Witamy !

[B] napęd 4x4

Re: [B] napęd 4x4

Postprzez jrzeuski » 12 paź 2014 09:06:47

Ale który element napędu sie nie włącza, w skrzyni czy półoś? Jak połoś to może olej za gęsty w siłowniku.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez solo86 » 13 paź 2014 16:28:32

Ciężko powiedzieć, olej w przednim mechanizmie wymieniany był niedawno (80W90), bo myślałem że tu jest przyczyna, ale nie pomogło. Wcześniej pisałem, że miałem więcej problemów z włączaniem napędu, ale wówczas winny był uszkodzony niebieski elektrozwór (brak przepływu powietrza w jednym z obiegów). Dzisiaj wyciągnąłem ten brązowy elektrozwór z kolektora ssącego. Zasada działania taka sama jak przy pozostałych dwóch zaworkach, i tutaj prawdopodobnie jest problem, gdyż w tym zaworze w jednym z obiegów powietrza jest znaczny opór przy jego przepływie, przez co (tak mi się wydaje) uzyskanie właściwego ciśnienia z kolektora ssącego do uruchomienia napędu może wymagać więcej czasu. Od tego zaworu idzie przewód do pozostałych dwóch elektrozaworów sterujących napędem. Spróbuję ten zawór podmienić na inny i zobaczymy czy to pomoże.

-- Dodano Pn 20 paź 2014 16:53:03 --

Potrzebuję potwierdzić, czy po wciśnięciu przycisku od napędów najpierw załącza się silniczek w reduktorze blokując przedni wał, później uruchamiają się elektrozaworki, a na koniec mechanizm na półosi zapina półoś? Taka jest kolejność?
solo86
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Obrazki: 0
Województwo: Łódzkie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez jrzeuski » 20 paź 2014 15:54:09

solo86 napisał(a):Potrzebuję potwierdzić, czy po wciśnięciu przycisku od napędów najpierw załącza się silniczek w reduktorze blokując przedni wał, później uruchamiają się elektrozaworki, a na koniec mechanizm na półosi zapina półoś? Taka jest kolejność?
Tak.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez solo86 » 21 paź 2014 15:05:55

Ostatnio sporo grzebałem przy tym napędzie i doszedłem do kilku wniosków. Wymieniłem brązowy zaworek na kolektorze ssącym, ale to nie tędy droga.

Wróćmy do sedna sprawy. Otóż dlaczego napęd po dłuższym postoju (kilka godzin lub po nocy), głównie przy niskich temperaturach nie włącza się od razu?

Ustaliłem organoleptycznie, że po wciśnięciu przycisku od napędów, kontrolka mruga wolno, ale silniczek na reduktorze nie zapina przedniego wału (później, jak już raz załapie nie ma żadnych problemów, napęd działa w 100% dobrze, chyba, że auto znów gdzieś dłużej postoi). Dlaczego?

Dodam, że wyjmowałem ostatnio ten mechanizm na reduktorze. W zasadzie w środku wyglądał jak prosto z fabryki, na krótko podłączony działa jak nowy. Mimo to wyczyściłem go, nałożyłem świeżego smaru, do tego wymieniłem olej w reduktorze (choć stary też nie był zły) i nic nie pomogło. Wtyczka i wychodzące do niego kable - bez zastrzeżeń. Nie wiem gdzie szukać przyczyny. Może to kwestia tego elektrycznego silniczka w tym mechanizmie, mimo iż wygląda ładnie to coś w nim już nie domaga? Jest rozbieralny?

W reduktorze jest jakiś dodatkowy czujnik załączenia przedniego wału?

Czy w samym reduktorze ma się co popsuć, co by wpływało na załączenie wału przez ten silniczek? Może jest tam jakiś synchronizator?

-- Dodano Śr 22 paź 2014 10:36:12 --

Dzisiaj rano (deszcz, temp. 10 stopni) poszedłem do auta pewny, że napęd się nie włączy. Chciałem popukać młotkiem w ten silniczek na reduktorze, bo może się zawiesza, ale napęd jak na złość zadziałał od razu. Nie mam już do tego sił. :killer: :wsciekly:
solo86
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Obrazki: 0
Województwo: Łódzkie

