Witamy !

(2.3TDi) Ogrzewanie, temeratura

(2.3TDi) Ogrzewanie, temeratura

Postprzez bozzu » 24 paź 2011 21:59:51

Witam,

W związku, że Frotki jeszcze nie miałem pytam o ogrzewanie i temperaturę silnika. Temperatura jest na pierwszej kresce a czasem 1mm za nią ogrzewanie słabe, wiem że poprzednik wymienił płyn i termostat więc może źle odpowietrzona czy coś??ciśnienie na wskazówce też słabe:/
bozzu

Re: (2.3TDi) Ogrzewanie, temeratura

Postprzez XII » 25 paź 2011 06:55:29

Hey,
Gdyby była źle odpowietrzona to raczej by się przegrzewała... To, że temperatura jest na pierwszej kresce to ja tak mam... W oryginale termostat otwiera się przy temp 92st.C mogę się tylko domyślać ale u mnie otwiera się właśnie jak wjedzie na pierwszą kreskę czyli ok 80st.C to samo być może jest u Ciebie - czyli termostat który otwiera się przy 80st.C U mnie problem polega jeszcze na tym, że temperatura wariuje ponieważ mam w połowie zamuloną chłodnice - poprzedni właściciel zamiast poszukać dobrej chłodnicy wsadził inny termostat ale i tak jak się postawi auto odpalone na jałowym przy temp. zew. 25st.C auto złapie temp 100st.C i więcej lol dopiero w jeździe spada - efekt niesprawnej chłodnicy - temperaturę łapie szybko - wentyle się nie załączają ponieważ czujnik w mule najprawdopodobniej. Dorobiłem sobie manualny przełącznik i jestem na etapie kupowania innej używanej chłodnicy - nowej się nie dostanie. Lipa :)
XII
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez bozzu » 25 paź 2011 20:15:36

Ja coś czuję, że nie mam termostatu w ogóle bo jak go dziś w terenie pogoniłem to ogrzewanie było:)
bozzu

Postprzez sh0rty » 26 paź 2011 07:23:55

przecież pisałeś że poprzednik wymieniał płyn i termostat :niewiem: - masz pewność że to zrobił?
jeśli jest nowy to powinien działać poprawnie, chyba że otworzył się raz i zablokował i stąd taka sytuacja że masz cały czas obieg otwarty...
ktoś kiedyś pisał, że dobrą opcją jest wymontowanie termostatu, ugotowanie go i sprawdzenie termometrem przy jakiej temp. się otwiera i czy w ogóle się otwiera, może przed wymianą warto sprawdzić :)
AT 30" + lift prawie 2"
mówią, że off-road wciąga :]
sh0rty
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Obrazki: 0
Pochwały: 1
Województwo: Łódzkie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez bozzu » 26 paź 2011 22:41:06

Bo tak mówił a ile w tym prawdy?? tyle, że płyn napewno nowy do -55 stopni:)
bozzu

Powrót do Układ chłodzenia i ogrzewania, klimatyzacja