Witamy !

[B 3.2] Znika płyn chłodniczy - tylko gdzie ? ? ?

Postprzez Fazi » 19 kwi 2008 17:52:24

Jak nie chcesz się dobierać do nagrzewnicy - to połącz dwa węże (zasilanie i powrót) które wchodzą w ścianę grodziową w komorze silnika. W ten sposób zmostkujesz nagrzewnicę. A wymienisz w dogodnym dla Ciebie czasie.
telefon ** 503 588 503 ** lub fazi@post.pl................... PRIV czytam sporadycznie, wolę mail !!!
Fazi
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Pochwały: 3

Postprzez wojtekkk » 19 kwi 2008 19:47:13

i nie syp tam prosku bo oprócz nagrzewnicy będziesz szukał chłodnicy a w przeciwieństwie do tej pierwszej to sie akurat nie da zmostkować i jeździć
wojtekkk

Postprzez radkan3 » 19 kwi 2008 19:49:52

sa uszczelniacze do chłodnic .kup dwa opakowania wsyp.jezeli dziura nie jest zbyt duza to ci uszczelni ibedziesz mial spokoj.
radkan3

Postprzez Fazi » 19 kwi 2008 19:56:18

radkan3 napisał(a):sa uszczelniacze do chłodnic .kup dwa opakowania wsyp.jezeli dziura nie jest zbyt duza to ci uszczelni ibedziesz mial spokoj.

Zrobisz mu potem remont silnika na swój koszt ?? za taką doradę :evil:
telefon ** 503 588 503 ** lub fazi@post.pl................... PRIV czytam sporadycznie, wolę mail !!!
Fazi
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Postprzez wojtekkk » 19 kwi 2008 20:31:52

radkan chwile wcześniej napisałem by tego nie robił a ty proponujesz od razu dwa opakowania
wojtekkk

Postprzez radkan3 » 19 kwi 2008 21:00:25

wojtekkk-ja to wsypalem do mojej vectry -juz ma 300000 jezdzi dalej
radkan3

Postprzez arwi » 13 maja 2008 21:12:55

A ja mam taki problem że płyn wywala mi przez zbiorniczek wyrównawczy .Zaobserwowałem , że jak przygazuję to przez ten cięki przewód przy zbiorniczku leci płyn i zaczyna sie pienic co może być przyczyna tego?
Jeszcze jedno czy w frotce 2.4i układ chłodzenia jest ciśnieniowy czy nie bo patrząć na fotki (ja mam korek taki żółty jak w nowych oplach )jest inny korek.
arwi

Postprzez kamyk6666 » 14 maja 2008 23:49:15

ja też miałem żółty, odkręć go i pojeździj, jak objawy ustąpią to wymień korek?/ on ma taki jakiś zaworek, który się czasem zapych syfem/
, powodzenia.
odpisz co i jak
kamyk6666

Postprzez TATAR » 19 maja 2008 18:16:22

mialem to samo (moze) znikal plyn u mnie to nagrzewnica padla wiec proponuje sprawdzic dywaniki czy nie mokre jak tak to kapie z nagrzewnicy
Prezes
Prezes

Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez wojtekkk » 19 maja 2008 19:11:12

tak układ jest ciśnieniowy i wadliwy korek moze powodować anomalie-zrób jak wspomniano wceśniej czyli niedokrecaj korka-bedzie wiadomo cy to to
wojtekkk

Postprzez arwi » 20 maja 2008 21:15:28

Napiszcie mi jeszcze czy płyn powinien się przelewać przez zbiorniczek wyrównawczy przy dodaniu gazu.
arwi

Postprzez samhain » 21 maja 2008 09:47:15

TATAR napisał(a):mialem to samo (moze) znikal plyn u mnie to nagrzewnica padla wiec proponuje sprawdzic dywaniki czy nie mokre jak tak to kapie z nagrzewnicy

Jeśli cieknie nagrzewnica, to we wnętrzu czuć charakterystyczny, kwaśno-zgniły zapach.

O tym, że płyn ucieka do silnika świadczy biały osad na korku wlewu oleju oraz biały dym wydobywający się z rury wydechowej przy dodaniu gazu.
samhain

Re:

Postprzez JJKILLER » 13 gru 2009 04:07:13

nightman napisał(a):Moim skromnym zdaniem:
...
2) jeżeli ucieka w garnki - będzie problem z paleniem - czasami może coś bulkać w zbiorniczek ale niekoniecznie...

sylwian70 napisał(a):...być oznaka padniętej uszczelki pod głowicą przy odpalaniu na zimnym z wydechu lubi wtedy nieżle zadymić albo pokichać...

