Witamy !

[A 2.3] temperatura silnika

[A 2.3] temperatura silnika

Postprzez conrado » 20 lip 2010 16:53:50

Mam kilka dni frotke nowo zakupiona. Moja pierwsza frontera wiec troszke zielony jestem
Problem mam taki wysoka temperatura silnika. Zawsze kolo ostatniej bialem kreski czasem to i pod czerwone jak klime zalacze. Wyjolem termostat i objaw dalej ten sam tylko wolniej sie nagrzewa. Mysle wymienic czujnik temperatury. Tylko problem w tym ze sa dwa kolo termostatu, odpiolem jeden i drugi a tu nadal wskaznik pokazuje mimo ze sa odpiete. Do czego jest gorny do czego ten dolny? Ggdzie jest czujnik dajacy wskazania na wskazniku. Dodam ze poziom płynu prawidłowy wentlatory od klimy załaczajasie i pracuja plynnie bez zastrzezen. Teraz troszke sie ochłodzilo i juz nie podchodzi pod czerwone ale w korkach to sie zdarzylo pare razy. Bardzo prosze o jakiesdorady.
conrado

Re: wysoka temperatura silnika 2,3 td

Postprzez Tomkoski » 20 lip 2010 18:32:01

Ja mam tak samo, ale tylko z obciążeniem.

Ja jadę bez przyczepy to temp. w połowie.

Jak ciagne przyczepę(2tony) to podchodzi do samej góry (prawie).

Ostatnio 40km jechałem 3 godziny - 4 x postój i czekanie aż temp. zbije.
Tomkoski

Postprzez conrado » 20 lip 2010 22:12:44

Wymieniłem czujnik dalej to samo. Teraz obadalem i chlodnica na dole jest letnia prawie zimna a u góry goraca parzaca wskaznik na 3/4skali i brak termostatu. Wg mnie chlodnica zamulona. Jutro ja bebesze nowa albo plukanie zygzajerem. Przy okazji pompe wody skontroluje i wiskoze zregeneruje sposobem z z forum innego. Dodam jeszcze ze jak wlacze ogrzewanie to temperatura spada i na wolnych obrotach caly czasdaje gorace powietrze. Opisze o rezultacie naprawy za kilka dni. Boje sie tylko zebym nie musial za niedlugo uszczelki pod glowica robic.
conrado

Postprzez wikked » 20 lip 2010 22:24:08

spokojnie conrado wypłucz układ i przelej chłodnicę na odkręconym zaworku (taki w podstawie chłodnicy zaraz nad ramą). Już przy samym spuszczaniu płynu będzie widać czy leci kakao czy nie.
wikked

Postprzez conrado » 22 lip 2010 18:15:58

Teaz pochwale sie co zrobilem
Chłodnica wyjeta przeplukana kilka razy. Wiskoza zregenerowana domowym sposobem, załozylem wentylator z wieksza iloscia łopetek zamiast 5 teraz 7 od bmw idealnie pasuje na wiskoze frontery. Teraz jezdzac po miescie bez termostatu temperatura lawiruje miedzy polowa a prawie 3/4 skali. Dodam ze przy wlaczonej klimie i po miescie przy 30 stopniowym upale. Jak stoje albo wolno jade troszke rosnie prawie pod 3/4 skali jak rusze albo dodam gazu mocno temp spada na polowe. Przedtem podchodzilo pod czerwone i klime musialem wylaczyc i ogrzewanie na fuul.Teraz przynajmniej wentylator slychac i czuc jak wciaga powietrze. Chlodnice pasowalo by wymienic i caly uklad przeplukac bo niewiem czy tak powinno byc bo dalej wydajemi sie za wysoka.
conrado

Postprzez kasalka » 22 lip 2010 22:57:54

conrado napisał(a):...Jak stoje albo wolno jade troszke rosnie prawie pod 3/4 skali jak rusze albo dodam gazu mocno temp spada na polowe...

