Witamy !

jak zdjąć wahacz dolny Frota A 1993 r

jak zdjąć wahacz dolny Frota A 1993 r

Postprzez maciekst0 » 01 mar 2010 15:40:00

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów , prosze o pomoc w kwestii demontażu dolnego przedniego wahacza we frotce A ( z górnym dam sobie rade myślę) . Chciałbym wymienić silentblocki , ale nie wiem jak zdjąć wahacze, przy drązkach skrętnych przy ramie są jakieś duze śruby po obu stronach , czy jak nimi będe kręcił to auto opadnie przodem? chodzi mi o to że jak odkręcę amortyzator i sworzeń dolny od wahacza to żeby mi wahacz nie odbił w dół i nie narobił kłopotów , tymi duzymi śrubami luzuje się droązki kierownicze tak?? , i jeszcze jedno pytanie , jakie te tulejki najlepiej kupić?? w serwisie opla? co polecacie , jaki to orientacyjny koszt? górne +dolne tulejki obu wahaczy
pozdrawiam
maciekst0

Re: jak zdjąć wahacz dolny Frota A 1993 r

Postprzez gregorp77 » 04 mar 2010 07:57:46

Aby zdjąć dolny wahacz musisz najpierw odkręcić drążek reakcyjny od wahacza i ramy,potem amortyzator i stabilizator a następnie dwie śruby mocujące wahacz do ramy.Tuleje są osadzone w ramie, nie musisz kupować w serwisie opla, dostaniesz w sklepie z częściami do samochodów, ale nie kupuj najtańszych bo długo na nich nie pojeździsz lepiej kupić droższe
gregorp77

Postprzez brum » 04 mar 2010 12:21:19

Wykręć całkiem śrubę co jest przy naciągu drążka, tylko czasem nie przekręć go na wieloklinie jak go wyjmiesz. Ma być włożony w wieloklin tak jak jest.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez maciekst0 » 08 mar 2010 22:36:57

Dziękuje uprzejmie za porady . jak tylko sie ociepli wskakuje do kanalu i działam . Pozdrawiam
maciekst0

Powrót do Zawieszenie i układ kierowniczy