałem cały środek wybebeszyć.
damkam

Postprzez Michał » 22 lip 2014 23:40:14

damkam napisał(a):To się z motyką na słońce porywasz.
Niedawno wymieniałem nagrzewnice , aby się dostać do niej to musiałem cały środek wybebeszyć.

No bez przesady z tą motyką. Wymieniałem już parownik w jeepie żeby zdjąć deskę trzeba rozebrać środek od słupków do samego przodu (do gołej blachy) ktoś liczył że to około 250 śrub, śrubek i innych drobiazgów.

Pytanie jest czy we Fronterze jak już wyjmę wszystko to dam radę to wyczyścić bez odkręcania parownika od układu (np. w jeepie się nie da bo taka jest konstrukcja obudowy) - żeby nie było że będę cały dzień rozkręcał tylko po to żeby poskładać to tak jak było.
Michał
------------------------------------------------------------------
BYŁ: OPEL Frontera B 2000r LONG, 2,2 16V+LPG, Pirelli Scorpion A/T 31" (no około 275/70R16 :-) )
JEEP GC WJ 4.0 2000r LAREDO Lift +4" ,Hankook DynaPro ATm RF10 245/75 R16, K&N, Magnaflow
Michał
Starszy Bywalec
Starszy Bywalec

Województwo: Śląskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez damkam » 23 lip 2014 07:39:24

Pytanie jest czy we Fronterze jak już wyjmę wszystko to dam radę to wyczyścić bez odkręcania parownika od układu (np. w jeepie się nie da bo taka jest konstrukcja obudowy) - żeby nie było że będę cały dzień rozkręcał tylko po to żeby poskładać to tak jak było.[/quote]

Tak po rozebraniu całego przodu dostaniesz się do parownika.
Tutaj masz podpowiedź co w jakiej kolejności rozbierać
http://forum.opel4x4.de/phpBB/viewtopic ... eea0836b3f

-- Dodano 23 lip 2014 08:43:55 --

Michał napisał(a):Pytanie jest czy we Fronterze jak już wyjmę wszystko to dam radę to wyczyścić bez odkręcania parownika od układu (np. w jeepie się nie da bo taka jest konstrukcja obudowy) - żeby nie było że będę cały dzień rozkręcał tylko po to żeby poskładać to tak jak było.

Tak po rozebraniu całego przodu dostaniesz się do parownika.
Tutaj masz podpowiedź co w jakiej kolejności rozbierać
http://forum.opel4x4.de/phpBB/viewtopic ... eea0836b3f
damkam

Powrót do Układ chłodzenia i ogrzewania, klimatyzacja