Witamy !

[All] Odgrzybianie klimatyzacji

[All] Odgrzybianie klimatyzacji

Postprzez agaciura » 06 wrz 2016 07:46:18

Cześć, mam pytanie odnośnie parownika klimatyzacji czy można go samemu wyczyścić. Po wyłączeniu klimatyzacji klimatyzacji czuć nieprzyjemny zapach. Posiadam środek czyszczący układy klimatyzacji firmy Wurth na którym jest napisane żeby włożyć rurkę w odpływ skroplony, że dlatego chcę się upewnić. Dziękuję za wszystkie pomocne rady. Pozdrawiam
agaciura
Nowicjusz
Nowicjusz

Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Re: Odgrzybianie klimatyzacji

Postprzez jrzeuski » 06 wrz 2016 08:04:27

Odpływ skroplin jest wyprowadzony przez przednią grodź gumową rurką. Od spodu ją widać nad główką przedniego mostu. Tylko, że moim zdaniem nic to nie da. Problemem jest to, co rośnie na parowniku a przez tą rurkę się tam nie dotrze. Brak filtra przeciwpyłkowego skutecznie zasyfia parownik. Wystarczy zobaczyć, co rośnie na łopatkach wentylatora, żeby wyrobić sobie wyobrażenie jak wygląda parownik. A jak się wyjmie wentylator i w jego miejsce włoży kamerkę (albo komórkę z włączonym aparatem) to można obserwować tę cywilizację :D I właśnie w ten sposób zaaplikowałbym środek grzybobójczy. Z tym, że bez fizycznego oczyszczenia parownika grzyb szybko powróci, bo będzie miał co żreć. Także bez zdjęcia deski i rozmontowania kanału wentylacyjnego się nie obejdzie :glaszcze:

Autor postu otrzymał pochwałę
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Re: [All] Odgrzybianie klimatyzacji

Postprzez eric » 06 wrz 2016 10:26:57

Ja użyłem odkurzacza + węza silikonowego fi 10mm wchodząc (jak pisze Jacek) przez otwór na wentylator.
... jakieś śrubki mnie powypadały teraz ...
eric
Moderator
Moderator

Obrazki: 48
Pochwały: 11
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez jrzeuski » 06 wrz 2016 11:29:08

W ten sposób oczyścisz jedną stronę parownika z liści, igieł itp. śmieci a wilgoć zbiera się na kurzu po przeciwnej i tam rośnie grzyb. Ale mając już taki sprzęt można go użyć też z drugiej strony wpychając przez otwór po wykręconym module rezystorów. Otwór jest mały, więc i manewrowanie wężem trudne a do kontroli trzeba mieć wziernik zakończony kamerką, bo telefon się nie zmieści. Nic jednak nie zastąpi demontażu deski i gruntownego wyczyszczenia i zdezynfekowania parownika.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez eric » 06 wrz 2016 12:25:27

jrzeuski napisał(a):Ale mając już taki sprzęt można go użyć też z drugiej strony wpychając przez otwór po wykręconym module rezystorów.

Wydawało mi się że rezystor jest zamontowany przed parownikiem czyli od tej samej strony co wiatrak.
Większość syfu zbiera się własnie od strony z której napływa powietrze na parownik i nagrzewnice. Nie udało mi się dostać do kanały za parownikiem :(
... jakieś śrubki mnie powypadały teraz ...
eric
Moderator
Moderator

Obrazki: 48
Pochwały: 11

Postprzez jrzeuski » 06 wrz 2016 12:31:35

eric napisał(a):Wydawało mi się że rezystor jest zamontowany przed parownikiem czyli od tej samej strony co wiatrak.
W B chyba rzeczywiście jest przed. W A jest na pewno za, tuż przed nagrzewnicą.
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez luckson » 06 wrz 2016 16:52:59

Używałem wurtha w pracy i jest niezły choć zaraz po użyciu nieźle smierdzi spirytusem.
My w pracy używaliśmy go tak, że na włączonym silniku i chodzącej klimatyzacji wpuszczalismy rurkę do otworu gdzie zaciąga powietrze. Im głębiej tym lepiej. I późnej na zamkniętym obiegu w kanały wentylacyjne.
luckson
Bywalec
Bywalec

Pochwały: 4
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez pisu22 » 06 wrz 2016 17:52:10

Wyciagnij schowek i ustaw obieg wewnetrzny. ustaw nawiew na max. Potem piana do czyszczenia klimy prosto na lopatki wiatraka. Najlepiej cala na raz. Zostaw jej troche na czyszczenie kanalow przez kratki. Jak wypsikasz pianke to postepuj zgodnie z instrukcja na niej. Podczas aplikowania piany bedziesz mial snieg przez nawiewy. Bakterie, grzyby i lekki syf zejdzie. duzych zabrudzen mechanicznych nie usuniesz w ten sposob ale i tak efekt jest zadowalający
pisu22
Guru
Guru

Obrazki: 75
Pochwały: 1

Postprzez luckson » 09 wrz 2016 15:23:38

Wurth nie jest w piance tylko w płynie na bazie alkoholu.
luckson
Bywalec
Bywalec

Pochwały: 4
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Powrót do Układ chłodzenia i ogrzewania, klimatyzacja