Witamy !

[All] Czy da sie pzedłużyc prace wentylatorów

Re: Czy da sie pzedłużyc prace wentylatorów

Postprzez wikked » 17 cze 2010 17:09:40

po pierwsze primo: pozycja off wyłącznika jest nie dopuszczalna bo nie ma najmniejszych szans na załączenie wentylatora
po drugie primo: środkowy przekaźniek jest przerostem formy nad treścią bo służy tylko do zamknięcia obwodu "silnoprądowego" przekaźnika prawego i wrzucenia trybu AUTO w tryb AUTO
Sugestie:
- wywal środkowy przekaźnik bo niepotrzebnie komplikuje układ
- wyłącznik bezwzględnie bistabilny (albo MAN albo AUTO)
wikked

Postprzez Pawel » 17 cze 2010 19:04:07

..ale mnie będzie taki potrzebny: auto-off-manual... Na dzień dzisiejszy mam auto-manual, ale skłaniam się do "jarkowego" pomysłu...
...albo Ty jesz, albo Ciebie jedzą...
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
bike MTB wegług własnej specyfikacji...
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
w razie w: 696445799
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 11
Pochwały: 10
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez wikked » 17 cze 2010 19:12:52

nie ma sprawy tylko lepiej się nie zapomnij bo cholernie drogie te nasze chłodnice są a i uszczelka pod głowicą nie jest najtańsza z robotą ;)
wikked

Postprzez Jarek sp3swj » 17 cze 2010 19:30:20

wikked napisał(a):po pierwsze primo: pozycja off wyłącznika jest nie dopuszczalna bo nie ma najmniejszych szans na załączenie wentylatora
po drugie primo: środkowy przekaźniek jest przerostem formy nad treścią bo służy tylko do zamknięcia obwodu "silnoprądowego" przekaźnika prawego i wrzucenia trybu AUTO w tryb AUTO
Sugestie:
- wywal środkowy przekaźnik bo niepotrzebnie komplikuje układ
- wyłącznik bezwzględnie bistabilny (albo MAN albo AUTO)

Już ci Wiktor wyjasniam...

Jak sam zauważyłes pozycja OFF to jest TOTAL OFF i właśnie jest po to by nie było załączone

Pozycja AUTOMAT - jest własnie do pracy w pełni automatycznej -

pozycja MANUAL jest własnie do pracy wymuszonego wentylowania

środkowy przekaźnik jest bardzo potrzebny - włąsnie do wyłączania na siłę wentylatora - to my z kabiny jestesmy władcami - jak nie chcemy to nam nie warczy

Podsumowując - przełącznik o trzech pozycjach stabilnych
MANUAL ON ----------- TOTAL OFF ------------AUTOMAT

Zastosowanie dokładnie trzech takich samych popularnych przekaxnikówma nas zabezpeczeyc przed niepowtarzalnością elementów - typowe elementy dostania w każdym sklepie i na kazdej lepszej stacji benzynowej
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 12
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Pawel » 17 cze 2010 19:31:57

Wiem, szczególnie robocizna w silniku Isuzu... :? Dlatego będą 3 pozycje: auto - dla "wszystkich" (głównie moja Aldona), off - przejazdy przez brody wodne (przetestowane w ZJ 5.2 V8), manual - dla mnie i w terenie...
To głównie taki mój kaprys, ale kilku znajomych ma i miało taki myk w autach i chwaliło to sobie lepiej niż seryjną wiskozę...

A wiecie jaka teraz cisza w kabinie bez tego wiatraka... :>:
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Jarek sp3swj » 17 cze 2010 19:43:11

Jarek sp3swj napisał(a):jak ktoś chce sobie zmotać ręczne + automatyczne sterowanie dodatkowym wentylatorem polecam takie rozwiązanie

Właśnie... aż sprawdziłęm jak pisalem - dodatkowym wentylatorem

to jest układ który rysowałem dla pawła steryjąc dodatkowym wentylatorem

jeżeli chcemy dodatkowo sterować nasz jedyny wentylator - to ten obwód włączamy równolegle do istniejącego obowdu - pod warunkiem że wentylator "jest na masie" i ma sterowanie przekaźnikowe !!!

