Ne wiem czy było, czy nie Ale dla potomnych napiszę jaki tuning przeprowadziłem mojemu webastu

Rano do pracy zawsze na tą samą godzinę jadę więc z zegara nastawiam czas startu pieca, ale niestety nie zawsze o tej samej godzinie kończę pracę więc już nie nastawiam pieca, irytowało mnie, że w mrozy mam takie cudo a szyyby trzeba skrobać i biedną traktować Coldstartem który już nie jest taki jak kiedyś, na pilot za daleko stoi, fabryczny moduł GSM jest koszmarnie drogi, jakieś dedykowane tańsze ale i tak swoją cenę mają... Samoróbki w sieci też krążą ale ich ceny nadal wygórowane... No więc zrobiłem sobie swój

Mało to telefonów po szawkach się wala?
Nie znam się na fachowej terminologi elektronicznej więc będę pisał łopatologicznie
Zacząłem od rozebrania starej Nokii 6300 - nie reklamuje marki Ale z tych starych tylko ta trzymała baterie ponad tydzień, odlutowałem z jej płytki silniczek od alarmu wibracyjnego, poczym dolutowałem kabelki, które wyprowadziłem na zewnątrz tel. W sieci zakupiłem mikroprzekaźnik: napięcie cewki ~3v załącza od 3-250V.
następnie rozłożyłem mój zegar od webasto - analogowy, włączniki stykowe (czy jak to się tam nazywa - 2 szersze ścieżki na płytce, które się zwierają kiedy wciska się guziczek) do ścieżek które idą do niego dolutowałem dwa cienkie kabelki i wyprowadziłem za zegar, wszystko połączyłem przekaźnikiem i teraz kiedy puszczę głuchacza lub wyślę sms, tak by zadziałał alarm wibr. włącza się webasto tak jak bym wcisnął przycisk. by zdeaktywować ta sama operacja

w profilu tel. ustawiam dzwonek na " jeden sygnał" wówczas nie ważne ile dzwonie tylko poda jeden impuls i pięknie to działa

W tel mam kartę prepaid rokiem ważności konta z sieci w której mam tel do rozmów a więc wszystko mam za friko

Oczywiście moduły z sieci są bardziej zaawansowane, odpowiadają na zapytania o status itp. No mój tego nie potrafi, ale starych telefonów trochę leży to tu, to tam... Więc jedynym kosztem który poniosłem był mikroprzekaźnik, za który w sieci dałem 2,50zł. Może komuś pomogłem,może zainspirowałem

Sezon się zaczyna więc napisałem