przez tomsor » 14 gru 2011 21:52:32
Witam, po kilku latach moja Frotka doczekała się remontu zawieszenia. Kupiłem w Focie sworznie i gumy na przeguby. Z wymianą nie miałem problemu, do momentu gdy zakładałem drugi dolny sworzeń. Po wyjęciu z opakowania okazało się że nie pasuje do wahacza, rozstaw otworów ten sam ale odległość między otworami a obudową sworznia mniejsza o ok. centymetr i opiera się o wahacz. Jest to produkt Kagera, chociaż on to tylko pakuje, więc pomyślałem że ktoś się pomylił. Numery katalogowe na pudełkach były takie same więc tego w sklepie nie otwierałem, oglądałem ten dobry, miał śrubę i kalamidke do smarowania, ten zły nie miał tych rzeczy. Pojechałem wymienić i tutaj się zaczął problem .Okazało się że wszystkie sworznie w sklepie też są za krótkie. Zamówiłem innej firmy (Febi) to samo ,też krótkie .Zmieniłem sklep na I C, mieli jakieś 555 ale co z tego jak do mojego auta nie pasują chociaż wszyscy w sklepach dobierali je do modelu ,rocznika, silnika itp. Frota to long A z 95 roku z silnikiem 2.8. I tu moje pytanie :czy te modele miały inne wahacze? Mieliście podobne problemy ?Pasują od innych aut? Nie chce ciąć wahacza żeby zmieścić w nim sworzeń bo miało by to wpływ na geometrie koła oraz osłabiło by zawieszenie .Stary sworzeń ten dla przykładu wyrzuciłem więc nie mam nic na wzór ,Nie bardzo wiem co teraz robić .Pozdrawiam.