Jeżeli ktos ma wnetylator sterowany "eletronicznie" np szybkośc obrotów przez ECU jakims regulatorem PWM czy coś... to sterowanie alternatywne wymaga jeszcze jednego przekażnika - ale ze stykami przełączającymi - by nie podawac zasilania "cofającego" się do elektroniki.... ale niewykluczone że jak jest sterownik elektroniczny to może on wykrywac obecność wentylatora przez ECU...

Musze w mojej froci B odłączyć wentylatory i sprawdzic czy ECU sie nie burzy.... ale chyba nie bedzie bo zauważyłem u mnie 3 przekaśniki przy błotniku od striony pasażera i puszka ma symbole wentylatorów i to one własnie klikaja..

schemat dla dodatkowego sterowania jedynego wentylatora
termostat to dodatkowy -termostat tak jak to zrobił paweł
Załączniki
WENTYLATOR2_by_sp3swj.PNG
WENTYLATOR2_by_sp3swj.PNG (30.96 KiB) Przeglądane 414 razy
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Jarek sp3swj » 17 cze 2010 19:47:10

Pawel - Amor napisał(a):... przejazdy przez brody wodne ....:

ooo kurna... własnie sobie wyobraziłem jaki opór dostaje wentylator gdzie jego połowa zanurzona jest w wodzie !!!! normlanie motorówka.. to może upalić bezpieczniki - opór wody na smigła

ciekawe ilu ludzi uwaliło juz wiskozę która częściowo zanurza sie w wodzie i oróbuje szybko kręcic.. normlanie napęd strumieniowy jak w amfibi...
/Jarek Poznań
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Pawel » 17 cze 2010 20:00:18

...a później jaki syf pod maską i na silniku...
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez wikked » 17 cze 2010 20:04:26

Sorki Jarku ale nie doczytałem że to dodatkowy. Jeśli tak to jest oki.
p.s. ta kreska zrobiła jasność
wikked

Postprzez Jarek sp3swj » 17 cze 2010 20:49:27

wikked napisał(a):Sorki Jarku ale nie doczytałem że to dodatkowy. Jeśli tak to jest oki.
p.s. ta kreska zrobiła jasność

spokoo luzik... w sumie jeszcze raz patrzac na schemat mozna by dodac jedna sztuczke...

głosny WYJEC-BUZER 12 V podłączyć równolegle do styków środkowego przekaźnika - dzięki temu uzyskamy akustyczne ostrzeżenie i wysokiej temperaturze i nie[racujacym wentylatorze (pozycja TOTAL-OFF)

Człowiek czasami w ferworze walki może zapomnieć... a wyjec :cry2: nam przypomni...

Włącznik OFF pozwala także na wyłącznie - jakby termostat sie popsuł....

... z innej beczki - troszke zwiąanej to do zasilania szpei elektrycznych przydal by sie taki układ z dwoma przyciskami - załącz - wylącz i automatycznie rozłączanie elektrododatków jak napięcie spada poniżej ~~ 10 V.. jak ktos chce mogę zaraz namasac taki prosty układ na dwóch przyciskach diodzie zenera i przekaźniku... ( przydane jak zostawiamy włączona lodówke i inne ... dla zapominalskich....

aa i jeszcze jedno dla niewtajemniczonych - ten maly dodatkowy bezpiecznik musi być !!!!
/Jarek Poznań
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Pawel » 18 cze 2010 05:12:24

...dorysuj na schemacie tego wyjca, dla mnie... :wink:
Jak to mówi stare przysłowie pszczół: przezorny zawsze ubezpieczony... :>:
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez konik » 18 cze 2010 18:44:17

Jarku nie wiem po co w układzie 3 przekaźniki skoro wszystko może pracować na jednym? Przecież każdy dodatkowy element zwiększa koszt, awaryjność, skomplikowanie instalacji, czy choćby masę auta :D Przerobiłem trochę twój schemat i wyszło mi takie coś. Funkcjonalność identyczna, koszt 1/3. Dioda na życzenie Pawła sygnalizuje załączenie termostatu, przy wyłączonym wentylatorze

PS Jeżeli nie zastosujemy diody 12V to oczywiście w szereg z diodą trzeba wstawić rezystor.
Załączniki
bez tytułu.JPG
bez tytułu.JPG (44.06 KiB) Przeglądane 369 razy
konik
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Obrazki: 3
Pochwały: 5
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez Pawel » 18 cze 2010 19:18:33

W tej chwili mam podobnie, ale jarkowy jakoś bardziej do mnie "przemawia"... Grzesiu, czyli kontrolka wskazuje pozycję "total off" wentylatora, czyli będzie świecić za każdym razem gdy włącznik dostanie sygnał do uruchomienia wiatraka :?:
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Jarek sp3swj » 18 cze 2010 19:51:58

konik napisał(a):Jarku nie wiem po co w układzie 3 przekaźniki skoro wszystko może pracować na jednym?

