Witamy !

[A] Jak wyregulować hamulce

[A] Jak wyregulować hamulce

Postprzez UnrealGoD » 03 mar 2013 10:08:58

Długo miałem problem ze słabym hamowaniem, aż w końcu udało mi się prawidłowo odpowietrzyć układ we wszystkich 5 punktach.
Niestety auto trafiło ostatnio do mechanika (problem z silnikiem), niestety Tata który oddawał auto (bo to jego znajomi mechanicy) zlecił jeszcze kila rzeczy, w tym sprawdzenie hamulców. Skończyło się na wymianie linek od ręcznego, cylinderka hamulca tylnego i szczęk z tyłu. Przez dwa miesiące zabawy z silnikiem, nie byli w stanie tego ustawić tak jak było, auto najwyżej zwalniało.
Zamiast go skutecznie odpowietrzyć, odkręcili pompę hamulca od serwa wspomagania i pokręcili śrubą. Hamowanie faktycznie było mocniejsze, tyle że mocno gumowate: lekkie muśnięcie pedału powodowało średnie hamowanie, później długo długo nic, chociaż pedał wciskany coraz mocniej i i w końcu hamował mocniej. Niestety lekkie hamowanie było cały czas, jadąc zakopianką do Krakowa, na zjazdach musiałem jechać na gazie bo na luzie auto zwalniało (!!!). Hamulce nieźle się zagrzały.
W domu sobie to rozkręciłem, śrubkę trochę wkręciłem, teraz przynajmniej się toczy z góry.
Niestety ciągle hamuje słabo. Niby jest hamowanie zaraz po wciśnięciu pedału, ale potem znowu długo nic, jak by pod pedałem była gumowa piłka, wciskam z coraz większą siłą a kół przyblokować się na mokrym nie udaje. Znaczy czasem się udaje a czasem auto tylko zwalnia.
Czeka mnie chyba dalsze odpowietrzanie znowu.

Tylko pytanie, jak powinna być prawidłowo ta śruba w pompie ustawiona?
Obrazek
Ford Sierra 2.0 DOHC CLX 4x4 _ Opel Frontera 2.3 Dti Long
606 198 495
UnrealGoD
Starszy Bywalec
Starszy Bywalec

Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Re: Jak wyregulować hamulce

Postprzez Ikis » 03 mar 2013 19:10:23

Śrubę ustaw wg serwisówki a przy okazji sprawdź sobie prowadniki zacisków hamulcowych i same tłoczki pod kątem swobody ruchu. Uwierz mi na słowo w F 2,3 da się wyprowadzić hamulce tak by przeglądy przechodzić z palcem... aha taka ciekawostka, przy okazji sprawdź sobie luz łożysk kół przednich.
Ikis
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Pochwały: 1
Województwo: Dolnośląskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1995-1998

Re: Jak wyregulować hamulce

Postprzez Satan » 03 mar 2013 20:04:12

jak podpompujesz i auto hamuje to luzy bardzo prawdopodobne.

jak nie ogarniesz to przyjedz do mnie do cz-wy i znajdziemy przyczyne i naprawimy.
Pozdrawiam.
Satan.

Frontside service
https://www.facebook.com/frontsideservicepl
Przeróbki i budowa aut terenowych.
tel.600785219
Satan
Młodszy Guru
Młodszy Guru

Obrazki: 34
Pochwały: 2
Województwo: Śląskie