A propos powyższych, u mnie ubywa chłodziwa ok 500ml na 500km, wszystko oglądnąłem wiele razy i nigdzie nie kapie oraz oleju nie przybywa, ale za to jest duży problem z odpalaniem, nawet po 3-4 godzinach postoju trzeba kręcić z 5min żeby silnik zagadał, a jak zagada to potrafi po kilku sec. zgasnąć, a po nawet krótkiej jeździe jak odkręcę korek od oleju to taki leciutki dymek pójdzie i spokój. Oleju mi bierze bardzo malutko choć mam gaz.
Czy mam się obawiać trafionej uszczelki pod głowicą :?: :(
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: Znika płyn chłodniczy - tylko gdzie ? ? ?

Postprzez Pawel » 13 gru 2009 09:50:47

...możliwe...
...albo Ty jesz, albo Ciebie jedzą...
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
bike MTB wegług własnej specyfikacji...
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
w razie w: 696445799
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 11
Pochwały: 10
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez Shreck22 » 15 gru 2009 16:52:07

Ja też się dołączę do postu. Dzisiaj zszedłem przed blok i patrze a pod samochodem plama, dość sporawa. Przeraziło mnie to i zmartwiło dość, olej to nie był bo zimno i nie kapał by tak szybko mimo przecieku ewentualnego. Zresztą olej sprawdziłem i jest w granicach normy.
Natomiast płyn chłodniczy uciekł, zbiorniczek pusty. Podpowiedzcie gdzie mam szukać problemu, nie wiem czy dywaniki są mokre czy nie bo pizga na dworze i wszystko zmarznięte nawet w autku.
Samochodzik był jeżdżony w piątek i działało ogrzewanko, od piątku stoi nie odpalany i pojawiła się ta plama. Domyślam się, że to raczej nie jest mały przeciek skoro uciekł cały płyn ze zbiorniczka wyrównawczego przez 4 dni i to na postoju.
Ratujcie pomysłami co mogło się stać i jak zaradzić temu.
Frotka A 2.3 td
Shreck22
Maniak
Maniak

Obrazki: 0
Pochwały: 1

Postprzez JJKILLER » 15 gru 2009 17:04:50

Sprawdź wszystkie łączenia węży i podokręcaj wszystkie cybanty. Najlepiej zacznij zgodnie z kierunkiem obiegu płynu rozpoczynając od tego co jest pod zbiorniczkiem wyrównawczym.
U mnie tak było.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Shreck22 » 17 gru 2009 21:34:39

JJKILLER dzięki za podpowiedź.
Dopiero dzisiaj się za to wziąłem i faktycznie był jeden wężyk niedociągnięty. Ale mimo tego, że wężyk dokręciłem obejmą mocniej to się okazało ze jeszcze cieknie mi z tej pompki co jest zaraz obok zbiorniczka wyrównawczego, jutro będę musiał się za to wziąść. Może orientuje się ktoś czy ona jest rozbieralna, aby ją uszczelnić czy coś takiego?? Póki co dolałem płynu i zobaczę co do jutra się wydarzy.
Shreck22
Maniak
Maniak

Postprzez aku » 20 gru 2009 15:30:32

dzien dobry wszystkim.ja tez mam problem z autem . u mnie po przejechaniu nawet 5 km wywala nawet wszystki plyn z chlodnicy i para bucha ,weze robia sie twarde.czy vto korek czy uszczelka, czy moze cos sie pozatykalo.jak myslicie koledzy co to moze byc
aku

Postprzez Shreck22 » 22 gru 2009 20:59:18

No i dzisiaj pozbyłem się problemu uciekającego płynu, mam nadzieje, że to to było.
Przeciekała pompa która pompowała płyn, ta elektryczna, postanowiłem pominąć ją w układzie i teraz nawet lepiej bo autko szybciej łapie temperaturę.
Czy nie orientujecie się może czy ta pompka powinna pracować cały czas, czy może jest jakiś zaworek który puszcza dopiero obieg przez nią po uzyskaniu odpowiedniej temperatury, pytam bo u mnie cały czas pracuje i przepompowuje płyn.
Shreck22
Maniak
Maniak

Postprzez janusz64 » 22 gru 2009 22:48:54

Shreck22 napisał(a):No i dzisiaj pozbyłem się problemu uciekającego płynu, mam nadzieje, że to to było.
Przeciekała pompa która pompowała płyn, ta elektryczna, postanowiłem pominąć ją w układzie i teraz nawet lepiej bo autko szybciej łapie temperaturę.
Czy nie orientujecie się może czy ta pompka powinna pracować cały czas, czy może jest jakiś zaworek który puszcza dopiero obieg przez nią po uzyskaniu odpowiedniej temperatury, pytam bo u mnie cały czas pracuje i przepompowuje płyn.

Pompka do pompowania płynu :?:
Nie rozumie :roll:
Może chodzi o termostat :?:
janusz64

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Układ chłodzenia i ogrzewania, klimatyzacja