Witamy !

[B] Zanikający nadmuch

[B] Zanikający nadmuch

Postprzez mklw » 27 gru 2010 08:39:02

Mam problem, po wymianie uszczelki pod głowicą i jednej z głowic pojawił sie problemik z nawiewem.
Nie wiem czym to jest spowodowane, ale opiszę sytuację:

Odpalam autko właczam nawiew na 4 dmucha aż włosy rozwiewa, złapie temperatury dmucha ciepłem, po około 10 minutach już tego ciepła tak nie czuć jak wcześniej i mimo że nadal mam na 4 nawiew słychac obracający się nadmuch to z kratek nie wylatuje praktycznie nic, czy to wezme ciepły czy zimny nawiew. O co tu do cholery biega :(
mklw

Re: [B] Zanikający nadmuch

Postprzez konik » 27 gru 2010 21:57:58

Może masz zasypany śniegiem wlot powietrza do kabiny na podszybiu? Sprawdź, czy na zamkniętym obiegu też tak słabo dmucha?
konik
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Obrazki: 3
Pochwały: 5
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez mklw » 28 gru 2010 08:12:10

tu nie ma nic wspólnego z tą akcją zasypany wlot ponieważ tak jak pisałem wyżej nadmuch jest mocny i silny tylko znika po około 10 minutach dmuchania, czy to na zamkniętym czy otwartym obiegu
mklw

Postprzez mklw » 03 sty 2011 08:52:51

nadal mam ten dziwny problem chodź nie powiem że chwilowo udałi mi sie go rozwiązać. Samochód stanął na ciepłej hali. Odtajał całkowicie, wszystko puściło i odmarzło do sucha. odkreciłem schowek i wentylator zajrzałem do tego pudełka czarnego (było mocno oszronione) na 2 śrubki i 2 zatrzaski jest tam troche brudu i tak jak by delikatnie mokro. Po osuszeniu wszystko wróciło do normy nawiew był na kratkach wentylacji ciepłe powietrze też grzało mocn, natomiast jak auto wróciło spowrotem na dwór znów zaczął sie cyrk :(
mklw

Postprzez sebol długi » 03 sty 2011 17:58:50

masz załączoną klime na stałe rozłącz pozdrawiam ,marznie parownik i nie przepuszcza powietrza

Autor postu otrzymał pochwałę
AUTO SERVICE 4X4 specjalizacja opel frontera
OPEL FRONTERA (Isuzu Amigo) 4,6V8 4x4 SPORT 2002 300KM
BUS T6 2016 150KM
LAWETY PRZYCZEPKI POMOC DROGOWA

NA WARSZTACIE RZECZY NIEMOŻLIWE ROBIMY OD RĘKI ,CUDA ZAJMUJĄ NAM TROCHĘ WIĘCEJ CZASU
TEL 507 112 685
email: sebol.dlugi@wp.pl
GG 13967843
sebol długi
Starszy Bywalec
Starszy Bywalec

Obrazki: 10
Pochwały: 10
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Mam kilka Frotek :)

Postprzez mklw » 03 sty 2011 19:24:01

no tak ale jak mam ją rozłączyć skoro ona cały czas jest załączona i kreci sie cały czas razem z kołem i paskiem wieloklinowym?
mklw

Postprzez kasalka » 03 sty 2011 20:54:48

mklw napisał(a):no tak ale jak mam ją rozłączyć ...

Przyciskiem na panelu sterowania ogrzewaniem, koło regulacji siły nawiewu. Koło pasowe będzie się kręcić ale sprężarka nie będzie się załączać.
pier...e konwenanse
Pozdrawiam Łukasz
kasalka
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Obrazki: 18
Pochwały: 2
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez mklw » 04 sty 2011 09:41:18

kasalka napisał(a):
mklw napisał(a):no tak ale jak mam ją rozłączyć ...

Przyciskiem na panelu sterowania ogrzewaniem, koło regulacji siły nawiewu. Koło pasowe będzie się kręcić ale sprężarka nie będzie się załączać.

i tu jestes w błędzie z przycisku jest wyłączone wsio a mimo to nadal kreci się koło pasowe razem z sprzegiełkiem, które powinno sie rozłączyć
mklw

Postprzez kasalka » 04 sty 2011 12:48:56

W błędzie nie jestem. Masz po prostu coś zepsute. Sprężarka załączana jest chyba przez elektromagnes. Zajrzyj pod maskę i zobacz, postukaj pukaj, może coś się zacięło, czujnik padł, albo przycisk nie działa ...
pier...e konwenanse
Pozdrawiam Łukasz
kasalka
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Postprzez jrzeuski » 04 sty 2011 12:55:21