:-) no zgadza sie... sprawa trzech przekaźników wzięła się z tego że najpierw chciałem użyc innego włącznika... potem jak dodałem ten to juz nie optymalizowałem.. na tym jednym bedzie OK !!!

bardzo ważny w tym układzie jest ten przełącznik co był na fotce z trzema stabilnymi pozycjami

Każdy układ ma swoje wady i zalety... trzy przekaźniki drożej o 20 pln.... ale hihi możemy mieć układ jak o dawce przekaźników ;-) dla innych wazniejszych obwodów auta :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: jak nam padnie jeden zprzekaźnków - możemy je popodmieniać

Tak ten układ zoptymalizowany jest OK

dzieki temu że mamy sygnał z termostatu w kabinie możemy zrealizowac dwie kontrolki
- odczyt termostatu - wysoka - niska temp
- Brak załączenia wentylatora pomimo temperatury ( przypomnienie LEDem że mamy TOTAL-OFF)

jest jednak mała drobna przewaga mojego układu -- jak zrobisz TOTAL OFF... to nawet jak przekaźnik od termostatu się skleja styki ... nasz priorytet wyłączenia ma wyższe znaczenie ... wyłączy bez względu na awarie przekaźnika
/Jarek Poznań
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Zeppelin » 21 cze 2010 12:11:37

Wczoraj sprawdziłem termostat i działa, swieceiłem przez chłodnice i świeci :/ a pomimo to podczas jazdy wskakuje dalej na ponad 100'C. Moze to być uszczelka pod głowicą ?? Czy coś jeszcze innego bo to jest spory koszt zeby go robić jeśli jest ok . Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł ??

Aaaaa i jeszcze jedno od czasu do czasu wyskakuje mi check engine i jest to bład " niskie napięcie na czujnika polóżenia wałka" moze to byc coś od tego ??
Zeppelin

Postprzez Pawel » 05 lip 2010 21:22:05

...niestety... montaż włącznika wentylatora na wężu za termostatem to nie najlepszy pomysł... :<: Uczymy się na błędach, tylko dlaczego na własnych... :?: :?
Na razie po wymianie sklejonego przekaźnika zostawiam "tryb manual" z hebelka w kabinie - ważna obserwacja wskaźnika temperatury :!: Puki nie uporam się z uszczelniaczem na wale i z pompą paliwową odpuszczam i zostawiam... :( Taki lajf...
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez wikked » 06 lip 2010 13:18:42

osobiście to gdybym miał coś zmodyfikowac to wstawiłbym w obwód wentylatora (równolegle) Zenera z buczkiem do sygnalizacji uszkodzenia silnika wentylatora.
wikked

Postprzez Jarek sp3swj » 06 lip 2010 21:46:43

Pawel - Amor napisał(a):...niestety... montaż włącznika wentylatora na wężu za termostatem to nie najlepszy pomysł... :<:

Dla rozwiązania twojego problemu szukałem przekaźnika dwuczasowego ale nie maja odpowiedniego. ( z podwójna histerezą)

Trzeba wprowadzić histeresę czasową - by ciągle zmianiająca się tem w wężu nie powodowała "wariacji" wentylatora

Dodając pojedynczo czasówke spowodujemy że "impuls" z termostatu zawsze załączy wentylatory na czas nie krócej niż... http://ase.hoste.pl/sklep/index.php?p37 ... owy-3tr300

jak sie uporasz z obecnymi problemami - daj znac dorusuje schamat dla wybranego przekaźnika.
/Jarek Poznań
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Pawel » 07 lip 2010 05:15:39

Najlepszym rozwiązaniem byłby czujnik w chłodnicy, ale moja jest sprawna i ma orginalnie zaślepione miejsce na czujnik... Wczoraj odstawiłem auto do "lekarza"...
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik