Witamy !

[All] Kierownica troche w prawo

Re: Kierownica troche w prawo

Postprzez Trzeci » 26 mar 2012 17:37:50

To klucz 17 nasadka i trochę siły i o 1 ząbek w prawo.
Trzeci
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 5
Pochwały: 14
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera B 2.2i Sport 1998-2004

Postprzez brum » 26 mar 2012 22:38:50

Tylko że ja w nic nie walnąłem, więc nie powinno się nic skrzywić.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez jrzeuski » 23 kwi 2012 14:22:23

sylwian70 napisał(a):nawet minimalne niezauważalne zgięcie wachacza spowoduje że kierownica się ''przesunie''co właśnie miało miejsce w mojej frotce po dupnięciu w drzewo :D zgiął mi się górny wachacz po wymianie na sprawny po diagnostyce zawiechy kierownicę minimalnie mam lekko krzywo a to na wskutek prawdopodobnego zgięcia mocowania przy ramie czego okiem nie można dostrzec, a i na przyrządach diagnostycznych jest :>:
No dobra, ja na rajdzie w Białej Podlaskiej na ostatniej pieczątce przed powrotem do bazy dupnąłem lewym kołem w drzewo tak, że aż mi silnik zgasł i teraz mam kierownicę o jakieś 100 stopni w prawo. Poduszka zasłania mi prędkościomierz a ramiona kontrolki po lewej stronie, więc jedzie się dziwnie. Do tego kierunkowskaz się samoczynnie nie wyłącza po wyprostowaniu kół, bo kierownica pozostaje skręcona. Przy dupnięciu koło było skręcone lekko w lewo (i dlatego zahaczyło drzewo). Zbieżność jest taka sama, czyli taka jak ręcznie na oko ustawiłem po wymianie urwanego drążka na wcześniejszych przeszkodach. Optycznie uszkodzeń układu kierowniczego nie stwierdziłem, ale wahaczom się nie przyglądałem. Może faktycznie wygięte, ale skoro aż o tyle wygięło kierownicę to chyba bym coś zauważył w trakcie powrotu do domu przez 600km :niewiem: Nie liczyłem jeszcze ile obrotów jest w lewo/prawo do max, ale mam pewne podejrzenia, że coś gdzieś przeskoczyło o jeden ząbek. Na przekładni mogło? Jak osuszę samochód i powymieniam oleje to i za to się wezmę, ale chętnie już teraz posłucham sugestii.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez sylwian70 » 23 kwi 2012 15:11:58

jeśli zbieżność jest nienaruszona to wypada że wachacz bądź wachacze,bo gdyby coś puściło w przekładni kierowniczej lub drążki kierownicze to na pewno rozjechałaby się zbieżność.Ja dupnołem prawym kołem a kierownica mi poszła w lewo.
sylwian70

Postprzez brum » 23 kwi 2012 15:16:58

Zbieżność na oko? U mnie też jest na oko ok, a na diagnostyce jest poza skalą. Cały układ mi sprawdzili i tylko zbieżność została.
W zbieżności nie ma czegoś takiego jak na oko, wystarczy przesunięcie 2mm i kierownica będzie krzywo.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez jrzeuski » 23 kwi 2012 15:47:56

brum napisał(a):Zbieżność na oko? U mnie też jest na oko ok, a na diagnostyce jest poza skalą. Cały układ mi sprawdzili i tylko zbieżność została.
W zbieżności nie ma czegoś takiego jak na oko, wystarczy przesunięcie 2mm i kierownica będzie krzywo.
Będzie krzywo, ale nie o ćwierć obrotu. Jak miałem zbieżność ustawić inaczej wymieniając drążek w terenie, w weekend i 600km od domu? Ustawiłem wstępnie na podstawie pomiaru długości drążka po drugiej stronie zwykłą metrówką (suwmiarka została w garażu) a potem doregulowałem tak, żeby samochód jechał po asfalcie w miarę prosto po puszczeniu kierownicy. Znasz lepszy sposób bez wizyty na rolkach? Po tej regulacji kierownica była prosto, dopiero po dupnięciu w drzewo się przekrzywiła a drążki dalej proste (środkowy i oba boczne), więc kombinuję co innego się przekosiło. Teoria o wahaczu do mnie przemawia i sprawdzę ją jak wrócę do domu. Na szczęście oba górne mam zapasowe a wygiąć dolnych chyba nie sposób. Prędkość była 10-15km/h, bo rozpędzałem się na reduktorze z małej piaszczystej górki.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez brum » 23 kwi 2012 16:07:33

A nie prościej jechać sprawdzić zbieżność niż kombinować?
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez jrzeuski » 23 kwi 2012 21:27:50

"Chwilowo" frota nigdzie nie pojedzie, bo jest wypatroszona do golej blachy i sie suszy a w kolejce czeka podwozie. Wycieki plynow sa z obu mostow, silownika sprzegla, zaklepanego przewodu hamulcowego a co jest w skrzyni i reduktorze to jeszcze boje sie sprawdzic.

Obadalem wahacze i wygladaja na proste. Tuleje tez nie wygladaja na wywalone. Da sie jakos pomierzyc geometrie wahaczy w garazu? :niewiem:

PS. Jakby to kogos interesowalo to komputer poduszek nie ma hermetycznej obudowy, ale za to cala elektronika jest powleczona jakims lakierem. Nie przeszkodzilo mu to jednak odmowic natychmiast wspolpracy po utopieniu. Lakier w wielu miejscach byl juz sprochnialy i pewnie dlatego. Moze ozyje jak wyschnie :roll: Ale najlepiej zawczasu przeniesc go wyzej pod deske (np. obok immobilizera). Okablowanie styknie. Szkoda, ze tego nie zrobilem jak mialem wyjeta deske. Przenioslem tylko CB na gore deski, czym uratowalem mu zycie.
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez Trzeci » 24 kwi 2012 06:15:01

jrzeuski napisał(a):" a co jest w skrzyni i reduktorze to jeszcze boje sie sprawdzic.

Nie boj się to tylko szuwaks olejowo-błotny nowa odmiana: Szuwaks Cruzo la Frontera
Trzeci
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 5
Pochwały: 14
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera B 2.2i Sport 1998-2004

Poprzednia strona

Powrót do Zawieszenie i układ kierowniczy