Postprzez Adina » 26 paź 2014 15:07:57

Witam
Mam ten sam problem wlasnie jestem w trakcie proby dojscia do problemu jak narazie bez sukcesu :niewiem:
W mojej frocie B ktora kupilem 2 tygodnie temu tez jest problem z zalaczeniem przedniego napedu po zalaczeniu przycisku kontrolka mruga przez ok 5sek.wolno poczym zaczyna mrugac szybciej przy tym pstryka w skrzynce po miedzy siedzeniami przy lewarku recznego.moze to normalne,ale na wszelki wypadek jutro bede mial drogi to go zmienie.Doszedlem tez do silniczka przy skrzyni biegow o ktorym mowa w ostatnich postach,no i nie chodzi tak mi sie wydaje bo nie czuje by silniczek pracowal.Zdiolem tez wezyk nie ma ruchu powietrza.Rozpiolem kostke i zastanawiam sie bo wziolem probowke i nie widze tam pradu na zadnym kablu,oczywiscie przycisk w kabinie caly czas jest zalaczony.Bezpieczniki tez wszystkie sprawdzone sa ok.mialem ten silniczek wyciagniety ale nie zdolalem go uruchomic za duzo pinow :D Widzialem schemat ktory wklejiliscie
ale elektryk zemnie zaden :( w kostce sa dwa rzedy u gory dwa piny i na dole 3 piny Grzie dac plus ,a gdzie minus by sprawdzic silniczek czy dziala :D
pozdrawiam
Adina

Postprzez ali » 26 paź 2014 15:45:13

Adina napisał(a):Witam
Mam ten sam problem wlasnie jestem w trakcie proby dojscia do problemu jak narazie bez sukcesu :niewiem:
W mojej frocie B ktora kupilem 2 tygodnie temu tez jest problem z zalaczeniem przedniego napedu po zalaczeniu przycisku kontrolka mruga przez ok 5sek.wolno poczym zaczyna mrugac szybciej przy tym pstryka w skrzynce po miedzy siedzeniami przy lewarku recznego.moze to normalne,ale na wszelki wypadek jutro bede mial drogi to go zmienie.Doszedlem tez do silniczka przy skrzyni biegow o ktorym mowa w ostatnich postach,no i nie chodzi tak mi sie wydaje bo nie czuje by silniczek pracowal.Zdiolem tez wezyk nie ma ruchu powietrza.Rozpiolem kostke i zastanawiam sie bo wziolem probowke i nie widze tam pradu na zadnym kablu,oczywiscie przycisk w kabinie caly czas jest zalaczony.Bezpieczniki tez wszystkie sprawdzone sa ok.mialem ten silniczek wyciagniety ale nie zdolalem go uruchomic za duzo pinow :D Widzialem schemat ktory wklejiliscie
ale elektryk zemnie zaden :( w kostce sa dwa rzedy u gory dwa piny i na dole 3 piny Grzie dac plus ,a gdzie minus by sprawdzic silniczek czy dziala :D
pozdrawiam

a wał przedni się zapina ?
ali
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 2
Pochwały: 16
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez Adina » 26 paź 2014 16:53:11

znaczy oto czy wal sie przedni w czasie jazdy kreci :D
kreci sie :)
Adina

Postprzez ali » 26 paź 2014 17:03:31

Adina napisał(a):znaczy oto czy wal sie przedni w czasie jazdy kreci :D
kreci sie :)

nie to znaczy, czytałeś temat o weryfikacji uszkodzeń przedniego napędu ?
ali
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Adina » 26 paź 2014 17:06:14

Ali czytam posty siedze na forum od rana ,ale nie kapuje kazdy cos dozuca i jestem juz zakrencony -Jak wspomnialem na poczatku kupilem frote dopiero i nie wiele kapuje z tego jeszcze :(

-- Dodano 26 paź 2014 18:09:36 --

Adina napisał(a):Ali czytam posty siedze na forum od rana ,ale nie kapuje kazdy cos dozuca i jestem juz zakrencony -Jak wspomnialem na poczatku kupilem frote dopiero i nie wiele kapuje z tego jeszcze :(

Ali dodam ze po wlaczeniu przycisku w kabinie nie moge przerzucic reduktora na Low jest caly czas w pozycji High
Adina

Postprzez ali » 26 paź 2014 17:20:01

Adina napisał(a):Ali czytam posty siedze na forum od rana ,ale nie kapuje kazdy cos dozuca i jestem juz zakrencony -Jak wspomnialem na poczatku kupilem frote dopiero i nie wiele kapuje z tego jeszcze :(