normalna sprawa najczęściej w miejskich korkach-mała/słaba wydajność pompy
pier...e konwenanse
Pozdrawiam Łukasz
kasalka
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Obrazki: 18
Pochwały: 2
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Indian » 07 sie 2010 17:55:47

conrado napisał(a):Teaz pochwale sie co zrobilem
Chłodnica wyjeta przeplukana kilka razy. Wiskoza zregenerowana domowym sposobem, załozylem wentylator z wieksza iloscia łopetek zamiast 5 teraz 7 od bmw idealnie pasuje na wiskoze frontery. Teraz jezdzac po miescie bez termostatu temperatura lawiruje miedzy polowa a prawie 3/4 skali. Dodam ze przy wlaczonej klimie i po miescie przy 30 stopniowym upale. Jak stoje albo wolno jade troszke rosnie prawie pod 3/4 skali jak rusze albo dodam gazu mocno temp spada na polowe. Przedtem podchodzilo pod czerwone i klime musialem wylaczyc i ogrzewanie na fuul.Teraz przynajmniej wentylator slychac i czuc jak wciaga powietrze. Chlodnice pasowalo by wymienic i caly uklad przeplukac bo niewiem czy tak powinno byc bo dalej wydajemi sie za wysoka.

Chwalić to się raczej nie ma czym... wsadź z powrotem termostat -niekoniecznie ten który wyjąłeś. Najlepiej kup nowy do tego modelu silnika tzn z dwoma talerzykami, 92stC. Jazda bez termostatu grozi przegrzaniem silnika bo nie ma nic, co mogłoby zmusić płyn do płynięcia przez chłodnicę. Płyn z silnika trafia przez pompę z powrotem do silnika, a na chłodnicy jest tylko obieg grawitacyjny. Oczywiście nowy termostat sprawdź w garnku najlepiej z termometrem.
Indian

Postprzez conrado » 22 sie 2010 18:43:12

Chwalić to się raczej nie ma czym... wsadź z powrotem termostat -niekoniecznie ten który wyjąłeś. Najlepiej kup nowy do tego modelu silnika tzn z dwoma talerzykami, 92stC. Jazda bez termostatu grozi przegrzaniem silnika bo nie ma nic, co mogłoby zmusić płyn do płynięcia przez chłodnicę. Płyn z silnika trafia przez pompę z powrotem do silnika, a na chłodnicy jest tylko obieg grawitacyjny. Oczywiście nowy termostat sprawdź w garnku najlepiej z termometrem.[/quote]

Termostat co wyjolem byl zepsuty albo nie od tego samochodu. Gosc mowil ze go wymienial. Jak go mialem to silnik lapal temp szybciej temp i przy wlaczonej klimie moment na czerwone. Sprawdzalem go w garnku i nie otwieral sie. Mialem go zamiar wymienic na jesien od razu plyn. Skoro jest tak ze on takze wymusza obieg to kupie taki jak trzeba i zobacze. Bo dalej wg mnie temp jest za wysoka i zgadzalo by sie tak jak mowi Indian
conrado

Re: [2.8 TDI] Pytanie o temperaturę silnika

Postprzez Łukasz12502 » 31 sty 2015 20:06:46

Obrazek
nie będę zakładał nowego tematu i zapytam tutaj.w moim 2,3TD przy normalnej jezdzie np 80 km/h też utrzymuje się na tym poziomie jak na foto.jak bym bardziej poganiał lub z przyczepką załadowaną to tak do tej grubej kreski,lekko nad nią się podniesie ale rzadko i tylko na chwile.ale wystarczy że zwolnie,np gdzieś skręcam zjade z głównej drogi i jade sobie pomalu 40-50km/h albo stane na światłach lub jadę polną drogą pomału to spada do tej pierwszej kreski.to normalne?auto nagrzewa się normalnie,jak termostat się otwiera to temp wzrośnie na chwile i spadnie do poziomu z foto,ogrzewanie wszystko działa jak należy.szczególnie jak jest poniżej zera to ten spadek temp widać na wskaźniku.mi to specjalnie nieprzeszkadza bo wszystko działa i jest ok.tak tylko zapytałem.
Chciałem i mam ... Frontere
Łukasz12502
Maniak
Maniak

Pochwały: 5
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Frontera A 2.3TD Long 1991-1995

Powrót do Układ chłodzenia i ogrzewania, klimatyzacja