Witamy ! |
---|
|
excentric napisał(a):Witam Serdecznie Wszystkich forumowiczów.
Czy mógł by mi ktoś pomóc udzielając informacji,gdzie w Kielcach lub okolicach Kielc mogę ustawić geometrie (pochylenie)przednich kół za pomocą podkładek dystansowych w Fronterce B?
Jak się ma swoje podkładki, to można to zrobić samemu w garażu dysponując kluczem 22 i poziomicą.loony napisał(a): są w stanie, ale trzeba mieć swoje podkładki.
Tam nie ma żadnej siły w dół. Odkręcisz to zobaczyszIroncruz napisał(a):Fabrycznie jest zamontowane tak jak jest, bo największa siła jest w dół: od drążków skrętnych. Więc zostało to tak zamontowane aby siła była przenoszona na wahacz przez obudowę sworznia i śruby.
Ironcruz napisał(a):Wyobraź sobie auto wywrócone na dach.
To wszystko co piszesz jest prawdą, ale dopiero w momencie max wykrzyżu, gdy górny wahacz leży na odboju. Wtedy drążek skrętny próbuje wyrwać sworzeń z wahacza. Tylko nie wiem co Cię w tym gryzie, bo 3 śruby (a w starszych Frotkach 4) trzymają wystarczająco mocno nawet jak sworzeń jest od spodu i nie zapiera się o wahacz. Natomiast gdy koło stoi na glebie, to drążek skrętny równoważy ciężar samochodu oparty w tym momencie wyłącznie na dolnym wahaczu. Można wtedy odkręcić czy zbić górny sworzeń i ręką unieść górny wahacz, bo jedyny opór stawiają gumy w tulejach i ciężar własny wahacza. Tylko trzeba koło podtrzymać, żeby nie fiknęło na bok. To jest zresztą najprostszy sposób wykonania BJ-flipa.Ironcruz napisał(a):Jest siła - ta sama która ściska górny odbojnik wahacza. Koło opada w dół swoim ciężarem i siłą skrętną drążka, który przeciwdziała sile ciężkości samochodu i ta siła jest przenoszona przez śruby górnego sworznia.
Wyobraź sobie auto wywrócone na dach. Koła będą chciały sięgnąć nieba. Dlaczego? Bo pcha je tam element resorujący - w tym przypadku drążek skrętny. A elementem limitującym jest górny wahacz oparty o odbojnik. A on jest ciągnięty za sworzeń.
Na pewno chcecie w końcu sprawdzić czy napis na tylnym zderzaku zadziałabloodsuckin napisał(a):Ironcruz napisał(a):Wyobraź sobie auto wywrócone na dach.
Taa ostatnio już miałem takie wizje
jrzeuski napisał(a):Tylko nie wiem co Cię w tym gryzie, bo 3 śruby (a w starszych Frotkach 4) trzymają wystarczająco mocno
adambernal napisał(a):Jeśli chcemy górą wysunac koło na zewnątrz ujmujemy podkładek a jeżeli wsunąc do wewnątrz dodajemy podkładek i przypuszczam ze własnie o to ci chodzi.
Powrót do Zawieszenie i układ kierowniczy
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość