Witam. Pytanie mam do kolegów a mianowicie: problem z piątym biegiem: po wbiciu na piątkę auto zaczyna dziwnie wyć (ciężko to opisać bo dźwięk nie wydobywa się jednostajnie tylko na przemian głośniej - ciszej, głośniej ciszej, ale równo i regularnie i w dość szybkim tempie. im szybciej jedzie tym szybciej wyje. myślałem że to może wina mostu ale np. przy 80 km/h na 5 wyje a na 4 nie wiec problem polega na piątym biegu i przy wszystkich prędkościach. Gdzieś czytałem że 5-tka wyżej jest i to może być niski stan oleju. olej w skrzyni jest na maksa (gdy popuściłem śrubę wręcz zaczął się wylewać

Nie wiem co robić jest to dość uciążliwe bo muszę radio zgłaśniać bo nie idzie tego słuchać.

czy jest szansa że to np stary olej stracił właściwości smarne?? (czy jest sens go zmieniać) bo chciałem tak zrobić i dolać preparat XERAMIC SPEACE TECHNOLOGY którego "można stosować do mechanizmów różnicowych oraz skrzyń biegów" "Dzięki właściwością smarnym (wyższe niż zwykły olej) w znaczny stopniu zmniejsza tarcie. -tak pisze producent. czy to raczej jakieś mechaniczne uszkodzenie? dodam że nic kompletnie nie szarpie nie hamuje itp. wszystko idealnie oprócz tego hałasu. Nie wiem też czy można tak jeździć czy coś się może stać np. coś pęknie w skrzyni zablokuje koła wpadnę w poślizg, zrobię 10 koziołków na asfalcie i wyszczelę do góry niczym w hollywoodzkiej produkcji.

- tego bym nie chciał!
proszę o jakieś podpowiedzi co z tym fantem zrobić? - z góry dzieki