Witamy !

[A] Zbieżność a obrotomierz - ciekawostka

[A] Zbieżność a obrotomierz - ciekawostka

Postprzez mandibul » 12 gru 2013 08:28:22

Chciałbym się podzielić moim doświadczeniem. Wczoraj zrobiłem zbieżność. Przed zbieżnością kierownica stała mocno skrzywiona (ok. 45*). Po zrobieniu bieżności i ustawieniu kiery poprawiło się działanie dźwigenki kierunkowskazów oraz ..... zaczął działać obrotomierz. Wcześniej leżał spokojnie lub skakał po całej skali, a teraz ładnie działa. Nie wiem czemu ale fajnie, więc zostawiam info dla potomnych.
Była Frota A sport 2.0
mandibul
Maniak
Maniak

Obrazki: 1
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: [A] Zbieżność a obrotomierz - ciekawostka

Postprzez Łukasz12502 » 12 gru 2013 17:42:21

mandibul napisał(a):Chciałbym się podzielić moim doświadczeniem. Wczoraj zrobiłem zbieżność. Przed zbieżnością kierownica stała mocno skrzywiona (ok. 45*). Po zrobieniu bieżności i ustawieniu kiery poprawiło się działanie dźwigenki kierunkowskazów oraz ..... zaczął działać obrotomierz. Wcześniej leżał spokojnie lub skakał po całej skali, a teraz ładnie działa. Nie wiem czemu ale fajnie, więc zostawiam info dla potomnych.

to że po ustawieniu kierownicy zaczęła działać dźwignia kierunków(po wyprostowaniu kiery do jazdy na wprost wyłącza się kierunek)to rozumiem.ale obrotomierz? :shock:
Chciałem i mam ... Frontere
Łukasz12502
Maniak
Maniak

Pochwały: 5
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Frontera A 2.3TD Long 1991-1995

Postprzez szymon.ha » 12 gru 2013 22:33:52

a może po prostu wcześniej kierownica zasłaniała Ci widok na niego i nie widziałeś jak działa? :mrgreen:
szymon.ha
Diler

Obrazki: 2
Pochwały: 16
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez mandibul » 12 gru 2013 23:27:05

Kierownica wcześniej trochę zasłaniała, ale nie tak bardzo. Możliwe, że to przypadek i jak mechanik poruszał kolumną to jakaś wtyczka złapała styk itp. W każdym razie fajnie, że coś się samo naprawiło a nie zepsuło coś nowego :D. Zobaczymy tylko czy tak zostanie, czy po kolejnym wypadzie w teren znowu wszystko wróci do stanu poprzedniego.
Była Frota A sport 2.0
mandibul
Maniak
Maniak

Obrazki: 1
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Powrót do Zawieszenie i układ kierowniczy