Chodzi o część zaznaczoną na zdjęciu (sorki ale tylko takie zdjęcie znalazłem)

Witamy ! |
---|
|
Trzeci napisał(a):hmmm pewnie tak ściągacz do łożysk wewnętrzny i wyjmiesz.Samo wisco jest na imbus 8 i pamiętaj że gwint jest lewy czyli odkrecamy jak zegarek chodzi.
Trzeci napisał(a):Spróbuj sciagacza jak jest nierozbieralne to i tak do wywalenia
Trzeci napisał(a):Bedziesz się martwił jak sie popsuje bo nadgorliwość może przynieść złe skutki, nie czytałem na forum aby ktos to wymieniał a frotek tu sporo ...
Trzeci napisał(a):Dostęp jest super 3 węże zdejmujesz chłodnice na wierzch i juz dostęp do wisco jest
marcinur napisał(a):Czy łożysko/łożyska w obudowie do które montuje się wentylator jest/są wymienne? Da się to jakoś wybić?
Chodzi o część zaznaczoną na zdjęciu (sorki ale tylko takie zdjęcie znalazłem)
cinek1983059 napisał(a):skoro visco masz już zdemontowane to zamontuj wiatrak elektryczny, skończą się twoje problemy bo viscoza to nic dobrego
jager_18 napisał(a):W przypadku gdybym chciał zamontować elektryczny wentylator należałoby wmontować czujnik wentylatora do chłodnicy (widziałem chyba zaślepkę w mojej chłodnicy po lewej stronie), oraz zamontować na chłodnicy wentylator? To wystarczy?
cinek1983059 napisał(a):jager_18 napisał(a):W przypadku gdybym chciał zamontować elektryczny wentylator należałoby wmontować czujnik wentylatora do chłodnicy (widziałem chyba zaślepkę w mojej chłodnicy po lewej stronie), oraz zamontować na chłodnicy wentylator? To wystarczy?
czujnik może być też na wężu, jego podpięcie jest banalne, wiatraki które ci prawie idealnie spasują to ze scorpio, mondeo, froty, można zrobić też dodatkowy knefel który w razie w można użyć jak czujnik nie zadziała.
jager_18 napisał(a):cinek1983059 napisał(a):jager_18 napisał(a):W przypadku gdybym chciał zamontować elektryczny wentylator należałoby wmontować czujnik wentylatora do chłodnicy (widziałem chyba zaślepkę w mojej chłodnicy po lewej stronie), oraz zamontować na chłodnicy wentylator? To wystarczy?
czujnik może być też na wężu, jego podpięcie jest banalne, wiatraki które ci prawie idealnie spasują to ze scorpio, mondeo, froty, można zrobić też dodatkowy knefel który w razie w można użyć jak czujnik nie zadziała.
Mógłbyś mi doradzić jaki czujnik zastosować, od czego? Czy ten wentylator od scorpio byłby odpowiedni? http://allegro.pl/scorpio-wentylatory-c ... 56934.html , czy może jednak lepiej szukać od frontery i wtedy taki czujnik, o ile oczywiście będzie pasował http://allegro.pl/show_item.php?item=49 ... f2d6ed1ca0 ??
cinek1983059 napisał(a):
ten wentylator i czujnik idealnie powinny pasować.ja u siebie właśnie takie mam, wiatraki ze scorpio, czujnik astra f i wszystko działa idealnie.
jrzeuski napisał(a):Ja musiałem dać przekaźnik, bo mam ręczny włącznik. Gdybym chciał bez, to włącznik na taki prąd wyglądałby jak mniejsza wersja hebla do winchaJeżeli wentylator ma włączać tylko czujnik temperatury wody, to przekaźnika nie trzeba. Ja czujnika nie mam, bo nie miałem gdzie go zamontować, musiałbym motać wąż do chłodnicy a to oznacza ryzyko, że się to potem rozszczelni i
Niestety brak czujnika oznacza, że sam muszę pilnować wskazań temperatury. Pozostawienie auta z włączonym silnikiem bez działającego wentylatora grozi zagotowaniem wody po kilkunastu minutach. Z drugiej strony muszę pamiętać o wyłączeniu wiatraka przez wjazdem do wody, żeby mu łopat nie urwało jak to się notorycznie działo przy wiskozie. Najlepsza opcja to przełącznik 3-pozycyjny: AUTO(czyli czujnik)/ON/OFF, ale to wymaga skomplikowania nieco elektryki.
Powrót do Układ chłodzenia i ogrzewania, klimatyzacja
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość