Witamy !

[B2.2D]wentylatory chłodnicy

Re: [B2.2D]wentylatory chłodnicy

Postprzez Tomek92 » 02 gru 2010 17:40:41

Witam! podepne sie pod temat mam problem z pierwszym biegiem wyntylatora w samochodzie
Frontera 2.2 16V (benzyna). Po osiagnieciu temp ok 97 nie wlacza sie pierwszy bieg. Z tego co wiem czujnik znajduje sie na obudowie Egr-u (2 pinowy) wysyla sygnal do ECU a on zas z kolei wysyla sygnal na przekaznik i zalaczaja sie wentylatory.
Dodam jeszcze ze przy zwarciu przekaznika zalacza sie normalnie pierwszy bieg.
przekazniki ok
Czy znajduja sie jakies dodatkowe czujniki zalaczajace wentylator np na klimie?
Tomek92

zamienik czujnika zalanczajacego wentylatory frota b 2.2 dti

Postprzez januszm » 29 sty 2011 14:24:23

witam mam problem z czujnikiem ktory wlancza wentylatory chlodnicy czy jest jakis zamienik bo o orginalnego nie sposob dostac jest on na 3 piny na ostro wentylatory dzialaja na obie predkosci moze kto pomoze.
januszm

Re: zamienik czujnika zalanczajacego wentylatory frota b 2.2 dti

Postprzez maciar » 29 sty 2011 14:29:09

Jest duże prawdopodobieństwo że osad na czujniku jest co go blokuje.Zlej płyn wykręć czujnik i sprawdź.Szukałem zamiennika i nie znalazłem ale wyczyściłem i jest ok
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 16
Województwo: Lubelskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez januszm » 31 sty 2011 19:15:05

dzieki za rade jak mroz odpusci to sprobuje go wyczyscic a kiedys wyczytalem ze podobno pasuje z audi a3 lub od jakiejs alfy ale nie moge znalesc tego postu i ciekawe czy maja takie same temp zalanczania a jak nie czy komp nie bedzie tego odczytywal jako bledy
januszm

Postprzez maciar » 31 sty 2011 21:12:43

Czujnik wentylatorów załącza tylko przekaźniki i z komputerem niema nic do czynienia(tak jest w mojej).Prawdopodobnie duże różnice temperatury w chłodnicy(frota wklejona spodem w błoto)
IMG_0052chłod.JPG
IMG_0052chłod.JPG (119.45 KiB) Przeglądane 206 razy
a temperatura silnika ta czytana przez czujnik w głowicy sprawiły iż nowsze froty nie posiadały czujnika w chłodnicy a wentylatorami sterowało ECU
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Re: wentylatory chłodnicy

Postprzez XII » 23 maja 2011 22:46:45

ADAM SP3WXO napisał(a):
Jarek sp3swj napisał(a):mieszają się posty od frotek A i B :-) a to są spore różnice

Rozum masz 99r B... i masz dwa wentylatory .. podobnie jak ja

W mojej są prawdowpodobnie sterowane elektronicznie i chodzą na dwóch szybkościach
Zawsze kręca się obydwa,
Jak jest temp około 90 włączają się wolno
Jak jest na 110 włączają się szybko

Trzeba by zajrzeć do TIS do schematów

Dokładnie tak jak mówisz Jarek. Wentylatory w B pracują na dwóch prędkościach.

W tisie nie na schematów do A :(

hmmm a to dziwne bo w mojej frotce (a ja mam 2.2 DTI 3d z '99) wentylatory załączają się jak temperatura osiągnie powyżej 100st.C (tak może około 105-110st.C) załączają się wtedy oba wentylatory i kręcą się raczej szybko - nie zauważyłem by działały na 2ch prędkościach - może mam coś zepsute - może ktoś coś podpowie w tej sprawie? Czasami chciałoby się załączyć wentylatory samemu jak się widzi temperaturę około 100st.C lub lekko ponad ale niestety nie mam takiego sterowania z kabiny (może wie ktoś jak to można zrobić bezpiecznie?).

Mam pytanko... Czy w mojej frocie wentylatory powinny się załączać wcześniej niż przy 105-110st.C? Może np. przy 95st.C
A może powinno być tak, że przy 90-95st.C powinny załączać się oba na biegu wolniejszym, a powyżej 100st.C na biegu szybszym?
Albo najlepiej niech ktoś konkretnie opisze jak to ma działać i gdzie szukać ewentualnej usterki... :/ bo ja już zbaraniałem - w tym temacie jest mnóstwo odpowiedzi ale odnoszących się do różnych modeli frotek...

Pozdrawiam.
XII
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez Kristoffer » 26 wrz 2011 08:14:29

Witam

Przeczytałem cały wątek ale niestety odpowiedzi na swój problem nie znalazłem.

Frota 2,2 DTI Sport 99r bez klimy

Potrzebny włącznik wentylatorów chłodnicy wkręcany w dolny prawy róg chłodnicy .Włącznik dwustopniowy trzy pinowy.

W obecnej chwili ma założony zmotany włącznik na przewodzie od termostatu który załącza tylko górne obroty wentylatora.

Ten wkręcony w chłodnicę jest spaprany prawdopodobnie coś ktoś wcześniej kombinował tak że na razie go nie ruszam.

Pytanie czy ktoś kupował orginał `jakie symbole lub czego mam konkretnie szukać.
Frontera B Sport RS
Ratownik XTR
lift IRONMAN 3"
Dotz Dakar 15 ET+12J7
BFG AT 31x10.5
http://www.facebook.com/groups/519662818045283/
Kristoffer
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Obrazki: 16
Pochwały: 1
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez maciar » 26 wrz 2011 19:54:48

Kiedyś szukałem i nie znalazłem.Jak napisałem wyczyściłem stary i gites.Wykręć stary zmierz gwint i dobierz coś na 2 prędkości.Może to? http://allegro.pl/oryg-czujnik-wlacznik ... 28452.html
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Poprzednia strona

Powrót do Układ chłodzenia i ogrzewania, klimatyzacja