Witamy !

"Buksuje" - stuka- charczy- Pomocy!:)

Re: "Buksuje" - stuka- charczy- Pomocy!:)

Postprzez konik » 02 sie 2010 23:20:30

dolas napisał(a): a może przez korek wlewu da się poznać charakterystyczne szczegóły konstrukcyjne dyfra z LSD?

Da się. (i jest na forum)
konik
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Obrazki: 3
Pochwały: 5
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez danielrajszczak » 03 sie 2010 09:36:50

"Zauważyłem ostatnio że przy ruszaniu , zwłaszcza ze skręconymi kołami ze spodu auta dochodzi "charczenie" , "Warczenie" i tym podobne , taki dźwięk jakby trzy koła ruszały a jedno z tyłu hamowało.
Dokładnie to tylne po stronie kierowcy ale dźwięk może się przenosić.
Kiedy ruszy wszystko wraca do normy."

Słuchaj! Mam dokładnie to samo... w zasadzie miewam. W trakcie ruszania i jednocześnie skręcania jedno z kół (i po odgłosach wnioskuję tylne lewe - po stronie kierowcy) jakby blokuje się i charczy. Nie dzieje się to zawsze. Przynajmniej bardzo głośno jest w powyżej opisanej sytuacji. Był w warsztacie - nic nie zauważyli. Olej nowy Spirax do LSD. Ciekawy jestem rozwoju tematu. Nie mam aktualnie forsy aby to rozbabrać, ponieważ na razie mocno nie dokucza a wyjazd wczesno-jesienny przed nami. Jednak przed zimą dobiorę się do tego. Też przyszedł mi mechanizm różnicowy do głowy ale nie znam się i jest to jedyne wytłumaczenie.
danielrajszczak

Postprzez jrzeuski » 03 sie 2010 09:42:17

Nic prostszego jak podnieść tył i trzymając jedno koło próbować obrócić drugim. Powinno być słychać ten efekt a opór powie wiele o sprawności szpery.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez dolas » 19 sie 2010 21:39:44

w moim przypadku (cos tam czasami z tyłu stukało przy ostrych zakrętach) wystarczyło dokręcić śruby U - był tam luz i przy zakrętach czasami sie ruszało (może się komuś przyda)
dolas

Poprzednia strona

Powrót do Zawieszenie i układ kierowniczy