Bo szarpiąc się z pomysłami nic nie naprawisz, wpierw musisz zweryfikować co padło. W tym celu ściągasz osłonę pod skrzynią tak aby móc obrócić ręką wałem przednim.
1. podnosisz do góry przednie koło, włączasz guzik napędów.
2. próbujesz obrócić ręką wałem przednim.
a. wał sie obraca koło stoi - nie działa elektryczny sprzęg w reduktorze
b. wał się nie daje obrócić - w skrzyni jest wszystko ok, szukamy dalej
c. wał obraca się razem z kołem - taka sytuacja nie powinna miec miejsca, ktoś amatorsko naprawiał sterownik
3. Jeżeli miała miejsce sytuacja 2b to próbujesz następnie zakręcić podniesionym przednim kołem - koło sie obraca - nie zapina półoś, zdejm wężyki z siłownika i spróbuj pompką podcisnieniową lub ustami zassać powietrze, gdy koło się zablokuje to masz niesprawny któryś elektrozawór lub nieszczelne podcisnienie, jeżeli nic to nie zmieni to masz uszkodzenie mechaniczne w moście. Koło się nie obraca - napędy działają poprawnie, uszkodzony czujnik w przednim moście
ali
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Adina » 26 paź 2014 17:26:09

super dzieki Ali jutro mam wolne od rana biore sie za robote wedlug wskazowek,dam znac jutro na forum co zdzialalem
pozdrawiam

-- Dodano 26 paź 2014 18:41:11 --

drech napisał(a):Obrazek

Witam Drech mozesz wytlumaczyc z tym schematem kostki te piny gdzie podlaczyc plus a gdzie minus by sprawdzic na krotko czy silniczel dziala
pozdrawiam
Adam

-- Dodano 26 paź 2014 19:45:04 --

Nie wytrzymalem :D musialem to sprawdzic dzisiaj.
Wiec tak Ali tak jak mi pisales zrobilem nie musialem dlugo grzebac bo podnioslem auto wlaczylem przycisk w kabinie i krece walem :D walidzie ,a kolo nie wiec jak pisales nie dziala sprzeglo elektryczne w reduktorze :D
Teraz mam nastepne pytanko gdzie ono die znajduje :?: czy to jest to co mysle jak rozkrecasz silniczek przy reduktorze tam sie cos takiego znajduje to jest to :?: :D :D
Adina

Postprzez RudeBoy » 26 paź 2014 18:57:00

Na 99% nie działa sam silnik.
Sprawdź podłączając go na krótko.
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 21
Pochwały: 91
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez Adina » 26 paź 2014 19:04:52

Witam
Rudeboy no wlasnie o tym pisze wczesniej Ja juz ten silnik mialem na wierzchu ale on ma 2 rzedy pinow i nie wiem gdzie tam plus a gdzie minus :D
Adina

Postprzez drech » 26 paź 2014 19:05:32

Adina napisał(a):
drech napisał(a):Obrazek

Witam Drech mozesz wytlumaczyc z tym schematem kostki te piny gdzie podlaczyc plus a gdzie minus by sprawdzic na krotko czy silniczel dziala
pozdrawiam
Adam

Trochę się boję tłumaczyć, bo to podstawa elektroniki. Pionowa dłuższa kreska na przewodzie na samym dole oznacza +, ta krótsza -. Reszta wydaje mi się być oczywista.
Opinia większości nie jest równoznaczna z prawdą.
drech
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Pochwały: 19
Województwo: Lubelskie

Postprzez Adina » 26 paź 2014 19:11:02

dzieki Elektrykiem nie jestem ,ale to kimam bo nawet widzialem te kreski na przewodach :D dzieki juz jestem w tej kwesti madrzejszy jeszcze czekam za odpowiedzia gdzie to elektryczne sprzegielko w reduktorze.
Adina

Postprzez ali » 26 paź 2014 19:14:32

pisanie czegokolwiek w tym dziale to głupota, sami tworzycie sobie problemy
ali
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Adina » 26 paź 2014 19:39:58

Ali to zly dzial moj problem nie ma nic wspolnego z 4x4 :shock:
Adina

Postprzez RudeBoy » 26 paź 2014 23:07:00

Nie ma żadnego sprzęgiełka.
Silnik porusza wodzikiem który porusza przesuwką zapinającą wyjście na wał przedni.
Nic wewnątrz reduktora nie ruszaj i nie szukaj problemu tak gdzie zapewne go nie ma.
Sprawdź silnik czy działa prawidłowo w obu kierunkach.
Grzechu

była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Adina » 26 paź 2014 23:31:51

No spoko jutro to sprawdze widze ze czeka mnie troche roboty :D

-- Dodano 27 paź 2014 15:42:07 --

Adina napisał(a):No spoko jutro to sprawdze widze ze czeka mnie troche roboty :D

Juz wszystko wiadomo sprawdzilem ten silniczek od reduktora na krotko i niestety nie reaguje zaden biegun :( musze silniczek kupic ponoc nie ma roznicy od jakiego silnika byle frotka B to prawda :?:
pozdrowionka
Adina

Postprzez RudeBoy » 27 paź 2014 15:55:41

Adina napisał(a): musze silniczek kupic ponoc nie ma roznicy od jakiego silnika byle frotka B to prawda :?:
pozdrowionka

prawda
Grzechu

RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Układ przeniesienia napędu