Lepiej zdjąć pasek i ręką pokręcić kołem pasowym od sprężarki klimy. Jeśli sprzęgło trzyma to będzie czuć opór. I dopiero wtedy zacząć szukać dlaczego trzyma.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez mklw » 04 sty 2011 13:22:56

spróbuje doraźnie coś popukac może sie zapiekło czy co :-( w ostateczności na szybko założe krótszy pasek pomijając klime, bo w niedziele startuje na urlop do Zakopanego i nie usmiecha mi się jechać 600km w jedną stronę bez ogrzewania :-P
mklw

Postprzez kasalka » 04 sty 2011 14:31:37

Lepiej jedź z tym do mechanika, niż kombinuj z paskiem. Już napinacz będzie inaczej pracował (nie wiem jak to wygląda w 3.2) za dużo roboty i w pośpiechu można sobie jeszcze kłopotów narobić. Zobacz dokładniej czy odłączenie przewodów (elektrycznych) od sprężarki pomoże.
pier...e konwenanse
Pozdrawiam Łukasz
kasalka
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Postprzez jrzeuski » 04 sty 2011 14:38:33

Jeśli sprzęgło trzyma to raczej dlatego, że się zablokowało mechanicznie (zapiekło się?) niż elektromagnes dostaje napięcie. Oczywiście awarii włącznika klimy nie można z góry wykluczyć, ale wypięcie kostki z elektromagnesu powinno dać odpowiedź czy problem leży w elektryce.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez FROTERKA » 04 sty 2011 14:51:44

mklw napisał(a): w niedziele startuje na urlop do Zakopanego i nie usmiecha mi się jechać 600km w jedną stronę bez ogrzewania :-P

Nie chce krakać ale te Twoje wyjazdy na urlop to coś ostatnio pechowe są. Ktoś Ci na frotkę klątwę rzucił czy cóś. :glaszcze:
...ja w tym czasie trochę pośpię, tym bezruchem się napieszczę...

Tak, mężczyźni jeżdżą lepiej niż kobiety. Ale ilu potrafi prowadzić auto w szpilkach...

Ogranicza mnie tylko pojemność i maksymalny moment obrotowy!

Po pierwsze: opony, po drugie: opony, po trzecie... kierowca !

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 10
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez mklw » 04 sty 2011 14:54:59

jesli chodzi o naprężenia na napinaczu tą wątpie by panowały jakies inne skoro pasek normalnie jest dostępny do Frontery 3.2 V6 wersja bez klimatyzacji :-) za namową kolegi Sebola jednak będę musiał chyba przstać przy tej opcji
mklw

Postprzez jrzeuski » 04 sty 2011 15:00:39

Ja bym taki pewien nie był co do tej klimy. Nie twierdzę, że teza Sebastiana jest błędna, ale zastanawia mnie jak to możliwe, żeby sprężarka klimy działała non-stop a wiatraki się nie włączały i całość jeszcze nie wybuchła :roll: Wolałbym jednak sprawdzić czy to faktycznie problem z klimą niż ruszać w długą trasę z niepewną diagnozą.
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez mklw » 04 sty 2011 17:45:56

i co ja poradzę po akcjach z głowicami mechanik oddał mi takie auto z początku nie zauważyłem że ciepłe powietrze nie leci na jutro jestem z nim umówiony zobaczę jak będzie się bronił? Swoja drogą bardzo mnie dziwił odgłos który wydobywał się z pod nóg pasażera jako że w lato mało jeździłem z klimą, ale jeździłem nie mogłem skojarzyć co to za dźwięk znajomy. No i w końcu dobrałem sie do tej czarnej skrzynki z chłodniczką była cała oszroniona. Po telefonie do Sebastiana stwierdziliśmy jednoznacznie że klimatyzacja pracuje cały czas czujniki jej nie zatrzymają jeśli będzie niesprawne sprzegiełko dlatego też jak tylko odpalam auto a wiadomo jest temp na minusie słychać strzelający lód w nogach pasażera = zamarza spowrotem i po około 20min jest całkowicie zamarznięta i nie przepuszcza powietrza wytworzonego przez wentylator który jest przed chłodniczka klimy i nagrzewnicą.
mklw

Postprzez mklw » 05 sty 2011 16:21:32

ok sprawa załatwiona odstawiłem dzis do mechanika do poprawki no i uszkodzenie usunięte powiedział mi tylko że bzdura mała i tyle możliwe że nie podłączył kabelka albo coś i cewka była cały czas zapięta i klima chodziła także zbędne sa wasze gdybania o niemożliwości załączenia klimy poniżej +7 stopni :) jak widać można odpalić klime nawet przy -10,

wątek do zamknięcia
mklw

Powrót do Układ chłodzenia i ogrzewania, klimatyzacja