Witamy !

Dziwne wibracje help !!!

Dziwne wibracje help !!!

Postprzez mirol1 » 22 mar 2009 18:49:39

Kurde boryka mnie jeden problem od pewnego czasu a mianowicie ostatnio wymieniłem oponki na letnie / opony które chodziły z przodu dałem do tyłu , natomiast przednie dałem nowe / i zrobiłem zbieżność w aucie i po tygodniu zaczęło się : auto wpada w wibracje od kół tylnych /chyba / i tak się niesie nawet do skrzyni biegów i kierownicy/ na całe auto/ ,hmmm przypuśćmy że jadę 10 km po nowej dwupasmówce gładkiej jak stół i po pewnym czasie zaczynają się wibracje nagle i jeszcze jedno jak stanę np na stopie to się wibracje znikają / oczywiście po pewnym czasie się zaczną /

Koła wyważone do 5 gram na 0/0, opony które dałem do tyłu wcześniej na przodzie fajnie się spisywały / bridgestone/ nie były przyhamowane ani zeschodkowane cichutko szły a teraz taka lipa

Nie wiem czy wibracje nie mają związku z tym że most jest sztywny a przednie zawieszenie jest na wahaczach, i zgranie kół w pewnym momencie może mieć wpływ z ów wibracjami / oczywiście zakładam że opony mogą być lipne/

Dlatego proszę o opinię na ten temat i z góry wielki dzieks
mirol1

Re: Dziwne wibracje help !!!

Postprzez flowers » 22 mar 2009 19:41:18

A sprawdź czy czasami ci sie śruby nie poluzowały przy kołach lub jeżeli są to alusy to czy ci nie spadły pierścienie centrujące jeżeli takowe miałeś na nich i w trakcie montażu kół nie spadły lub połamały się.
flowers

Postprzez Drako » 23 mar 2009 05:08:57

a do tego nie skrzypi ci podwozie?? bo mi po zimie zaczeło :(
Drako

Postprzez mirol1 » 23 mar 2009 18:04:16

flowers napisał(a):A sprawdź czy czasami ci sie śruby nie poluzowały przy kołach lub jeżeli są to alusy to czy ci nie spadły pierścienie centrujące jeżeli takowe miałeś na nich i w trakcie montażu kół nie spadły lub połamały się.

tak się składa że mam możliwość montażu opon i wyważania u siebie, już tak zrobiłem ze 2000 tys km a alu są oryginalne bez pierścieni

Hmmm podwozie u mnie nie skrzypi /skrzypiało jak stał na noc -10 C / ale teraz nie skrzypi
mirol1

Postprzez Janek 44 » 23 mar 2009 18:24:55

W całym zakresie prędkości te wibracje występują , czy tylko przy określonych prędkościach?
Janek 44

Postprzez konik » 24 mar 2009 11:21:44

Sprawdź podporę albo krzyżaki na wale
konik
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Obrazki: 3
Pochwały: 5
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez mirol1 » 24 mar 2009 13:03:54

Zaraz jadę na kanał, przymierzam się jeszcze do wymiany oleju w mostach, wie ktoś może jakie parametry oleju i ile tam wchodzi ??

A co do wibracji to w każdym zakresie prędkości mogą wystąpić, na jałowym biegu jak się toczy przy prędkości + / - 20, 30 kmh to skacze góra dół / objaw jakby opona była przyhamowana a nie jest/ i jakby go coś tak delikatnie wyhamowywało dodam że hamulce się nie blokują .

Heh przerzuciłem oponki tak jak chodziły pół roku temu i jest wszystko ok :D
ale za rady wielki dzięks
mirol1

Postprzez lark1986 » 19 sty 2010 15:04:41

Dołączę się do tematu. Mnie osobiście bicie kół pojawiło się nagle, bez czynnika zewnętrznego takiego jak dziura czy też koleina. Gdy się zatrzymałem zauważyłem że koła delikatnie się rozjechały w taki sposób jakby lewe w lewo chciało jechać a prawe w prawo. Gdy skręciłem kierownicę w lewo do oporu i wracałem w prawo, nagle coś strzeliło i koła ustawiły się prawidłowo. Ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną? Maglownica cieknie z osłony gumowej i nie wiem na jakiej zasadzie działa czy jest ona na wieloklinie czy też hydrauliczna.
lark1986

Postprzez Pawel » 19 sty 2010 19:17:40

Może środkowy drążek kierowniczy... :?: Nie mam pewności...
...albo Ty jesz, albo Ciebie jedzą...
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
bike MTB wegług własnej specyfikacji...
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
w razie w: 696445799
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 11