Witamy !

[A 2.5] wiatrak chłodnicy startuje od razu

[A 2.5] wiatrak chłodnicy startuje od razu

Postprzez Czayo » 10 mar 2012 18:21:04

Witam,
czy może ktos mi powiedzieć co sie dzieje jesli wiatrak chłodnicy załącza sie od razu jak zapale silnik? przypuszczam, że padło mi to aluminiowe ustrojstwo zamontowane na smigle i przez to silnik nie dogrzewa się . Posiadam Frocie Long 2.5tds 97r. i powiem szczerze , że mam nie lada problem z zakupieniem owej części. Dwa razy już zamawiana przez mechanika okazała sie nie tą co trzeba. Prosze o pomoc, zdjecia części, której szukam mogę podesłac na maila. z góry dziekuje za okazaną pomoc.
Czayo

Re: wiatrak chłodnicy startuje od razu

Postprzez jrzeuski » 10 mar 2012 19:14:15

A da się go przytrzymać ręką przy odpalaniu albo po odpaleniu zatrzymać?
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez Czayo » 10 mar 2012 19:36:27

kurcze, nie sprawdzałem, nie wiedzialem o tym. auto u mechanika stoi już i visco wykręcone. jakies nietypowe jak na frontere bo mocowane do wiatraka na 4 sruby cos jak w Volkswagenie LT 2.5tdi/sdi.
a co to moze oznaczać jesli wiatrak da sie zatrzymać podczas pracy silnika? jakie sa przyczyny i rozwiazania? będw wdzięczny za pomoc
Czayo

Postprzez jrzeuski » 10 mar 2012 19:50:49

Czayo napisał(a):a co to moze oznaczać jesli wiatrak da sie zatrzymać podczas pracy silnika?
Że prawdopodobnie jest sprawne. Do upewnienia się brakuje wtedy tylko rozgrzania silnika do 3 kreski i wtedy visco powinno się załączyć i zrobić taki przeciąg w komorze silnika, że nie da się tego przeoczyć.

PS. To włoski silnik VM41B spotykany m.in. w Jeep Grand Cherokee XJ, Chrysler Voyager, Alfa Romeo (któreś tam), Fiat Brava i paru innych.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez Czayo » 10 mar 2012 20:43:23

jesli chodzi o podciagnięcie temperatury do trzeciej kreski to jest problem bo wskazówka osiaga tylko pierwszą i dalej ni cholery isć nie chce:D a jesli chodzi o silnik WM41B to czy posiadasz taki sam w swojej Frotce? czy visco u Ciebie jest również takie nietypowe jak od jeepa czy chryslera?
Czayo

Postprzez jrzeuski » 10 mar 2012 21:28:36

Wiem, że ciężko ten motor zagrzać. Potrzeba go ostro piłować na drodze albo w terenie. Mnie jak dotąd ta sztuka udała się tylko 2 razy na 4,5 roku użytkowania :D Mam ten sam motor, wszystkie Frotki TDS go mają. Visco jest od tego silnika i nie wiem czy od jakiegoś innego pasuje.
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez Czayo » 11 mar 2012 11:20:08

Dziekuję Ci za podpowiedzi i nr silnika, może teraz cos ruszy w szukaniu w sklepach motoryzacyjnych. Pozdrawiam serdecznie
Czayo

Powrót do Układ chłodzenia i ogrzewania, klimatyzacja